System files error

Discussion in 'Wii - Hacking' started by darry21, Feb 16, 2010.

  1. darry21
    OP

    darry21 Member

    Newcomer
    23
    0
    May 9, 2009
    United States
    Noob Question

    I tried to play my Wii today and now today I get the "The system files are corrupted" message for no reason after the health screen. My Wii was working just fine yesterday. I haven't installed anything new recently either.

    Wii Version: 4.0U

    boot1b boot2v3

    Cios Version: cios 38 rev 17 (via this post http://gbatemp.net/index.php?showtopic=203...=0&start=0)

    I have Bootmii installed as well, but I don't know how to use it too well so I wanted to ask first.

    BootMii v0.9


    EDIT:

    Here's a video:




    (IGNORE THE SUBTITLES. THEY ARE SLOW AND OFF)
     
  2. scottieb99

    scottieb99 GBAtemp Regular

    Member
    163
    0
    Feb 24, 2009
    United States
    You havent installed any themes with mymenufy have you? I got this last week after installing a theme and next reboot, I got the system files are corrupted. I just used priiloader to get into homebrew channel and install a different theme and all was well again.
     
  3. Daco

    Daco Banned

    Banned
    473
    0
    Oct 15, 2007
    Belgium
    earth
    nothing happens suddenly. there was a change
     
  4. XFlak

    XFlak Wiitired but still kicking

    Member
    9,127
    533
    Sep 12, 2009
    Canada
    Ontario
    i agree with daco, something happened here... bricks dont come out of nowhere (not that this is a brick)

    here are a couple of solutions, pick the 1 that suits u best

    1) launch bootmii and restore a nand backup from before u were having this problem (recommended fix if u have bootmii as boot2)
    2) use wad manager or dop-ios to reinstall your system menu IOS and your system menu. If u have an older version of preloader installed, make sure your system menu IOS is patched (or just upgrade preloader to priiloader)

    edit: btw, 4.0 sucks... if i were u i would look into upgrading to 4.1 or 4.2
     
  5. Servdogg

    Servdogg GBAtemp Regular

    Member
    201
    0
    Apr 13, 2009
    United States
    Bootmii tends to be useless without the knowledge of how to use it.

    Can you boot into the bootmii menu and then load the homebrew channel?

    Or alternatively, do you have preloader installed?

    If the answer to these questions is no, you have a bricked wii.

    Edit: Xflak is right, but I'm assuming you have no nand backup, because you don't know how to use bootmii.
     
  6. darry21
    OP

    darry21 Member

    Newcomer
    23
    0
    May 9, 2009
    United States
    Ok, I figured out my problem. I can boot the wii in maintenance mode and when I tried reinstalling the cios I rebooted it back into normal mode the menu works and after I play a game and reset and come back to the system menu it gives me the same system files error. I have tried playing games from the official disc and the usb loadergx (via HDD) and resetting. The only way I can get the menu to come up is to boot into maintenance mode and reinstall the cios again. Help?


    System Menu: Upgraded to Waninkoko hacked 4.1 now
     
  7. Daco

    Daco Banned

    Banned
    473
    0
    Oct 15, 2007
    Belgium
    earth
    a mail brick? are you saying one of his friends send him a fake mail or something? :wtf:;
     
  8. lolzed

    lolzed The GBAtemp Pichu

    Member
    2,466
    13
    Sep 13, 2008
    There
    http://sites.google.com/site/completesg/unbricking

    keep scrolling till you find it
     
  9. middeloni

    middeloni Advanced Member

    Newcomer
    51
    0
    Mar 14, 2009
    Netherlands
    Netherlands
    But before unbricking, please let deadly extract the problem-causing e-mail. Since this is such a rare brick, we are all interested in the cause of it ^.^
     
  10. darry21
    OP

    darry21 Member

    Newcomer
    23
    0
    May 9, 2009
    United States
    Ok here are the methods I trid:

    - Updating to 4.1 (Waninkoko)
    - Mail Brick Solution (Det1re's Method) (No "Mail account is broken" error)
    - Reinstalling the Cios (rev 14)


    Things I have done a few weeks before this happened:

    - Installed a game wad ( which is deleted now)
    - Installed cios rev 17 ( Went back to 14)

    Still not working so far for me. I need more solutions!
    -
     
  11. darry21
    OP

    darry21 Member

    Newcomer
    23
    0
    May 9, 2009
    United States
    Delete this post
     
  12. darry21
    OP

    darry21 Member

    Newcomer
    23
    0
    May 9, 2009
    United States
    delete this post
    -
     
  13. wes11ph

    wes11ph GBAtemp Fan

    Member
    455
    0
    Jul 1, 2009
    Afghanistan
    basement lvl-249
    run wii backup disc 1.31 to solve your problem, backup first using the disc then, delete all. then restore one by one to know what is the cause.