NesDS EX!

Discussion in 'User Submitted News' started by Recorderdude, Feb 8, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Feb 8, 2011

NesDS EX! by Recorderdude at 9:54 PM (24,249 Views / 0 Likes) 177 replies

  1. Recorderdude
    OP

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States


  2. impizkit

    Member impizkit Lazy Lurker

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    943
    Country:
    Australia
    Where to get said emu?
     
  3. twiztidsinz

    Member twiztidsinz Taiju Yamada Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4,981
    Country:
    United States
    [quote='README.TXT')nesDS EX Edition, using toolchain devkitARM.
    We spent a few weeks to port the original nesDS project to the GCC toolchain. Then we made a new EX Edition, and
    made it possible to emulate the the NES/FC games that the origianl nesDS didn't work well.
    The original nesDS uses the NDS Video hardware the emulate the NES/FC's, so it has a good speed.
    The Ex Edtion uses software to render the graphic of NES/FC, and the speed and sound not better than before.

    The EX Edition is very nice, because we combine the two versions in to one NDS ROM, so we can enjoy boths.

    Q: When to use EX Edition?
    A: If the games you want to play works well on the original nesDS, then you have no need to use the EX Edition.
    If not, then you can have a try with the EX Edition. If you want to know the figures of the EX Edition,
    view the UPDATES.
    Full README.TXT

    QUOTE(impizkit]Where to get said emu?[/quote]http://sourceforge.net/projects/nesds/files/
     
  4. PeregrinFig

    Member PeregrinFig A miserable little pile of secrets

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    667
    Location:
    Michigan
    Country:
    United States
    Does this update let you use buttons for saving and loading states? I'm using a mod that lets me use Select and Up/Down as a hotkey for saving and loading, because the touch controls on nesDS are weird, and I've accidentally saved instead of loading and vice versa multiple times.
     
  5. Recorderdude
    OP

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States
    OK, so far: (In EX MODE, the other mode is just the old NESDS)

    Noah's Ark (E) is now playable (in the old NESDS it would place you too high and kill you before you could play)
    The Lolo games are playable now.
    Karateka (J) works
    Enemies are visible in Ninja Gaiden III.
    It's still beta tho.

    Mike Tyson's Punch out is borken crashes NESDSEX. ABORT! message appears.
    Same for akamajou dracula boku dracula kun. (kid dracula)
    Same for...Akamajou Densetsu (Castlevania 3 JP)...

    I can't test all day, so other testers, try the problem games on another world's list to see what else works.

    Dunno about saving/loading but since it's completely open surce you could add it.

    Pretty much, This is a faster NesterDS, still a little skippy, but not HALF as much.

    Compatibility is a mixed bag.

    Overall, either something works well or it crashes the emulator. No in-betweens.

    One of the first things you should do is adjust the resolution as its initial setting crops the top and bottom of the screen, BTW.
     
  6. twiztidsinz

    Member twiztidsinz Taiju Yamada Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4,981
    Country:
    United States
    Arkanoid (U): Semi-Playable.
    Previously the paddle was not movable, now the paddle is movable but invisible most of the time. Opening the bottom screen menu fixes the the majority of the graphics (you can close it again). However, there is a slight sluggishness (possibly related to the frameskip?) and the audio crackles.

    Also, it doesn't seem to be loading my old Zelda savestate -- which it just overwrote because of the weird bottom screen tracking -_-



    It seems "ORG" mode (hold A after you select the game) isn't actually the original mode. Arkanoid works perfectly with no sound issues or laggy/choppy frames.
     
  7. Recorderdude
    OP

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States
    Tried Arkanoid (U)
    A few things to note:

    - The paddle is never invisible, you just have to change the resolution
    - On the display/resolution tab you can adjust Frameskip to a max of 9 and Min of 2. Works very well on 2.
    -I noticed no lag
    -SaveState works fine

    About ORG mode:

    ORG mode is their EARLIER open source port of NESDS that used the same hardware emulation. This means they DID fix a few things in it, like arkanoid. However a few games (Noah's Ark, one of the Lolos) NEED EX version to run.

    One other thing: NESDSEX doesn't seem to save your configuration upon exit, so you have to re-enter your settings on EVERY boot.
     
  8. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    Hey all, popped in and saw this, so I thought I would attempt something. Here is the extlink+mod version of NesDSEx...I haven't really tried it much, but it should work just fine. Also, instead of using select, I changed it to start because start just pauses the game whereas select can actually do something (like toss out the animal buddy in Little Nemo: The Dream Master)
    -BLARGH...this one is a borked file, scroll down to my other post for one that is less screwed up-
    -edit-
    I forgot to mention that I also added the feature to start from the "ROM" folder like in the original mod...you can hex edit it up to around...20 characters.
     
