USB Loader GX "Initialize SD Card" Problem!

Discussion in 'Wii U - Hacking & Backup Loaders' started by Yomanwazzap, Aug 11, 2013.

  1. Yomanwazzap
    OP

    Yomanwazzap Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Aug 11, 2013
    Canada
    Port Dover, Ontario
    When I use my vwii to try and run USB Loader GX it always boots and gets frozen on "Initialze SD Card". This is driving me crazy because whenever I search the problem anywhere I always get people looking how to fix "Initialize USB", or whatever!

    I really need to know how to do this and I need to know how to do it fast!!!!

    If ANYBODY can help please do so because I have been trying to fix this for almost a month now..

    Thanks all,
    Yomanwazzap
     
  2. worm28

    worm28 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    710
    134
    Jun 2, 2013
    United States
  3. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    you need to test different things to narrow the problem and exclude possibilities (either the loader, or your setup, your settings, etc.)

    did you try to delete the config files (.cfg in the loader's folder, or in sd/config/ folder) ?
    did you try another SD card?
    is your Card write protected?
    did you try to boot without SD card at all? (put the boot.dol on USB)
     
  4. Yomanwazzap
    OP

    Yomanwazzap Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Aug 11, 2013
    Canada
    Port Dover, Ontario
    Yes I have tried all of that and still no luck. It always gets stuck, and I am going to explode soon!
     
  5. Yomanwazzap
    OP

    Yomanwazzap Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Aug 11, 2013
    Canada
    Port Dover, Ontario
  6. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    you tried to boot without an SD card and it still freeze on SD card init? that's strange.
     
  7. Yomanwazzap
    OP

    Yomanwazzap Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Aug 11, 2013
    Canada
    Port Dover, Ontario

    I am still getting the problem. I have managed to get wiiflow working so I guess I have to use that now, but thanks to everyone for your help!
    It sucks because wiiflow freezes when I try to install a game from the disc to the usb!
     
  8. jayjay123

    jayjay123 GBAtemp Regular

    Member
    189
    109
    Jul 24, 2013
    What IOS are you using? Download and run syscheck in homebrew channel (available from homebrew browser under utilities) and let us know.
     
  9. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    I have the same problem on the Wii U.
    I installed USB Loader GX, and it worked, but The Legend of zelda Skyward Sword did not, so I installed some IOS and added a forwarder for Homebrew channel (so I could play in 16:9 aspect ratio) and one for USB Loader GX. But now, it's always stuck at "Initialize SD card". I downloaded USB Loader GX again, and i am sure, that it's the latest version, and that it has no config files, because i didn't even make it to the settings menu. My card is not write protected. And i cannot put the boot.dol file on my USB, because i formatted it to WBFS.
    What format should I use? What could be the problem? What's the solution? i would appreciate any kind of help...
     
  10. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    You don't need the forwarder to play in 16:9, the last version of the loader (today: 1246, in my signature) has an automatic aspect ratio fixer.
    You can launch it from HBC.

    The config file is created when you exit at different times while you are inside the loader. no need to go to the settings menu for the loader to generate it.
    The configs are used right at the start of the loader.
    Be sure the file is not present on your SD card/apps/usbloader_gx/GXGlobal.cfg


    you installed "some" IOS?
    Which one? attention, on WiiU you can't install Wii IOS, only specific version are working on WiiU.

    if you want to keep using WBFS partition + SD card, that's good. You don't need to change anything.
    If it used to work and now doesn't, it's something you did between both : adding IOS.
    please, check what you installed, or post a syscheck so we can verify.


    You bumped a 2 years old thread, and quoted one of my message saying "try another SD card" "try another ......"
    did you followed my suggestion? did you try to narrow your issue?
    else, why reply to a two years old thread?
     
  11. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    ok. I checked it, and I don't have any .cfg files there.

    Here's the sysCheck:
    IOS513 base hash:
    55 b9 ca 5e, 37 fc ec fb, 28 46 bd 20, 98 63 70 f6, 8c 13 3a 35

    IOS512 base hash:
    2a 35 73 f2, f1 b6 a6 4b, ab d5 7c bd, 7f 75 a9 cd, 54 28 1b 52

    IOS236 base hash:
    97 b0 be b9, d7 3f e7 0c, 21 90 5f 75, 28 9b 55 6f, c1 c2 1d 98

    IOS80 base hash:
    17 6c 61 67, 32 21 32 87, 87 95 75 0a, 84 ad 4e 1b, 70 86 7b 3c

    IOS62 base hash:
    c6 30 ec c3, 24 5e 8c d1, e2 cd 25 a9, 2f 55 28 b4, 3a 9c 0f 01

    IOS59 base hash:
    20 f8 f6 64, 8a 1c 56 42, 3a 31 77 fa, a8 56 31 a4, 09 5b ae 0f

    IOS58 base hash:
    ed ce 29 22, 86 d5 40 cf, 1e b0 0f dc, 09 68 7a ae, ca ba 4f 60

