NULL

Tried everything and still stuck with error 16

Discussion in 'Microsoft Xbox' started by TheRSC, May 23, 2019.

  1. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    I’ve tried everything I can think of to fix the error 16 I’ve been having on my console for a few days now. Hotswapping and using XboxHDM 1.9/XboxHDM23USB (Rocky5’s Beta 3) to rebuild the C partition, even formatting it and building a new drive from scratch a couple times, but nothing’s worked. I even put the stock dash on the HDD’s C: drive hoping to get it to pull up the set clock screen but still no sucess. Any ideas? I’d rather not have to buy a modchip (cause who knows what clones will do to your console) but I will if it’s my only choice.

    History (in case it helps): My Xbox is a 1.0 with a Thompson drive and it had an 8gb HDD. The HDD started having the “click of death” awhile ago (but sometimes works if left unmoved for a few months (unpowered) and then promptly breaks again if the power is cut), so I bought a 320gb Western Digital HDD (didn’t think to check if it was lockable until after I had it and I got lucky) and made a completely new HDD using XboxHDM 1.9 and some Ndure files. That worked and it booted into the softmodded dash. (This is where I learned of the Clock Capacitor and removed that.) After that, I had updated the softmod using Rocky5’s Softmodding tool HDD method (using his files to mount the ISO as a disc). I wanted to TSOP flash the console, but I ran out of blank discs (ordered more) and HeXEn always gave me the “Cannot read bios file” error if I loaded it from HDD. (I had also messed up the soldering point on the top (pulled a trace off the board by accident) so I use a pair of pointy tweesers to connect the points (I know that works because if I don’t it says “TSOP not writable!!”).) I had managed to get a whole bunch of games and programs on there, and then one morning it started giving me error 16 and I cannot get it to boot past it.
     
  2. ModderFokker619

    ModderFokker619 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    5
    Oct 2, 2015
    United States
    California

    Have you tried 80 pin ide?
     
  3. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    I had one I nabbed from an old PC but it broke (ordered new one) so I’ve been stuck on the original one. It worked at first but then stopped.
     
  4. ModderFokker619

    ModderFokker619 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    5
    Oct 2, 2015
    United States
    California

    Odd as I tried a mod im doing now to verify for you

    I Always get error on all dvd drives except phillips

    Tried with the current mod that has samsung drive and 40 pin loaded unleashx

    Maybe its thompson only
     
  5. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    That is strange. I only have 1 console and it has a Thompson drive, though the disk drive has never been an issue even if it does have issues reading some discs.
     
  6. ModderFokker619

    ModderFokker619 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    5
    Oct 2, 2015
    United States
    California

    Only happens to me with sata hdd upgrades - 80 pin always fixes it for me once mod is complete
     
  7. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    I’ll see what happens when I get the new cable in a few days.

    Edit: My HDD is a SATA drive using an adapter with the Master/Slave jumper (always set to Master). Could that be the issue?
     
    Last edited by TheRSC, May 23, 2019
  8. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    Got the new cable today and...

    IT WORKED!!!
     
  9. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    7
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Hello. :)

    Another happy "Error 16" solved.:yay:

    Great job and now enjoy Xbox gaming now.

    P.S. is it an 80 pin cable ?
     
  10. ModderFokker619

    ModderFokker619 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    5
    Oct 2, 2015
    United States
    California

    Told ya

    My cable gets here in a couple days

    Glad its sorted for ya
     
  11. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    The one I had before was the original 40 Pin cable. New one is 80 Pin.




    I’ve got another small issue in that UnleashX doesn’t show the splash screen. I have 4 of them all named to the 4 files it checks for but none pop up. Instead, regardless of how I load it (from boot up or the LT-RT-Black-Back) it doesn’t appear. System is now TSOP hardmodded with EvoX M8+. Could that be an/the issue?
    (The 4 arms around the “X Ball” to the left of the menu options move very fast as well.)
     
    Last edited by TheRSC, May 24, 2019
  12. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    7
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Hello. :)

    Maybe the Splash Pics are deleted/overwritten.

    The Location if i remember correct is in E:\UDATA\9e115330\0064122817A8.

    The file is named UXSplash.jpg, Splash.jpg, UXSplash.png or Splash.png.
     
    Last edited by alexander1970, May 24, 2019
  13. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    The 2 jpg ones were there originally, but then I copied them out of my system, changed the format to png, then put them back into the folder (total of 4 files). Same result. Interestingly, when I exited XBPartitioner, it showed one of the splash screens.
     
  14. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    I used a different version on HeXEn and installed the X2 BIOS and now they’re showing up. I’m thinking that the first disc is to blame.
     
  15. TheRSC
    OP

    TheRSC Newbie

    Newcomer
    1
    May 23, 2019
    United States
    I just noticed, the splash I get isn’t any of the ones from the 4 splash files, nor does it appear on boot, only when using the IGR button combo.
     
NULL