  9. Yuan

    Member Yuan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    1,271
    Country:
    Brazil
    Oh my, they corrected Ducktales HUD, finally!
     
  10. twiztidsinz

    Member twiztidsinz Taiju Yamada Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4,981
    Country:
    United States
    NICE!
    Where do you edit the starting folder? (I want to use "nesDS")
    And unrelated to your change, but do you perhaps know how to get nesDS to start with B+A instead of Y+B? (as in what to change in the source?)
     
  11. tomrev

    Member tomrev GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Messages:
    321
    Country:
    United States
    Great job. It fixed many game glitch. I hope it will fix Koei's games such as gemfires, romance of three kingdom,etc in the future.
     
  12. Rayder

    Former Staff Rayder Mostly lurking lately....

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    6,613
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Super Turrican works now, but the graphics are glitchy. Before though, it was unplayable, at least you can play it now.

    But it sucks that it takes you all the way back to the beginning of the level when you die in the NES version. How can they make such a fatal mistake and get through playtesting? Not nesDS's fault though.
     
  13. YayMii

    Member YayMii hi

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Messages:
    4,881
    Location:
    that place
    Country:
    Canada
    1. Who thought of this name? Were they intentionally trying to call it nesDSEX?
    2.
    Is the underlined word a typo?
    3. @Yuan: W00T that's awesome.
    4. Does this finally have the DPCM sound in it (ex. SMB3 drums)? Or no?
    5. @jurassicplayer: Thanks for that mod. I'll be using it. (EDIT: On second thought, if it only functions as an extlink, then maybe not. I'll give it a try)
    look i made a list

    EDIT2: jurassicplayer, where do you hexedit to change the default folder?
     
  14. machomuu

    Member machomuu Drops by occasionally

    Joined:
    Sep 4, 2009
    Messages:
    8,437
    Location:
    The Courtroom
    Country:
    United States
    Are there any cons compared to using the original NESDS, any reason I would have to go back to using NESDS?
     
  15. Recorderdude
    OP

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States
    More games crash in EX/software render mode (I think it might be related to filename length though) but there is NO reason to use any other NESDS because if you hold A when starting it up it switches to ORG mode (Hardware rendering mode) which is essentialy a further fixed version of the original NESDS.

    A few pointers:

    Set frameskip to 2 in EX mode, ALWAYS. You can barely tell its a SOFTWARE rendering emu, makes nesterDS shit its pants in jealosy and fear, that's for sure. YOU WILL HAVE TO DO THIS EVERY TIME YOU BOOT A NEW ROM
    Readjust the screen res at least a little.

    FastForward isn't half as fast in EX mode, and Rewind is super-fast [​IMG]
    Oh, btwai, that earth bound zero game is work now.

    Also, the next guy to edit this, set the default frameskip to 2 and the default screen to squashed a little. It would be a VERY helpful edit.
     
  16. tomrev

    Member tomrev GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Messages:
    321
    Country:
    United States
    As far as I know, it fixed some graphic glitches (for example, Ninja gaiden 1 but some games may freeze. You can try to swap between versions.
     
  17. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    I fixed stuff that I borked the first time around (after actually trying it a little more)...mostly it was just a problem with the start+select shortcut (which opens to the rom folder). I also reworded the string from ROM to Retro because it is way easier to find (character limit is still 20, though I can make it more if anyone wants).
    -BLARGH...this one is a borked file, scroll down to my other post for one that is less screwed up-

    I'm still an UBER newb at looking at this stuff, so I dunno if I can find what is needed to make A+B the default button settings, but I'll find it eventually maybe...if I don't break this thing beyond recognition at least. Also, before I forget...Taiju is the one that added the extlink to the source files (to the original one at least) and I just copied the stuff that I thought was needed to make it work as an extlink (and it does work) and the mod was from
     
  18. tomrev

    Member tomrev GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Messages:
    321
    Country:
    United States
    DQ3(U) crashed for NESDSEX. It looks like some games crashed but could swap to original version. Speed is a little slower. Added Frameskip is nice. Some games are fixed. I'm happy with it.
     
  19. GreatCrippler

    Member GreatCrippler Greatness Fallen

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Messages:
    1,141
    Country:
    United States
    You mentioned EB0 works, but the sound is full of static like it was on Nester. Any thoughts?
     
  20. Hyperlisk_

    Member Hyperlisk_ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    187
    Country:
    United States
    Can someone check if Startropics 2: Zoda's Revenge works? I'm not at home and I'd love to know.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page