Help me, my SD card got corrupted

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by rohanwesz, Jan 16, 2017.

  1. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    I installed arm9, everything was working, I installed and played some .cia games too... but then when I was transfering some new games to the SD card I got an error, and my pc can't read it anymore.

    I lost all the files, what should I do? I got a new sd card, but there's nothing in it, and I can't access the old one to copy the files...

    All I got is a backup file called "NANDmin.bin", and the folders from my 3ds before I hacked it.
    also can't boot up without a sd card
     


  2. vt6446

    vt6446 Member

    Newcomer
    37
    5
    Jan 12, 2017
    Finland
    You should get a new SD card first and then restore the backup you've got which is NANDmin.bin with either Decrypt9 or Hourglass9.

    Also if you've got all the files from the SD somewhere you can just put them on the New SD and it should let you boot your 3ds.
     
    Last edited by vt6446, Jan 16, 2017
  3. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    10,520
    5,553
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    You don't have to restore any sysNAND backup, don't listen to the above.

    All you have to do is put arm9loaderhax.bin on the root of your new SD card for it to boot.
     
    gnmmarechal and rohanwesz like this.
  4. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    really? and after that can I copy the folder I have on my pc to the new card? "nintendo 3ds", "dcim" etc
     
  5. vt6446

    vt6446 Member

    Newcomer
    37
    5
    Jan 12, 2017
    Finland
    Yeah If you have your files that were on your old SD card on pc you can just put all the files on another SD card and your 3ds should boot.
     
  6. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    10,520
    5,553
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    Yes, as long as you never formatted your console in between making that folder and now.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Did you read his post? Those files are before he hacked his console, so won't contain arm9loaderhax.bin.
     
    comput3rus3r and rohanwesz like this.
  7. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    so I don't need any of the files or folders I used during the process? like "luma", "soundhax", "files9"...
    sorry it's the first time I'm doing it

    what about homebrew launcher? do I need to install it again? I was using soundhax

    @vt6446 I can't access my old sd card
     
  8. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive

    Member
    10,520
    5,553
    Nov 23, 2014
    Australia
    Canberra, Australia
    When you start it up again the console will boot into Luma settings and then create a luma folder after you save. You don't really need homebrew, you can install nearly every app you'd every want to use.
     
    rohanwesz likes this.
  9. vt6446

    vt6446 Member

    Newcomer
    37
    5
    Jan 12, 2017
    Finland
    @Quantumcat

    Ah your right. I did read it but I misunderstood that he/she did have all the files on pc.
     
    rohanwesz likes this.
  10. ScarletDreamz

    ScarletDreamz [Debug Mode]

    Member
    2,571
    1,112
    Feb 16, 2015
    United States
    California
    Ezpz, just put arm0loaderhax.bin from luma https://github.com/AuroraWright/Luma3DS/releases/download/v6.6/Luma3DSv6.6.7z
    to the root of the new sdcard, and voila, it will generate all the needed files, as for Homebrew Launcher, you can install Homebrew Loader as a cia, and it will download all the neded files in order to acces to it.
     
    rohanwesz likes this.
  11. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    nice. I was worried my 3ds wouldn't work again.
    I'm cool now. thanks for all the help, guys!
     
  12. MarioMasta64

    MarioMasta64 hi. i make batch stuff and portable shiz

    Member
    1,890
    408
    Dec 21, 2016
    United States
    also copy arm9loaderhax.bin to ctr nand so it can boot without an sdcard.
     
    rohanwesz likes this.
  13. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    I did that, now what should I do in this screen? thanks again

    [​IMG]
     
  14. ScarletDreamz

    ScarletDreamz [Debug Mode]

    Member
    2,571
    1,112
    Feb 16, 2015
    United States
    California
    Select:
    Autoboot to sysnand.
    Use sysnand FIRM if botting with R.
    and Show Nand or User String in the System Setting.

    if you are using a New 3DS, also change New 3DS Cpu to Clock+L2,
     
    rohanwesz likes this.
  15. MarioMasta64

    MarioMasta64 hi. i make batch stuff and portable shiz

    Member
    1,890
    408
    Dec 21, 2016
    United States
    indeed
     
    rohanwesz likes this.
  16. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    I want to do this right, so I'm waiting for my new sd card to arrive, probably tomorrow. I'll post the results after that. ty
     
  17. MarioMasta64

    MarioMasta64 hi. i make batch stuff and portable shiz

    Member
    1,890
    408
    Dec 21, 2016
    United States
    also "Before starting, you may want to check your SD card for errors using H2testw (Windows), F3 (Linux), or F3X (Mac)!" taken from "https://3ds.guide/get-started"

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    most people miss it do to people linking to the middle of the guide rather than the beginning
     
    rohanwesz likes this.
  18. rohanwesz
    OP

    rohanwesz Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 16, 2017
    United States
    ok, I'll do that. it's also recommended formatting it to fat32 if it isn't already, right?
     
  19. MarioMasta64

    MarioMasta64 hi. i make batch stuff and portable shiz

    Member
    1,890
    408
    Dec 21, 2016
    United States
    yes if its oer 32gb you can use gparted (linux) ease us partition manager (forget the exact name i might be slightly off for windows) mac... uh .-. idk?
     
    rohanwesz likes this.
  20. mudassirul

    mudassirul GBAtemp Fan

    Member
    326
    107
    Jan 13, 2010
    Don't use or buy cheap SD cards from eBay, they're often counterfeit cards that are prone to corruption. All you can do about your saves is cry about them if you had any
     
    rohanwesz likes this.