    IOS57 base hash:
    9b cd 04 d5, 4d b1 65 be, f0 7a 09 35, 9a 5e ea 68, c5 6f e2 21

    IOS56 base hash:
    1a d5 62 38, 10 fd 14 4b, 94 fd 24 a9, 65 5b 16 65, a2 d1 cb 5b

    IOS55 base hash:
    7b 8e 33 ae, ad e9 79 ca, bf b2 bb d6, 20 ca 08 a7, ea c8 2e ff

    IOS53 base hash:
    89 bf 1a 35, 2b d8 e1 43, a6 e1 fd 47, 59 69 02 f3, ae 24 86 4d

    IOS48 base hash:
    c3 a1 ff bc, 6f 2b 26 49, 0a 76 73 30, 95 9f f1 df, ba 8d 01 b2

    IOS46 base hash:
    ca b6 c4 3f, 4d 4c df 49, 17 86 ee 08, 26 63 b1 6a, d9 3f 8e 0a

    IOS45 base hash:
    3a 60 8c 3e, c3 5a e2 b1, 70 f5 7b e4, 0c f6 4a 2b, d1 cf 98 6d

    IOS43 base hash:
    54 f5 9a 45, 91 f8 7a 50, 80 51 db 3f, 1e cf 51 7c, 85 9c 38 a2

    IOS41 base hash:
    5d 52 4f 58, 21 df 26 e7, 55 7b 6f e7, 60 25 68 d9, b1 79 8e 46

    IOS38 base hash:
    48 6e 21 de, 40 16 a4 d7, 9d 7e 2b b5, a3 b8 ac 91, 73 91 5a 00

    IOS37 base hash:
    66 81 b0 ce, d6 3a 69 71, 7f da 96 e4, ac d0 83 65, f7 6a 20 6f

    IOS36 base hash:
    fc c6 8c f6, 96 46 3d 48, 4b 62 a3 d6, 82 10 ba c0, 56 27 b6 dd

    IOS35 base hash:
    f6 01 9c d4, 4f 43 5e ca, 0a 7b c8 6e, ae a6 d7 27, 42 1d c7 1f

    IOS34 base hash:
    cf 9e c3 1e, 5f 1d c9 78, 02 22 63 ef, 73 1c 19 f3, ff 44 17 07

    IOS33 base hash:
    b2 b3 6a d9, 70 b9 6c 52, 11 50 a3 07, d7 0b 86 4e, 87 11 08 ee

    IOS31 base hash:
    3f 08 b3 bb, d4 0e ca 36, dd 7c a5 4f, 18 fa 4c b3, f3 af 6b 3d

    IOS28 base hash:
    18 44 bb a1, 70 1e ec fa, 59 f6 49 b2, 92 2f 17 8f, 8f 37 76 c2

    IOS22 base hash:
    b6 37 fd 6e, 63 89 d4 56, 3e ea 7f b8, 3a 00 e8 9e, bf 91 b5 c2

    IOS21 base hash:
    5f 74 e5 99, f6 ff 78 b3, 03 db 1d 9e, 41 de 0e 44, 70 0a 0b be

    IOS17 base hash:
    51 6a 92 f8, 42 5a 50 2e, 45 16 cd 0c, e1 a4 b1 88, ca 91 16 40

    IOS15 base hash:
    bf e8 7f c4, 55 6b 69 20, fb 1a b7 be, 99 20 a1 b9, 7d 3f 33 68

    IOS14 base hash:
    57 8a 2b 74, 4d e6 d6 b3, b7 d1 84 7c, f1 e9 6b 8c, 9a 43 99 29

    IOS13 base hash:
    b9 f0 5c cb, 5b 0f 6f 50, f1 f6 78 15, 54 50 5f 42, fe 73 46 ae

    IOS12 base hash:
    1b f4 f9 fc, 04 a7 c0 4d, 14 37 1e bf, a2 2f 89 06, cd 68 7b 37

    IOS9 base hash:
    5f eb d0 50, e5 1b 4c d7, f3 ac ce e4, b7 7a 66 74, 5a 94 4e 92


    I followed a video on youtube for fixing the Legend of Zelda, because i heard that we have to do something with the Motion+ video and the IOS. But i am sure, that i used Wii U IOS.

    I tried to narrow this problem, and I tried to switch the Sandisk Ultra SD 2GB to a Kingston SDHC 32GB, but I experienced the same problem...

    I just searched for this problem, and found threads here, but many of them were about the "Initialize USB" problem. I am new to gbatemp, and now I realized, that I could have done another thread :D But on the USB Loader GX website, they said that I should write to Cyan on gbatemp.net, and I saw this thread about my problem.
     
  12. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    Why user always post the wrong file?
    Please, follow the tutorial (in my signature) and check the file extension of the file you need to copy/paste and put it in spoiler.


    if you followed a video on youtube ..... YOU SEMI BRICKED YOUR CONSOLE !
    NEVER EVER follow a guide on youtube.
    They are outdated, and WRONG, and created by noobs who don't understand hacking. YOUTUBE VIDEO ARE ALWAYS BAD
    you have the chance it didn't break your WiiU vWii mode completely, because you just installed a bad file!

