[Release] Ultimate GBA VC Injector for 3DS

Discussion in '3DS - ROM Hacking, Translations and Utilities' started by Asdolo, Aug 15, 2016.

?

Add the feature to patch already existing GBA CIAs to modify ghosting and color options?

Poll closed Aug 18, 2016.
  1. Yes

    73 vote(s)
    82.0%
  2. No

    2 vote(s)
    2.2%
  3. I don't care!

    14 vote(s)
    15.7%
Aug 15, 2016
  1. dada78641

    Newcomer dada78641 Member

    Joined:
    Dec 8, 2016
    Messages:
    18
    Country:
    Netherlands
    I'll try searching for more information tomorrow. :) I just figured that this is a VC problem, but I probably don't fully understand what the SRAM patch does or how it's supposed to affect Pokémon games. Was just wondering if anyone has done it successfully before.
     


  2. Asdolo
    OP

    Member Asdolo the Hedgehog

    Joined:
    Apr 29, 2016
    Messages:
    418
    Location:
    Buenos Aires
    Country:
    Argentina
    Hi! Thanks for using my tool.

    I did this steps and now I have perfectly working FR/LG, R/S/E (all of them) with sleep patch included (that's optional). The only "annoying" thing is that FR/LG have the "The save file is corrupted. The previous save file will be load" message after the main screen, but the game saves and loads just right (I mean, the message appears, but the save file works):

    1. Grab the untouched roms and follow this guide.
    2. Grab the patched roms created at step 1 and put them on my injector. My injector will say that the roms are not in the database, because we have modified them at step 1. Attention: when injecting R/S/E, CHECK RTC option at step 1.
    3. Fill all the steps. Game name, publisher, create the icon and banner that you want.
    4. In step 4 of the injector, generate a random Product code and a random Title ID. Make sure the Title ID don't match with an eshop one (use 3dsdb to do that). Set Ghosting Adjustment to 0xFF (None), Color Config to Original (no dark filter) and check Sleep patch (if you want. this is optional).
    5. Export the CIAs and install them. They should work as mines does.
     
    noctis90210 and eroz76 like this.
  3. Sonic Angel Knight

    Member Sonic Angel Knight GBAtemp Guru

    Joined:
    May 27, 2016
    Messages:
    7,823
    Location:
    New York
    Country:
    United States
    Sram patches is required by most games. Virtual console uses a specific save type for games. Because not all games was made for virtual console, a patch to convert the game to save a specific way on VC is required to make it save properly. Otherwise the game will never save and you won't be able to continue after you turn it off.

    The save patch fix the save issue (For most games) and allow you to save the game to continue later. That is why some games require it. Different kinds of games uses specific save formats depending on game. So is needed to patch to work on VC. If using a emulator, is not required as emulator is meant to ajust and function with all games. VC was not. Is only designed to work with handful of games that is already available, since no more has been released yet (preferbaly ones people want like pokemon) there isn't any easy way make it work.
     
  4. taboo

    Newcomer taboo Member

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Does this process also work with F-Zero Climax, which uses a Flash 128KB save format?
     
  5. dada78641

    Newcomer dada78641 Member

    Joined:
    Dec 8, 2016
    Messages:
    18
    Country:
    Netherlands
    Thanks for your help! I followed the instructions and Leaf Green works perfectly now. :)
     
    Asdolo likes this.
  6. Sonic Angel Knight

    Member Sonic Angel Knight GBAtemp Guru

    Joined:
    May 27, 2016
    Messages:
    7,823
    Location:
    New York
    Country:
    United States
    I just finished playing fire red. :P
     
  7. g0ldf1sh

    Newcomer g0ldf1sh Newbie

    Joined:
    Jan 14, 2017
    Messages:
    1
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    I need help i'm trying to do this on Windows 7. I can install the .cia just fine but when i boot it up i just get an error.
     
  8. SylveonPlays3DS

    Newcomer SylveonPlays3DS Member

    Joined:
    Jan 28, 2017
    Messages:
    15
    Location:
    Pallet Town
    Country:
    United States
    It's the ROM itself then
     
  9. Schnida

    Newcomer Schnida Advanced Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    77
    Country:
    Switzerland
    For one of my injected GBA games I noticed that the 3DS thinks there's an update available. I tried to update it just to see what happens and unsurprisingly it displayed some error.

