1. rayjay

    OP rayjay GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    193
    Country:
    Just returned home for the weekend from Uni only to find my Ps3 doesn't work.
    Whenever I turn it on it says that the file system in the system storage is corrupted and it tries to restore it.
    When it reaches 100% it goes into this limbo state with a black screen, green power light and the controllers turn off.
    Nothing changes no matter how long I wait and when I try to turn it off and back on again it gives me the same system is corrupted message and tries to restore it again!
    Please tell me there is a way to fix this or at the least, be able to rescue my save data.
    The model is the old phat 80 gig version.
     
  2. Ryupower

    Ryupower Brood
    Member

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,973
    Country:
    United States
  3. tbgtbg

    tbgtbg Shaking the ring ropes up in the sky
    Member

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    1,951
    Country:
    United States
    Maybe try a new hard drive? Anyway, doesn't sound like a brick. You wouldn't get any message then.
     
  4. Tom

    Tom Gbatemp's Unofficial Modder
    Member

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    987
    Country:
    United States
    I JUST had the same problem, Bad hard drive, I switched mine with my old laptop HDD and it just had to reinstall the OFW Via USB
     
  5. rayjay

    OP rayjay GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    193
    Country:
    Tried safe mode.
    The restart system option freezes everything when I select it.
    The Restore File System and Rebuild Database just get stuck on the "preparing" screen with no sign of it changing.
     
  6. Tom

    Tom Gbatemp's Unofficial Modder
    Member

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    987
    Country:
    United States
    Format to factory settings, if that fails then its a bad hdd like i said :glare:
     
  7. rayjay

    OP rayjay GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    193
    Country:
    Won't that cause me to lose all my saves?
     
  8. pwsincd

    pwsincd Garage Flower
    Developer

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Messages:
    3,625
    Yes but currently , youve lost them anyways.
     
  9. Rizsparky

    Rizsparky Saiyan Prince
    Member

    Joined:
    Aug 13, 2007
    Messages:
    1,479
    Country:
    What happens if you try to cancel the curruption restore?
     
  10. rayjay

    OP rayjay GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    193
    Country:
    So, is there no way to keep my save data?
     
  11. Tom

    Tom Gbatemp's Unofficial Modder
    Member

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    987
    Country:
    United States
    Yeah , if the HDD failed, then it failed you can't recover anything unless you had psn+
     
  12. rayjay

    OP rayjay GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    193
    Country:
    I read online that I might be able to save my data by using dd and a spare hard drive.
    Does that sound like my only option if I wanna keep my save data?
     
  13. ICantFindInfoAnywhere

    Newcomer

    Joined:
    Sep 26, 2020
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    My ps3 is stuck on preparing when I clicked restore file system no message nothing and when I take Hdd out and try to boot without it its just a black blank screen
     
  14. susi91

    susi91 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2018
    Messages:
    131
    Country:
    Germany
    Wow, superb necrobump :P

    Without a HDD isn't a solution, you may need a spare one build in and then reinstall the current OS via safe mode...
     
  15. Stealphie

    Stealphie GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Mar 27, 2019
    Messages:
    1,144
    Country:
    Brazil
    What. A. Necrobump.
     
  16. godreborn

    godreborn Retired
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    12,044
    Country:
    United States
    I'll try to help, even if it is a necrobump, but a message should appear with no hdd saying that system storage can't be found. this is fixable with a hard mod like e3, but afaik it only works with cfw type systems. I don't know for 100% that it works with 3 and 4K, because you can't downgrade on those systems due to new, unknown keys. I don't even think it works if you're installing the same firmware.
     
  17. susi91

    susi91 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2018
    Messages:
    131
    Country:
    Germany
    I replaced my thermal paste on my Cech2504b with liquid metal some time ago and booted after the assembly without the Hdd (by mistake). I got a blackscreen, no message at all (shocked me, thought its a brick), until I connected the hdd back in the PS3. Maybe it takes some time until that message about the system storage pops up? Idk.
     
  18. godreborn

    godreborn Retired
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    12,044
    Country:
    United States
    iirc, it doesn't take much time at all. I've booted my system without an hdd before to see what would happen. there's an image of the screen on devwiki if you look up hdd I believe. it should be almost instant, because 90% of the flash is on the hdd if using a NOR system. there may be a difference in speed between models, but it's probably marginal.
     
  19. susi91

    susi91 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2018
    Messages:
    131
    Country:
    Germany
    Ok, maybe my television set doesn't like that screen resolution and caused a black screen
     
    godreborn likes this.
  20. godreborn

    godreborn Retired
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    12,044
    Country:
    United States
    I dunno. that would at least give him hope that it's not bricked. buying an e3 isn't really worth it nor is sending it to someone. ps3 slims that are cfw compatible are probably around $80 (maybe a little more depending on hdd). the slim I bought after my first one was banned, I bought for $90 a few years ago. I had forgotten to ask about the hdd, but it came with no screws to the hdd caddie, and the hdd was only 50GBs. I replaced it with it with a 1TB and added my own screws. it's served me well, but I no longer play it. I rarely play any system I hack or exploit.
     
    susi91 likes this.
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - bricked,