Micro SD corrupted? Some advice would be great...

Discussion in 'R4 DS' started by skweebl, Apr 11, 2010.

  1. skweebl
    OP

    Newcomer skweebl Newbie

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    5
    Country:
    United States
    Hey everybody. A little while ago I was playing Pokemon Yellow in Lameboy on my R4. I saved my game and exited so it would record the save, when the emulator froze. The screen eventually went blank so I turned off my DS and when I turned it back on, the DS would not read my R4. I tried several times to no avail. I loaded the SD card on my PC to find that several files now had corrupted names and were 3.5gb large (my SD card is only 2gb), and I can't delete or rename them. I started copying what I could to my PC to try and salvage some saves before I format the card but some of the other non-GBC related files were also corrupt. I really lost a lot of data (and hard work). I didn't expect this to happen.

    Can anybody tell me exactly what happened, and what I can do to prevent it in the future? The card isn't finished formatting yet so I don't know if that's fixed it, but I've heard that formatting SD cards periodically is recommended. Is there truth to this?

    I'm using the new Wood RPG 1.04 firmware with a real R4 (not a clone). The Lameboy version was 1.12, if that's relevant. I've had the R4 for about 6 or 7 months now, and this is my first time reformatting it. I guess my point is, do any of you more experienced users have any insight at all into what happened, and perhaps what I can do in the future to prevent the loss of so much hard work? My apologies for the rambling. I'm just really upset that I lost so much, particularly that Pokemon Yellow save I put so much time into the past several days.
     
  2. Porobu

    Member Porobu Gbatemps Shiny Latias

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    1,042
    Country:
    Spain
    All microsd corrupt sometimes
    SO ALWAYS MAKE A BACKUP OF YOUR DATA
     
  3. Kinqdra

    Member Kinqdra GBAtemp's Official T-shirt

    Joined:
    Aug 7, 2009
    Messages:
    547
    Country:
    Croatia
    Something like this happened to me on my 16 gig sandisk, fortunately I had a back-up. I sent the card back to them like 2 months ago but I still didn't get it back [​IMG]
     

Share This Page