    It's no big deal considering I'm still able to play the game but I just wanted to know if there's a logical explanation for it.
     
  10. dada78641

    Newcomer dada78641 Member

    Joined:
    Dec 8, 2016
    Messages:
    18
    Country:
    Netherlands
    Is it possible the product code or title ID is not unique and matches a commercial game?
     
    Schnida likes this.
  11. Schnida

    Newcomer Schnida Advanced Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    77
    Country:
    Switzerland
    [​IMG]

    Doesn't look like it, right?

    If I select the option to download the update via eShop I get a 011-3021 error and it says something like "the selected software isn't available currently"
     
  12. rcamp48

    Newcomer rcamp48 Advanced Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    71
    Location:
    Kitchener, Ontario
    Country:
    Canada
    Could someone try to get Comic Book Reader DS working on the 3ds , I tried injecting the gba file but all I get is a white screen , thanks .... I will upload the release version 3.0 of the homebrew application , it does not work on VBA either , same thing..................rcamp48

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I removed the zip file but you can find it free on google, there is a GBA file included, but I think it refers to the ds.....................rcamp48
     
  13. Lehnah

    Newcomer Lehnah Newbie

    Joined:
    Feb 15, 2017
    Messages:
    5
    Country:
    United Kingdom
    Sorry if this is a silly question, but is it worth adding the SRAM patch to all GBA games, regardless of how they save or not? As far as I'm aware all (or at least a good majority) of GBA games in some fashion so I'd assume adding it would always be of benefit?
     
  14. rcamp48

    Newcomer rcamp48 Advanced Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    71
    Location:
    Kitchener, Ontario
    Country:
    Canada
    Here is my renamer and copyer program source code will someone look at it and explain to me why it creates a space when the text file created has no spaces in it sorry if I posted in the wrong area but I wanted to catch som attention on this matter..the program is written in qb64 you can download the program freely..............rcamp48

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    It is for Manga cia program
    Rcamp48

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    If someone could put me in touch with the right persons about writing programs for the 3ds cias on the PC it would be appreciated I am fluent in Quick Basic and am learning C and am adaptable to new programming languages I do have experience with a hex editor look at my source code I am abandoning the project as Fotosizer will resize all types of pictures and save them in the format you want, it makes my 50 hours of writing and testing this program that I uploaded useless but maybe someone can use the menu structure to do something different maybe apply patches to GBA files automatically I dunno........... rcamp48
     

    Attached Files:

  15. Ekam3284

    Newcomer Ekam3284 Member

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    26
    Country:
    India
    I tried pokemon fire red and it comes across this save error and I have tried fixing it by doing the save patches pls help
     
  16. zeldaism

    Member zeldaism Zelda Fanatic

    Joined:
    Apr 19, 2016
    Messages:
    543
    Location:
    Hyrule
    Country:
    United States
     
  17. Rare_Pepe_Trader

    Newcomer Rare_Pepe_Trader Newbie

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    5
    Country:
    United States
    I apologize if this is a stupid question, I just managed to get my first few GBA games working (extremely excited).

    Is it possible to alter the control schemes? i.e. B/A to Y/B? It's awkward as hell to play games like Metroid: Zero Mission using B to shoot and A to jump : /
     
  18. zeldaism

    Member zeldaism Zelda Fanatic

    Joined:
    Apr 19, 2016
    Messages:
    543
    Location:
    Hyrule
    Country:
    United States
    Sadly no, but the X button acts as the B button.
     
  19. MikeKlump

    Newcomer MikeKlump Member

    Joined:
    Feb 9, 2017
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    So sorry if this is redundant but before I make a .cia for Pokemon Fire Red.. which settings should I do to ensure that saving will work correctly?
     
  20. zeldaism

    Member zeldaism Zelda Fanatic

    Joined:
    Apr 19, 2016
    Messages:
    543
    Location:
    Hyrule
    Country:
    United States
     
    Asdolo likes this.

Share This Page