Plugging in the USB after system boot... Why?

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by evilHomeStereo, Jan 22, 2014.

  1. evilHomeStereo
    OP

    evilHomeStereo Newbie

    Newcomer
    2
    0
    Jan 17, 2014
    United States
    Hey folks ! I've lurked here a while and really enjoyed the wealth of knowledge shared here. I've got a puzzle now, and I'm wondering if anyone else has seen something similar .

    So I finally got off my butt and started loading my massive Wii library onto a USB HDD. This one, to be specific:

    http://m.bestbuy.com/m/e/product/detail.jsp?skuId=9028413&pid=1219058222594&pcatId=abcat0504001

    It works very well: it does not spin down during games, loads quickly, and generally has been great... With one exception.

    It only works if it is plugged in after the system is booted. If the system is turned on with it installed, no usb loader recognizes it or detects it.

    This isn't a huge deal, I guess. It's still more convenient than hunting through a binder or shelf for one of my games, but I would love to know why this happens.
     
  2. Jayro

    Jayro MediCat USB and Mini Windows 10 Developer

    Member
    GBAtemp Patron
    Jayro is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    5,232
    2,870
    Jul 23, 2012
    United States
    Octo Canyon
    It's most-likely just a USB controller compatibility issue. what is the USB chipset on the harddrive's USB controller board?
     
  3. evilHomeStereo
    OP

    evilHomeStereo Newbie

    Newcomer
    2
    0
    Jan 17, 2014
    United States