Good SD formatter for Ubuntu 10.10

Discussion in 'M3 Adapter' started by TNTony, Nov 13, 2010.

Nov 13, 2010
  1. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Hello, I would like to know if anybody here knows of a good way to format SD cards in Ubuntu 10.10 for M3 DS Real?
     


  2. DSman59

    Newcomer DSman59 Member

    Joined:
    Aug 8, 2009
    Messages:
    42
    Location:
    Riga
    Country:
    Latvia
    I have Xubuntu 10.04 and I use GParted for formatting. First, you have to unmount your drive (e.g. SD card reader). Then open GParted, enter your password, select the correct drive and format it to FAT16 or FAT32 (for SDHC cards).
     
  3. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Thank you, I have installed GParted and am just backing up the files.
     
  4. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Sorry to bother again, but it appears that after formatting then putting 2.5 Sakura firmware on the sdhc, it won't load the firmware select menu or sakura.
     
  5. powered_by_tux

    Member powered_by_tux GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    167
    Country:
    Germany
  6. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    Did you remember to level at least 4MG of unused space?
     
  7. DSman59

    Newcomer DSman59 Member

    Joined:
    Aug 8, 2009
    Messages:
    42
    Location:
    Riga
    Country:
    Latvia
    I don't know how to help you with this problem. Maybe there is a file missing. Are there any error messages showing up like "SD card not found", or does it load the firmware and then show an errror? I don't remember ever having problems like this one on my M3DS REAL, which I've had for years. I use the standard firmware (the one that is not Sakura).
     
  8. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    What I did was, open GParted, click file -> devices -> my sd card, device -> unmount, format (fat32) then I put the files on it.
    When I loaded it onto my M3 Real it showed the m3 ds real logo and then a black screen. It hung on the black screen and did nothing else.
     
  9. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    You forgot a step, you need to delete the old paration, then format it to Fat32, it will do the rest for you once you add the system files, which you can get the latest from here and the M3 Real will do the rest from there
     
  10. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    So let me get this straight, delete the old partition then format it?
     
  11. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    Yup [​IMG]
     
  12. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Now I have deleted the partition, then I made a new one (*reserving 4MiB space*). Should this now work once I remount it?
     
  13. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    It should work just fine
     
  14. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    It is still hanging, do you think it might be due to my using M3Sakura 2.5?
     
  15. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    How strange, what microsd are you using (speed, brand, ect.)?
    Also did you use the Sakura I provided?
     
  16. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Sandisk 4gb SDHC, don't know the speed.
    I am using the sakura you provided.
     
  17. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    Those are normally class 2, at least everyone I have seen, so that shouldn't be a problem since I use the same thing.
    Try using this firmware
    http://www.handheldsources.net/M3DS/Download_M3DSR.html
     
  18. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom

    Well the ones from handheldresources work, and full speed too [​IMG] now I'll see if sakura from there runs too or if it's just touchpod.
    Thanks so much [​IMG] I think I might buy an acekard, or supercard or something, this m3 is getting a bit past it.
     
  19. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,797
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    I would advice getting and Acekard, it's just the better card really.

    Also I think there might be a problem in my system file, so I will go address that now.
     
  20. TNTony
    OP

    Newcomer TNTony Member

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United Kingdom
    Oh ok, well I also tried the older version of sakura from filetrip and that too failed to load.
     

Share This Page