Not recognizing my R4 at all

Discussion in 'R4 DS' started by neipo13, Feb 15, 2009.

Feb 15, 2009

Not recognizing my R4 at all by neipo13 at 10:57 PM (2,179 Views / 0 Likes) 5 replies

  1. neipo13
    OP

    Newcomer neipo13 Newbie

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    So I've had an R4 for a bit (although im somewhat positive its a fake but anyway) it hasn't had any problems aside from freezing every once in awhile. Just recently tho my DS wont even recognize that there is a card inserted at all. It starts up as if nothing is inserted at all, I don't know if the cart is broken, if i need a new firmware(although i have installed and reinstalled the official one a few times, and just recently tried to use YSmenu) or if it is my DS? Other DS games work fine but my r4 isnt recognized at all.
    Help if you can or let me know if im screwed. Thanks
     
  2. twiztidsinz

    Member twiztidsinz Taiju Yamada Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4,981
    Country:
    United States
    This happens to me on occasion -- and not just with the R4 but actual cards too.
    sometimes they just refuse to load, I use the old NES trick, blow into the slot and/or wipe the games contacts with alcohol.
    If yours is a R4Clone it may have died or something.
     
  3. taken

    Member taken GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    520
    Location:
    United Kingdom
    Country:
    United Kingdom
    I had the same trouble with my cyclo evo. what i do is knock off the ds then pull the cyclo evo out.

    Then put it back in then knock on the ds fingers crossed it works.

    Nearly 5 time out of 10 the ds does this with my cyclo.

    Doesn't do it with my edge card though funny isn't it.
     
  4. Advi

    Member Advi GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Messages:
    1,143
    Country:
    United States
    It can depend how far you push it in: flashcarts can be sensitive to the Slot-1.

    Push it in farther, then push it in a little lighter.
     
  5. wilddenim

    Member wilddenim Candy!

    Joined:
    Sep 4, 2007
    Messages:
    972
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    Try the paper trick.

    Use a piece of paper and insert it along with the R4 and see what happens.
     
  6. brendenferguson

    Newcomer brendenferguson Newbie

    Joined:
    Feb 13, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    United States
    My legitimate R4 has the same problem, if i take it out and insert it enough times it will fix itself

    but its probably less annoying to get a clone for 5 bucks...lol
     

Share This Page