Nintendont

By sabykos, Jun 10, 2013 7,703,583 41,314 172

  1. NoobletCheese

    NoobletCheese GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    165
    Country:
    United States
    Great news for Starfox fans!

    The deflicker filter can be properly disabled by patching the game's Start.dol.

    Steps:
    1. Use GCRebuilder to extract SystemData/Start.dol from the game's ISO
    2. Open Start.dol in a hex editor (eg. HxD)
    3. Change the string 07070C0C0C0707 at offset 0x333894 to 00001516150000
    4. Import the modified Start.dol back into the ISO (right click start.dol > import...)
    5. 'Save changes'

    It's also recommended to set Nintendont video width to Auto for this game, otherwise it seems to glitch and offsets the raster to one side, cropping some pixels.

    However that may be fixable by patching the video mode structure in Start.dol to the desired width, but the geometry seems okay at Auto width so I haven't bothered with that yet.

    Note this is for the NTSC version of the game; I am not sure if the PAL version uses a different vfilter than 07070C0C0C0707.

    Interestingly, 07070C0C0C0707 is the same vfilter used by Mario Kart Wii.

    edit: just to clarify with Starfox Adventures, when you first load the game, Nintendont correctly patches the vfilter out, and the main menu looks crystal clear. However loading a save game re-instates it, and exiting out to the main menu reveals the filter is now in effect. Thus, patching is necessary for this game.

    edit2: after trying to modify video mode section to adjust the video width, I had no luck. I speculate Rare are setting the video width programatically which obfuscates the values in the hex data. It is possible to observe this as when the game initially launches it obeys our custom viWidth setting, but then at the main menu the width abruptly changes to 660. This is consistent with Extrems data for external resolution of 660, and my own observation using tape on my screen to match the width in the Nintendont menu when set to 660. So with a 480p output we end up with a 2.2% horizontally squished image since width should be 676 for 480p due to the 2.2% narrower pixels of 480p vs 480i which Nintendo's video interface is not compensating for. 2.2% is not the end of the world though :)
     
    Last edited by NoobletCheese, Apr 17, 2021
    totakeke95, ber71 and ca032769 like this.
  2. KeinesR

    KeinesR Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2020
    Messages:
    33
    Country:
    Venezuela
    I have this problem with a Wii U GameCube Controller Adapter clone, i connect the original gamecube controller to this adapter but it doen't recognice it.

    Is there any config i need to use or something?
     
  3. ccfman2004

    ccfman2004 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Messages:
    2,564
    Country:
    United States
    Make sure the device is switched to Wii U and not PC as those have a switch.
     
  4. KeinesR

    KeinesR Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2020
    Messages:
    33
    Country:
    Venezuela
    Thanks for the reply, it is swtiched to WiiU/Swtich i'm attaching photos
     

    Attached Files:

  5. ccfman2004

    ccfman2004 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Messages:
    2,564
    Country:
    United States
    Then likely it's not compatible until someone makes a controller.ini for it. Get HIDTest for Wii and see if it detects it there.

    The only 2 adapters that work out of the box are the official Nintendo one and the one made by Mayflash.
     
    Last edited by ccfman2004, Apr 18, 2021
  6. KeinesR

    KeinesR Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2020
    Messages:
    33
    Country:
    Venezuela
    Ok, thanks, is there any tutorial on how to do it?
     
  7. ecto

    ecto Member
    Newcomer

    Joined:
    Jan 22, 2020
    Messages:
    25
    Country:
    Germany
    HI,

    I just found out aubout a German patched version of Baten Kaitos Origins. This patch is quite neat, as you have several patching options including repacking the game to one disk! To play that on a Wii, one has to use a specially patched version of Nintendon't. I'm a little intreagued to try that, but I'm not sure if it's worth the hassle. Does anyone know what this patched Nintendont version is about and if it potentially breaks other games?
     
  8. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,652
    Country:
    Portugal
    afaik there isnt any patched nintendont, there are some forks here and there but i never heard a fork that plays fanmade patches that regular nintendont doesnt, just get the game patch and join it into the iso and try it on regular nintendont it should work just fine imo.
     
