New Super Mario Bros. Wii crashes on level 1-1 with latest CFG

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by Coconuts 500, Jun 11, 2011.

  1. Coconuts 500
    OP

    Newcomer Coconuts 500 Advanced Member

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    78
    Country:
    Hello!

    I have a problem. New Super Mario Bros. Wii has always worked fine for me. I used to play it a lot using CFG Loader back when it came out. But now, a long time later, with plenty of new versions of CFG and CIOS released (I have 69 release version right now), it doesn't seem to work anymore.

    This is what happens. There's a 50/50 chance that the game will crash on the first stage in the game. What happens is that the music stops, and then, most of the times (but not always!) the controllers lose connection completely, and cannot be brought back. If they still work but the music has stopped, the game will crash completely, when I finish the level.

    Some info:
    Using CIOS 249 (latest Waninkoko revision with the recommended base)
    Using CIOS 222 (5.1 with base 38) (I have tried both 222 and 249, same problem)
    Using CFG Loader v69 release
    Using an external 2.5" USB hard drive
    Using a previously functional WBFS file of NSMB Wii
    Release day Wii with system menu 4.2

    I have been searching around but haven't found anyone with my problem. Am I screwed?
     
  2. Ace Overclocked

    Member Ace Overclocked My CPU's hot but my core runs cold.

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    2,107
    Location:
    Somewhere
    Country:
    Italy
    that's the game's ap
    use usb loader gx
     
  3. Blue-K

    Member Blue-K No right of appeal.

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    2,572
    Location:
    Helvetica
    Country:
    Switzerland
    First, update to the d2x6-cIOS, much better than r21 from Waninkoko, more fixes, more features.

    Also, like aminemaster said, sounds like the AP of the game isn't patched by the loader (which it should do by default). Load up your config.txt with the Configurator (included in the complete package from the CFG-Thread) and check if the NSMBW-Patch is enabled (in the Global Options 4-Tab).

    (Oh, and I would always recommend CFG-Loader, because it's more active, and has the latest breakthroughs, like the block IOS-Reload, first. Also, GX still hasn't earned my trust in stability, though it's been completely rewritten. But that's just a side-note.)
     
  4. Hielkenator

    Member Hielkenator GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    4,176
    Country:
    Netherlands
    It could also be a corrupted file system.
     
  5. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,567
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    I only have the patched version so I can't say if the cfg patch is the problem. The patched works fine for me, tried it now. You should try an older cfg version to test if it's a patch or a filesystem issue.
     
  6. Coconuts 500
    OP

    Newcomer Coconuts 500 Advanced Member

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    78
    Country:
    I updated to the latest d2x cios, but that didn't solve the problem.

    I also checked the configurator, and it only has the option to disable the NSMBW AP. So I would assume that it is on, by default.

    I also tried an alternate DOL that I found online. No difference.

    The hard drive has an NTFS file system.
     
  7. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Set it to look for patches(.wip) and copy the following 3 where CFG wants them:
    SMNJ.wip, SMNE.wip and SMNP.wip

    They should be provided with the CFG package.

    Another option would be to patch the BCA data of the game into the .iso where the cIOS expects it. Sorry i can't help you with that, it's the only game using BCA protection and the above patch just works fine.
     
  8. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,567
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    The alternative dol method is like patched ISO, so it should work fine... I also have a NTFS drive, maybe a bad dump? You should check your drive for errors and re-install the game.
     
  9. Ryoku83

    Member Ryoku83 GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    324
    Country:
    Canada
    Try what FIX94 suggested, I also run this game with a NTFS drive and CFG with no issues
     

Share This Page