Wii Games w/Mic - Known Issues?

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by ISO-Man, Apr 6, 2013.

Apr 6, 2013
  1. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    I bought several games with the Logitech USB Microphone for the Wii.
    Using USB Loader GX.
    All other 38 games work flawlessly.
    Skylanders USB Portal works perfectly.

    Hard drive is connected to the left USB port.
    USB Hub connected to the right USB port. Skylanders Portal connects to hub (when needed).

    The games do not see the USB Mic: Def Jamstar, Naked Brothers Band, We Sing Pop.
    I connected the Mic to my non-mod Wii with retail disc and everything worked flawlessly.
    I am hoping their is a fix for this and that the Rockband/Guitar Hero doesn't have same issue since I just sunk my paycheck into The entire band gear.

    Any help is appreciated. I'm sure others are using USB microphones with their setup :)

    ISO-Man
     
  2. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    try using a 57 based ios (for these games only)
     
  3. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    My ignorance will show:

    When I click on the game, I then click setting and make the change for 'this game only' ?

    Thanks,

    ISO-Man

    UPDATE: I am wrong, no setting when you click game for ios 57.. I'll need help doing as you asked :)
     
  4. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
  5. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    Invalid IOS number entered. Number must be -1 for inherit or 200 - 255.
     
  6. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    you don't need to select ios slot 57
    you need to select a slot to which you installed a cios based on ios 57

    but without a syscheck there is no way to tell if and where that might be
    (it's like "the second rightmost game in your shelf", different for most people)

    you might want to consult the guide you used to mod (many use slot 250 iirc)
    or post a syscheck
    or simply install one (eg to slot 250) (eg with modmii) and select that
     
  7. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States

    I made a .doc of the tutorial since it was too easy to use :)

    IOS57 = IOS 250

    I did it to one game and it works!
    Will I need to do this for Rockbands and Guitar Heroes?

    Thanks for the great help!!!

    ISO-Man
     
  8. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    I don't know which game requires which, but it doesn't hurt to try

    personally I try a base 56 cios first (should handle most things fine)
    then 57 (mostly needed to solve problems with (normal) mics)
    and finally 58 (mostly needed for problems with other usb things (or the "wiispeak" mic iirc))
     
  9. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    We Sing Pop + Def Jam RapStar works using 250.
    Naked Brothers Band still doesn't detect Mic. I know it is a game for girls, but hoping you can help me fix it :) or should I start a new thread for it?

    Thanks,
    ISO-Man
     
  10. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    You might try updating your cios to a recent release of cios d2x if you don't already have one.

    other than that I'm out'a suggestions.
    If you have time wait if someone else shows up in this thread, otherwise a new one about that game might be best.
    (You did try a seach first, did you?)
     
  11. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    Yes, and I just searched again (to be safe). Mostly just release thread bashing the name :) My daughter likes them.

    ISO-Man
     
  12. mechadylan

    Member mechadylan GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    776
    Country:
    United States
    I've had issues with usb mic games as well and cios250 fixed all of them. I've also made it a habit of plugging in the mic before powering up the wii as this was a problem for me on some games. Hope this helps.
     
  13. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    I am using 250 for Mic games and Mic is plugged in before powerup of unit. Just Naked Bro Game is not detecting it. I appreciate your input :)

    Thanks,
    ISO-Man
     
  14. Kittymat

    Member Kittymat GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 16, 2008
    Messages:
    589
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    You need to post a sys check, depending on when and how you modded your wii depends what cios is installed.
     
  15. ISO-Man
    OP

    Member ISO-Man GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    147
    Country:
    United States
    Actually, I just finished testing it on 223 and it works :)

    For future reference, can you tell me how to do a system check? It is 2 month old soft mod install.

    Thanks,

    ISO-Man
     
  16. FoxSky

    Newcomer FoxSky Member

    Joined:
    Jun 11, 2016
    Messages:
    13
    Country:
    Mauritius
    I did a syscheck doing https://gbatemp.net/threads/posting-a-system-check.300279/

    Could also explain to me how to use the mics?

    My syscheck tells me I got: IOS223[38+37] (rev 4, Info: hermes-v4): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
     
  17. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,412
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    you need to look at the line 249 and 250, not the line 223.
    by reading the previous messages (from 2013!) you should have understand that you need to select a IOS with a base 57.
    look at your syscheck, it should tell you "250[57]" which means that your slot250 contains a base 57.
    Go to the game settings and set the IOS slot to 250.

    if you have another slot with "[57]" then select that slot number instead.
    Don't select the "slot 57", but a slot with "[57]" in bracket.
     

Share This Page