    You probably installed a Wii wad file on vWii !
    NEVER DO THAT !


    What you did is : install an OLD cIOS (probably d2x v7 because Zelda was released at the time v7 was in beta and everybody thought installing a "fix cIOS" wad file was the solution without understanding what they were doing)
    WiiU softmod guide let you install latest and newer cIOS, you didn't need to install anything else to fix this game.
    This game didn't even need a fix!

    sorry if I seems angry, but it's a very bad practice to just try a random tutorial (which was VERY old and for the Wii!). Look at the date of tutorial before following it, verify it match your setup and your version!
    never follow a tutorial which is NOT for your version.
    You should have first try to read new forums, search users with the same issue on WiiU, and ask before doing anything.

    I recommend you read the sticky topics in this forum section. Particularly the "do and not do" on WiiU.
    Never install IOS or cIOS for Wii on WiiU.
     
  13. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    Sorry :D
    Here is my sysCheck:
    Warning: Spoilers inside!
    Then I'll never follow guides on youtube :/ But I installed the wad files for the Wii U...
     
  14. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    Unfortunately, no !
    you just installed d2x v7 final. (like I suspected)
    WiiU cIOS is ONLY d2x v10, anything older than v10 is for Wii.

    And on top of that, you installed a lot of them !
    You needed only one file, not 7 of them.

    You certainly installed them using a WAD manager (because noob on youtube liked to recommend illegal wad files to "fix zelda" at that time).
    use the wad manager again, select each wad file and select "uninstall" to remove all these old Wii cIOS from your WiiU.
    ATTENTION: do not uninstall anything else. be sure you select the d2x v7 wads.

    Then follow this guide to add good cIOS for WiiU:
    https://gbatemp.net/threads/simple-guide-to-install-cios-on-vwii-backup-nand-and-keys.339890/

    install v10 (beta52), don't install beta53.
     
  15. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    If I try to uninstall them, I get " ERROR! (ret = -1017)" at all 3 steps: deleting tickets, deleting title contents and deleting title...
    I am using WAD Manager v1.7 by Waninkoko, and i selected IOS 236 to use...
    What should I do now?
    (And I forgot to mention at my first message, that i wanted to fix zelda, because i always got error #001 at USB Loader GX)
     
  16. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    maybe your IOS236 is also bad?
    Did you updated it while following the youtube tutorial?
    if you installed a Wii version of IOS236 then it will not work.


    Error001 is very old, and had even nothing to do with the youtube fix (that youtube guide was only used to play the wiimote+ video, and it was not even needed to install v7 back when it was released, there were easier fixes for that issue).
    Well, anyway error001 is either a cIOS issue, or a bad dump.
    if you followed vWii softmod guides you had d2x v10 so the 001 issue is not cios related, so you probably have a bad dump of zelda.


    instead of trying to delete your cIOS, we will just replace them and keep the v7 (you will just never use them).
    Follow the tutorial I linked to install vWii cIOS (go to cIOS installation section directly)
    install beta52 instead of beta53 when you need to choose.
    it will replace/overwrite the d2x v7 with d2x v10 vWii.
     
  17. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    Thanks Cyan!

    I installed IOS 236 with IOS 236 installer or something...and I am sure, that the Zelda dump is good
    , because i played the very same file about 3 years ago, on my wii (which i did not softmod, it was already chipped at a store)
    I'll write after i finished the tutorial...but one question...Do I have to run Dump Mii NAND again? Because I ran it once, and it took like an hour or 3/4...so do i HAVE to run it again?

    EDIT: And i also have d2x cIOS installer which with i installed beta53 d2x-v10-beta53-alt-vwii, but then i can install beta52 d2x-v10-beta52-vwii now...
     
  18. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    I'm pretty sure your game is not good anymore.
    If you added new games to your WBFS partition after adding Zelda, then your old games which were already present are now corrupted.

    Adding games corrupt old ones.
    That's why users are recommended to use FAT32.

    no, don't run dumpmii nand again, just go to "installing d2x cIOS" section.
     
  19. oli200110

    oli200110 Newbie

    Newcomer
    9
    1
    Jun 20, 2015
    Hungary
    i mean... back about 3 years ago, i used the same torrent , which i downloaded now...
    But should i dump this state of my wii, or can i skip that part?
     
  20. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,759
    9,039
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    ah, you just added the ISO to your partition?
    you didn't add another game after Zelda to WBFS partition format?

    You should use FAT32 anyway if you are re-adding new games.
    I thought you had an old WBFS formated HDD, and wanted to keep it to not lose your games.
    But if you are doing it anew again, just format it to FAT32 and use WiiBackupManager (NEVER use "WBFS manager" which corrupts games ISO!)
    People keeping WBFS format on new consoles is because they are still following old tutorials.
    Please, update and use FAT32 now. don't follow old methods.