Need help with R4DS for Nintendo DS Lite

Discussion in 'R4 DS' started by oybayz, Nov 13, 2010.

Nov 13, 2010
  1. oybayz
    OP

    Newcomer oybayz Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    Australia
    Hi all,

    I recently purchased a r4DS for my nintendo ds lite.

    When i put the 2GB micro SD with games on it, it worked perfectly.
    Then a few days ago i went to play a game and it worked as it usually would. I selected the 2 little faces for the games menu but i was greeted by a black screen up the top and a blank wallpaper down the bottom with no options.

    If anybody knows what is wrong and how i can fix the problem please help me. I don't think it is the SD card or the r4 card as they are basically brand new.
     
  2. nintendoom

    Member nintendoom Nintendoom

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    1,101
    Location:
    Viridian City
    Country:
    Antarctica
    just clean the gold part of your r4
    then insert it again
     
  3. ShadowSoldier

    Member ShadowSoldier GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 8, 2009
    Messages:
    9,383
    Country:
    Canada
    You try reformatting? Back all of your games/saves up, reformat the card.
     
  4. Sephxus

    Member Sephxus GBAtemp Fan

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    327
    Location:
    Pomona, CA
    Country:
    United States
    What firmware are you using?
     
  5. RupeeClock

    Member RupeeClock Colors 3D Snivy!

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    6,307
    Country:
    United Kingdom
    You said "The two little faces?" Sounds like the games icon for the default firmware and skin.
    My guess is you're using the old R4DS 1.18 firmware, which is bad.

    You should install the replacement firmware called Wood R4 right away, it is much better.

    http://filetrip.net/f22634-Wood-R4-1-16.html

    Not only will more games be playable, but the interface will be much better.
     
  6. Chubbs_WA

    Newcomer Chubbs_WA Newbie

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Messages:
    2
    Country:
    United States

    It's possible you have a corrupted theme menu. If you haven't played it since November 1st and you haven't changed the auto-month theme change.. it's possible the November theme is missing or corrupted. And depending if you have an Original R4 Cart.. you should also try WoodR4 1.16 as your system.

    Chad
    .
     
  7. ShadowSoldier

    Member ShadowSoldier GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 8, 2009
    Messages:
    9,383
    Country:
    Canada
    Fixed. I'm sorry, but that was just annoying.
     
  8. oybayz
    OP

    Newcomer oybayz Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    Australia
    I just downloaded that firmware, what do i do now??
     
  9. Sephxus

    Member Sephxus GBAtemp Fan

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    327
    Location:
    Pomona, CA
    Country:
    United States
    Just copy the _DS_MENU.DAT file and the _rpg folder to the root of your micro sd card.
     
  10. oybayz
    OP

    Newcomer oybayz Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    Australia
    Where is the _rpg folder? I have not seen one of this as far as i am aware.

    As i said it used to work but just didn't work one time.
     
  11. Snailface

    Member Snailface My frothing demand for 3ds homebrew is increasing

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    4,324
    Location:
    Engine Room with Cyan, watching him learn.
    Country:
    Antarctica
    Double click on the folder you downloaded until you find it.
     
  12. Sephxus

    Member Sephxus GBAtemp Fan

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    327
    Location:
    Pomona, CA
    Country:
    United States
    There is an excellent guide at the top of this forum please follow it. Back up your games and saves first (copy them to your computer) because you will need to format your micro sd card and it will erase everything. GUIDE LINK - CLICK ME

    Edit: The guide uses Wood 1.15. Use the latest WOOD 1.16 LINK - CLICK ME
     
  13. oybayz
    OP

    Newcomer oybayz Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    Australia
    It isn't working because when i download it a folder isn't but a file that can not be opened is downloaded. I assume this is not supposed to happen.

    Does anyone know another way to fix the problem? I think this way would work but i can't download it correctly so there isn't much i can do.
     
  14. Sephxus

    Member Sephxus GBAtemp Fan

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    327
    Location:
    Pomona, CA
    Country:
    United States
  15. oybayz
    OP

    Newcomer oybayz Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    Australia
    Mate, you are an absolute legend. [​IMG]

    Works perfectly now, even better than it did before. Thanks for all your help.
     

Share This Page