Occasionally corrupted system files?

Discussion in 'Wii - Hacking' started by MarcusRaven, Jun 1, 2010.

Jun 1, 2010
  1. MarcusRaven
    OP

    Member MarcusRaven HBC Theme Maker

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    928
    Location:
    N. Carolina
    Country:
    United States
    I have a soft mod and a WODE. Lately, certain games and discs have been causing a "System Files are Corrupt" message to pop up when I return to the Wii System Menu. The games that have done this are James Cameron's Avatar (loaded through the WODE) and Manic Monkey Mayhem (installed WAD). It also happened with the Official Netflix disc (WODE in Flat Mode). When I shut the Wii off and let it sit for a minute, it seems to resolve itself, as my Wii recovers just fine. Could this be an issue with my IOS files? What could I possibly check for this?

    Wii 4.2U
    cIOS 249 r19
    WODE 2.10

    Any help or anything else you need to know?
     
  2. mugel0190

    Newcomer mugel0190 Advanced Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    53
    Country:
    Germany
    iirc it has something to do with the homebrew channel. I had this error message a few times with an older version of hbc. Since I updated to the latest version, it never happened again...
     
  3. MarcusRaven
    OP

    Member MarcusRaven HBC Theme Maker

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    928
    Location:
    N. Carolina
    Country:
    United States
    I have the latest version, so it must be something with the IOS files. I have to go to the dentist now, but when I get back I'll check all my IOS versions to the latest. Anybody else have any ideas on it?
     
  4. techboy

    Member techboy GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,720
    Location:
    Pennsylvania
    Country:
    United States
    Do you have the Wii Fit or Wii Fit Plus channel? These channels are known to cause issues like this.
     
  5. axlegear

    Newcomer axlegear Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    40
    Country:
    Italy
    Same here! I have the exact same problem, MarcusRaven.
    There is only one difference, it happens to me ONLY when I have guests or friends at home [​IMG]
    And after one or two plays, this suddenly happens when I turn on my Wii. When my friends see this, they are surprised that I am not scared or surprised, [​IMG]
    But it's seriously a pain when I am with friends and I want to play...And sure it's also really weird [​IMG]

    My configuration is:

    Wiikey 1.99beta
    Wii 4.1E
    cIOS 249 rev19

    Wiiflow as a channel.

    I really CAN'T figure this out.
     
  6. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    Do you have the Wii Fit/Plus channel installed?
     
  7. pubert09

    Member pubert09 GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    192
    Country:
    United States
    This happens to me, too.
    I personally think a custom theme can cause it too because I had this happen last night. I couldn't load the system menu after the health warning screen.
    So I used Bootmii to get to the homebrew channel and just changed my theme and it was fine.
     
  8. Pete666

    Member Pete666 GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    228
    Country:
    Canada
    okay I had the same problem even BEFORE softmodding my wii..

    Last year I only had a wiikey and a had this message sometimes..

    only on some games..

    so it's not a problem with sofmod or wiifit..

    I don't know what cause this... WIIKEY??
     
  9. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    do u have a patched system menu IOS?
     
  10. axlegear

    Newcomer axlegear Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    40
    Country:
    Italy
    Ok then, I don't have Wii Fit channel or so, and yes, I have a custom theme. but it happened even before I installed the custom theme..So I think it's not the cause. Also I don't think the cause can be found on a Wiikey fault, because this happens even to MarcusRaven and he doesn't have a Wiikey.

    My Wii is doing this recently, about by 3 or six months, and I installed my Wiikey over two years ago.

    Ah, I believe I forgot to say, I have also preloader 0.29 installed on my 4.1E with various functions active.
     
  11. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    i'm pretty sure it could be preloader combined with an unpatched IOS60

    use NUSAD to download a patched IOS60 and install it using a wad manager, the messages should go away, if not, then its something else (of course u can use dop-mii or MMM to install a patched IOS60 if u prefer)

    edit: which preloader v0.29 are u using? I think there is a version (JODI version) that doesn't patch IOS60 during install.
     
  12. axlegear

    Newcomer axlegear Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    40
    Country:
    Italy
    Mmm..I can't tell you which version is exactly, but I remember that I can't access the last Homebrew Channel from it. So I think we can figure which version is.
    I would prefer to use DOP-Mii 'cause I'm more confidential with it. But I remember that for some reason my Sysmenu once bricked 'cause a patched IOS60. But now I think it's patched..Now I'm gonna run DOP-Mii and I tell you
     
  13. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    u know what, forget about patching your system menu IOS (at least for now)

    just update/install priiloader v0.4 instead of what u have now. This version does not require a patched system menu IOS, so if that is your problem, this will also fix the msg u are getting

    not to mention priiloader v0.4 is much better than what u are using [​IMG]
     
  14. axlegear

    Newcomer axlegear Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    40
    Country:
    Italy
    Ok I just checked and IOS 60 is patched only flash is disabled. I think I can go with priiloader 0.4, I did not update it cause I got bootmii and I think I did not need it..But anyways I use various functions of preloader so I guess it's time for me to update [​IMG]
     
  15. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    if after u update to priiloader v0.4 the problem is still not fixed, then I don't know what to do, so hopefully this fixes it

    if it doesn't fix your problem... I would guess the problem has something to do with your hardmods (because I know softmods inside and out, and if I can't figure it out, the problem probably lies outside my area of expertise)
     
  16. axlegear

    Newcomer axlegear Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    40
    Country:
    Italy
    By the way man, there is only one "problem", my Wii is just running fine as of now. The issue happened just three times and was always when I was with friends at home.
    mmm... Do I have to invite some friends after installing priiloader 0.4 to see if the issue happens again? [​IMG]

    But I think it can't be a real way to check if everything is ok [​IMG]

    Anyway, I'll try updating and let's see if in the future this happens again.. In the meantime, if someone can find the complete diagnosis and sure solution, please post it here [​IMG]


    EDIT:

    I forgot a VERY IMPORTANT THING.

    This issue happened ONLY when turning back to the wii menu after charging ISOs with Hard Disk with Wiiflow, never using my wiikey, the ISOs were New Super Mario Bros.Wii, Sega All Stars Racing and after some sessions of Just Dance.

    Anyway I most play games from my HDD, and normally I don't have this problem even with those games. Oh well, that was important anyway. [​IMG]
     
  17. MarcusRaven
    OP

    Member MarcusRaven HBC Theme Maker

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    928
    Location:
    N. Carolina
    Country:
    United States
    I checked my IOS files, and I seem to have all the latest version. My issue came from returning to the menu from James Cameron's Avatar, Netflix, and Manic Monkey Madness. Its only been those three games. There has to be some issue somewhere. I don't get it. I thought it had something to do with the WODE, but it shouldn't.
     

Share This Page