Mega Drive / Genesis black screen issue

Discussion in 'Wii - Emulation and Homebrew' started by emsee, Aug 20, 2010.

Aug 20, 2010
  1. emsee
    OP

    Newcomer emsee Member

    Joined:
    May 21, 2010
    Messages:
    12
    Country:
    United Kingdom
    Just figured out how to get VC console games on my Wii via wad installer. Put on some N64 games, play OK sound can be a little jump. But my issue is with Mega Drive games (UK name for the Genesis ). Also NES and SNES games just lock up the console, a manual reset is needed (but not hugely bothered for now).

    When I select a MD game channel and load out I get a black screen. My TV shows no image coming through. However sound can be herd and if I press Home I can get the Wii menu screen up.

    As posted I am playing a Pal console and in turn I have Pal wad files.

    Can anyone offer advice please ?. All I can think is I need to somehow change the game screen compatibility .
     
  2. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,573
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    That's a TV issue, my TV has the same problem and I never found a solution, but you can use homebrew emulators for this.
     
  3. emsee
    OP

    Newcomer emsee Member

    Joined:
    May 21, 2010
    Messages:
    12
    Country:
    United Kingdom
    Great. Was all hyped to play some streets of rage, sonic and earthworm jim. [​IMG]

    Is it hard to get and put emulators plus games on the Wii ?.
     
  4. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,573
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    No, it's easy, for the games.... google is your friend [​IMG] and for the emulators... take a look into this forum point and check out both links in my signature [​IMG]
    edit: YEAH! 500 POSTS [​IMG]
     
  5. Jacobeian

    Member Jacobeian GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,879
    Country:
    Cuba
    http://www.vc-forums.com/wii-hardware/2102...rlace-mode.html


    The problem is games that use the original non-interlaced video mode, which the Wii apparently can output, but is not supported by modern TV through component cable
    The idea is to force the emulator to use Wii interlaced (480i/576i) mode
     
  6. emsee
    OP

    Newcomer emsee Member

    Joined:
    May 21, 2010
    Messages:
    12
    Country:
    United Kingdom
    Thank guys. The interlace trick worked on the games I'm wanting to play.
     
  7. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,573
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    Also thanks, it works on my TV! And again I learned something new [​IMG]
     
  8. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,358
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    this is a common problem in md, sega and nes games on VC that's why it's better to just use emulators they don't have this problem and will run in 480p plus they have a few other little tricks to make the games look even better (like 2xsal) see for yourself this is using component: http://www.youtube.com/watch?v=dS9bmKtuHzY
     

Share This Page