One microSD card two flash cart

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by g4med4d, Aug 13, 2008.

Aug 13, 2008
  1. g4med4d
    OP

    Member g4med4d GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 7, 2007
    Messages:
    149
    Country:
    United States
    I was just wondering if it is possible to use one microSD card on two flast cart(R4 and AK2)?

    My idea is to have both sets of firmware on the same card and just switch between the R4 and AK2(running on AKAIO). Have anyone tried this before? This thought came about as a backup plan in-case one flash cart refuse to boot for whatever reason and I can just change over to the other one without a PC, especially when there's no access to one.
     
  2. miketh2005

    Member miketh2005 GBAtemp Fan

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    437
    Country:
    United States
    I don't think you can, with 1 flashcart but you can just switch between the carts, eg. microSD in R4 in DS then microSD in Acekard 2 in DS
     
  3. IOwnAndPwnU

    Member IOwnAndPwnU GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    1,123
    Country:
    Canada
    I wanted to try this out. I suppose it would work right. Please post if it works or not or any problems please.
     
  4. Vincent T

    Member Vincent T GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    504
    Location:
    San Jose, California
    Country:
    United States
    it doesnt work you cant use 2 flashcarts with one mirco sd just buy another micro sd
     
  5. g4med4d
    OP

    Member g4med4d GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 7, 2007
    Messages:
    149
    Country:
    United States
    Just tried it and it worked!

    Here're the details :

    Kingston(Japan) 2GB microSD
    R4 - firmware 1.18
    AK2 - firmware AKAIO 1.1r2

    MicroSD card contains both sets of firmware in the root. All games in root as usual. Only issue will be the save games since R4 uses .SAV and AK2 uses .sav.

    You might ask why would I want to do that?
    Well, if you're traveling for a long distance without a PC and the DS is one of the very few ways to be entertained, you will want a backup. I suppose I can get another microSD card but I'm just trying to explore this possibility of one microSD card bootable on two flash cart.

    Have not tried this with the CycloDS yet.
     
  6. Bri

    Member Bri GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Dec 25, 2007
    Messages:
    3,413
    Country:
    United States
    It does work, as long as the data files and folders don't conflict. As you noted, save files, cheat files, and other data files may not be sharable.

    It's also common to run multiple menus for the same cart and switch back and forth between them. The SCDS1 can boot into three different menu systems at once (SCDS1 menu, DSTT menu, and YSMenu). The Acekard 2 can boot up into multiple menus as well and switch back and forth between them, although some will share the same data folders and files (official, AIO, YSMenu, Bliss, etc). The DSTT can switch back and forth between the DSTT menu and YSMenu as long as you make a copy of "TTMENU.DAT" and name it "TTMenu.nds".

    If you grab a copy of Yasu's back2fw, you'll be able to boot back to the NDS menu from the flash cart menu as well.

    -Bri
     
  7. IOwnAndPwnU

    Member IOwnAndPwnU GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    1,123
    Country:
    Canada
    I don't like removing my MicroSD from the flashcart too much. Try to keep it in the AK2 because it's just better.
     
  8. coolbho3000

    Member coolbho3000 GBATemp Kikkoman Naturally Brewed SoySauce Fanatic

    Joined:
    Apr 29, 2007
    Messages:
    2,095
    Location:
    Kikkoman Factory
    Country:
    I use the same MicroSD with my R4, Supercard SD, and my Acekard 2s.
     
  9. miketh2005

    Member miketh2005 GBAtemp Fan

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    437
    Country:
    United States
    Cool. I didn't know this, I guess you learn something new everyday.
     
  10. Kaos

    Member Kaos Good show!

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    558
    Location:
    Melbourne, Australia
    Country:
    Australia
    The CYcloDS won't require any firmware on the MicroSD at all. It will make a CycloDS folder by itself, but that's it.

    Plus the saves from the R4 will work with the CycloDS!
     
  11. IOwnAndPwnU

    Member IOwnAndPwnU GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    1,123
    Country:
    Canada
    I guess that's what the 2MB onboard memory is for.
     
  12. g4med4d
    OP

    Member g4med4d GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 7, 2007
    Messages:
    149
    Country:
    United States
    I'm just glad I'm able to do this. The onboard memory is great, loading is much faster as far as I can tell. Still wish it has AKAIO's menu system though.
     

Share This Page