Playing rockband 2 with usb loader

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by ttttttrrrr, Nov 19, 2009.

Nov 19, 2009
  1. ttttttrrrr
    OP

    Newcomer ttttttrrrr Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    Israel
    Can I do it? I understood it has some issues.
    If it matter I want to play the american verison, and with guitar hero world tour guitar.
    And can I add downloaded songs to game?
     
  2. Szalkow

    Member Szalkow RawkSD Cheerleader

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    673
    Location:
    Uni
    Country:
    United States
    Rock Band 2 can be played using a USB Loader. It will run fine. If run under cIOS 249, it will not recognize USB instruments, but if you use Hermes cIOS 222/223 with 37-merged-38 they will work normally.

    DLC and custom songs will NOT work normally due to a problem with the SD card handling in the cIOS - downloaded songs will not be saved to the SD card correctly, and songs from the SD card will not be removed from the Wii nand after they are played, causing your memory to fill up and problems to ensue. There is currently no workaround for this.
     
  3. spritefreak

    Member spritefreak GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    375
    Country:
    United States
    Does this apply to Guitar Hero as well in terms of having to use Hermes cIOS 222/223 with 37-merged-38?

    Also, I do not have Gutiar Hero or Rockband for Wii, but I am guessing that you can play with multiple instruments. Does each instrument have to be plugged into a USB port? How does that work if you are using a USB port to play the games through a USB loader?
     
  4. Ramzee

    Newcomer Ramzee Advanced Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    86
    Country:
    United Kingdom
    Rockband 2 happily recognises my USB Logitech Vantage Microphones using CFG USB Loader v48b and the default cIOS 249 rev 14 or rev 15. I don't believe USB hot swapping is supported but as long as the Mic is plugged in when the Wii is turned on they work. I don't know if the Drum Kit works with cIOS 249.

    When I first bought a Microphone I set my music games to use Hermes cIOS 222/223 but later found that most work with rev 14 anyway. The only music game I have that needs cIOS 222 is GH 5.

    There is a difference in lag between cIOS 222 and 249. So a game needs to be recalibrated if the chosen cIOS is changed in the loader, other than that I haven't noticed any other problems.
     
  5. spritefreak

    Member spritefreak GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    375
    Country:
    United States
    When you say you have to use 222 to play GH5, how do you switch which IOS si being used?

    Also, are all the instruments plugged into a hub and then pludded into the Wii?
     
  6. Ramzee

    Newcomer Ramzee Advanced Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    86
    Country:
    United Kingdom
    For GH World Tour (and above) you require a Wiimote for each instrument including microphones (even though they plug into the USB port). A Wiimote fits inside each Guitar and each vocalist presses "A" on their Wiimote to chose their character (don't know about the drum kit - google it?).

    For multiple USB instruments you can plug a USB hub into the free port and then plug your microphones, etc. into that.
     
  7. Ramzee

    Newcomer Ramzee Advanced Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    86
    Country:
    United Kingdom
    Yes, I have the USB Hard Disk plugged into one port and the hub plugged into the other.
     
  8. ttttttrrrr
    OP

    Newcomer ttttttrrrr Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    Israel
    MAny thanks, all of you helped me a lot [​IMG]
     
  9. melodical

    Member melodical GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    181
    Country:
    United Kingdom
    I only have a Les Gibson guitar (gh3) and am looking to buy 2 mics. I ONLY OWN 2 WIIMOTES!!.

    Is their any way to control 2 or more mics with 1 wiimote?

    Also, can anyone verify whether PS2 High School Musical usb mics work with wii musical games?

    Thanks!
     
  10. Egonny

    Member Egonny GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    365
    Location:
    Brussels, Belgium
    Country:
    Belgium
    No.
     
  11. melodical

    Member melodical GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    181
    Country:
    United Kingdom
    Probably also a big fat no, no but I take it you can't use a gamecube pad either/instead then??? [​IMG]
     

Share This Page