What am I doing wrong?

Discussion in 'R4 DS' started by MrLRG, Oct 30, 2009.

  1. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    No matter what I do, (reformat sd card to fat32 twice, re-download, use software, follow the tutorials) ysmenu won't work. I get the files I need, I stick it on the microsd and I just get LOADING...
    I really don't like this and it is really getting on my nerves.
    PLEASE DONT MAKE ME GO BACK TO THE KERNELS!
    Also, for some reason, even thopugh it is legit, I can't use 1.18 off the normal site... [​IMG] wtf?
     
  2. Guild McCommunist

    Guild McCommunist (not on boat)

    Member
    18,151
    10,466
    May 6, 2009
    United States
    The Danger Zone
    1) Wrong section
    2) Are you sure it's an authentic R4? If you're not sure, post some pictures.
     
  3. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    1) i realized that after I posted it (my internet was acting up)
    2) Positive, looking it up and everything. y-know.
    Looks like this one
    [​IMG]
     
  4. Depravo

    Depravo KALSARIKÄNNIT

    Global Moderator
    GBAtemp Patron
    Depravo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    5,232
    3,471
    Oct 13, 2008
    Purgatory
    That's usually the first sign that you have a clone. Is your SD card bigger than 2Gb and/or SDHC? That would cause a real R4 with v1.18 to get stuck at 'loading'.
     
  5. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    Hmm, its a
    "Sandisk 4 GB MicroSDHC"
     
  6. Depravo

    Depravo KALSARIKÄNNIT

    Global Moderator
    GBAtemp Patron
    Depravo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    5,232
    3,471
    Oct 13, 2008
    Purgatory
    That could be your problem then. Real, genuine, legit R4's are not SDHC compatible even though many of the clones are.
     
  7. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    that's weird, it works with certain software (not-real kernals) and that came with the r4 when I bought it. Huh.
     
  8. Depravo

    Depravo KALSARIKÄNNIT

    Global Moderator
    GBAtemp Patron
    Depravo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    5,232
    3,471
    Oct 13, 2008
    Purgatory
    Then it's not a real R4. Your task is now to determine exactly which type of clone you have and read THIS THREAD to find out whether YSMenu will work on it. If it doesn't, the latest official firmware for your card can probably be found on THIS PAGE.
     
  9. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    I'm positive it is, it sorta works with some weird kernel, like 1.22 or something?
    I can't even get to the site now >_
     
  10. Depravo

    Depravo KALSARIKÄNNIT

    Global Moderator
    GBAtemp Patron
    Depravo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    5,232
    3,471
    Oct 13, 2008
    Purgatory
    I can assure you that any R4 using a SDHC card is definitely a clone.

    Is your card an R4SDHC? That was one of the first clones and (according to the thread I gave you) one of the clones that cannot run YSMenu.
     
  11. MrLRG
    OP

    MrLRG Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Oct 30, 2009
    United States
    No, and it isn't working using the menus now.
    Its not. See the pic I posted before? My card looks exactly like that.
     
  12. lukands

    lukands I took the little bus here

    Member
    520
    32
    Mar 27, 2009
    Your mamas house
    I will also say its not a "real" R4. I can confirm, my R4 does not work with official kernel while using a 4gb sdhc.
     
  13. triassic911

    triassic911 Burst Mode

    Member
    2,743
    344
    May 9, 2007
    United States
    NYC, USA
    Did you r4 come with a website or a cd?
     
  14. anubiss

    anubiss Member

    Newcomer
    41
    0
    Aug 5, 2008
    United States
    Many clones! But many of them works. should exactly find the right firmware for which are you actually buying.
     
  15. Aeter

    Aeter A walking contradiction

    Member
    937
    151
    Apr 1, 2009
    Netherlands
    The lands of nether
    Real R4's only work with MicroSD cards up to 2gb maximum.
    4gb cannot work on an original R4 since there simply is no SDHC support.

    Your card does look like an original R4.
    Have you tried using a MicroSD of 2gb or smaller?
    Perhaps you can test it with an SD card from your phone or anything, just so you can test if v1.18 or YSMenu will work.
     
  16. NeSchn

    NeSchn GBAPimpdaddy.

    Member
    3,535
    27
    Oct 4, 2007
    United States
    Troy,New York PimpStatus: King
    Real R4 production stopped over a year ago, every R4 you buy will be a fake unless the dealer had surplus and the only one I have found that has surplus is GameByGame.com

    Yours is fake they all look like the picture you posted but they are fake

    /thread
     
  17. Zeldo

    Zeldo Member

    Newcomer
    17
    0
    Jul 27, 2009
    United States
    If it is an R4i Ultra, it will not work with YSMenu as well. What website does the card have on it?