  9. ecto

    ecto Member
    Newcomer

    Joined:
    Jan 22, 2020
    Messages:
    25
    Country:
    Germany
    On the homepage of the patch there is a link to a modified Nintendont version. I just read the Readme (shame on me, could have done that earlier!) and it states:

    I think that this is an interesting approach so you don't have to change the disk. But I wonder if there might me downsides?
     
    Last edited by ecto, Apr 19, 2021
  10. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,652
    Country:
    Portugal
    no idea its a matter of trying, also its a very wierd patch why not replace the english and other languaghes and add to the iso, ofcourse nintendont doesnt run games bigger than 1.45gb since those were the sizes of gc discs, so no idea its up to you to try it.
     
  11. SuperrSonic

    SuperrSonic GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Messages:
    763
    Country:
    Puerto Rico
    For SHC2019 there's "Sonic Heroes EX" essentially it was made to show off a modded nintendont playing a 1.70 GB game. It adds the Japanese audio back into the game and then with a small gecko code one can switch between both audio tracks, giving the illusion of having dual-audio support like in the previous two games.

    The size limit was added by crediar without any message/reason. If removing this were to affect any game it would have to be the modded games themselves, because the limit would never hit on regular sized games.
     
    cvskid likes this.
  12. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,652
    Country:
    Portugal
    well one never knows, some games had weird codding i recall having to cap the available ram calls, due to a spider man game seeing there was more ram and went out of the regular calls to use as ram and would crash nintendont since it was doing crap with nintendont processes behind the scenes trying to get code like it was ram or something of the likes.
     
  13. johw

    johw Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 12, 2020
    Messages:
    76
    Country:
    Brazil
    Wii - Nintendont
    Nintendont Controller-Configurations
    Reset game with PS4 controller
    R1 + R2 + Options
    What is the sequence of sir buttons in the game to choose more games?
     
  14. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,652
    Country:
    Portugal
    you can never return to nintendont menu once a game is started you must quit and re enter nintendont.
     
    ca032769 and johw like this.
  15. johw

    johw Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 12, 2020
    Messages:
    76
    Country:
    Brazil
    I'm using USBLoadGX with Nintendont

    with Gamecube control I can leave with this sequence. R + Z + B + ↓ (D-PAD)
     
  16. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,652
    Country:
    Portugal
    in ps4 its the share button, but there is a bug on the default controller.ini so you must move the exit line on the ini to an upper position like 5 or 6 line on the ini instead of being on the bottom, for some reason it cant be readed if its the last line.
     
    johw likes this.
  17. Voltar

    Voltar Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Aug 30, 2020
    Messages:
    9
    Country:
    Spain
    is there a way to disable quitting the game with the HOME button? (playing on wii u)

    i have too much muscle memory and more than once i've lost my progress when i just want to pause the game

    or having a confirmation screen or something... just not exiting directly...
     
  18. ccfman2004

    ccfman2004 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Messages:
    2,564
    Country:
    United States
    Unfortunately there cannot be a confirmation screen. For now you would have to edit the Nintendont code to remove that function.
     
    Voltar likes this.
  19. Voltar

    Voltar Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Aug 30, 2020
    Messages:
    9
    Country:
    Spain
    Aww, damn. Is there a build with that function removed? I have no idea about coding >.>
     
  20. zmokkie

    zmokkie Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 16, 2018
    Messages:
    9
    Country:
    Netherlands
    Hi guys,

    I never updated Nintendont and now I want to update. I am using usb loader gx and everything (wii games and gamecube games works fine. Some gamecube games dit not load but I fixed that with renaming the folder with a game ID. But now I want to update Nintendont and the instructions on the Internet says that I have to download the latest loader.dol en rename to boot.dol and put that file in the Nintendont folder and replace boot.dol. The strange thing is that I don't have the boot.dol in my Nintendont folder, but I do have the loader.dol file. Can I just replace that file? And what is the use of renaming to boot.dol?
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Nintendont,