DSi FAQ

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by DeltaBurnt, Apr 6, 2009.

Apr 6, 2009

DSi FAQ by DeltaBurnt at 11:25 PM (62,569 Views / 0 Likes) 385 replies

  1. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    [​IMG]
    Credits to Rockstar for this image

    DSi News:

    Popular Questions:

    Q: What is the most current firmware for the DSi, and does it block any flash carts?
    A: 1.4.1 is the most current firmware for all regions. And it does block all flash carts that are made to work on the DSi. I strongly suggest that you DO NOT upgrade your DSi unless your flashcart has a updateable kernel and has a workaround.

    Q: Should I get the DSi LL?
    A: It's up to you. The screen is 1 whole inch bigger, meaning that it could easily make some games look pixelated. But on the other hand it comes with 3 dsiware apps and had a little bit better battery life than then DSi. Then there's the fact that it weighs a little more. It's really up to you.

    Q: Do flashcarts work on the DSi XL? What firmware does it come with?
    A: So far there have been tiny reports of some flashcarts not working on the DSi XL, but these could just be fault units. For the most part flashcarts work on the DSi XL. It also comes with firmware 1.4.

    Q: Are there any flashcarts that have bypassed 1.4.1 yet?
    A: Acekard2i, EZFlashVi, iSmart, and SupercardDSTwo.

    Q: Will there be DSi only games?
    A: Yes there has already been a DSi only game announced. And they have already been some games announced to have special features that only work on the DSi but that doesn't mean they won't work on the DS Lite.

    Q: Do the new Pink and White DSi's come with 1.4?
    A: No they come with 1.3, they may be stocking the newer models with 1.4 however.

    Q: If I buy a brand new DSi will it come with 1.4?
    A: It has been confirmed that some of the original DSi's (baby blue color confirmed) come with 1.4. It all depends on where you buy yours.

    DSi In General Questions:
    DSi In General Questions

    Flashcart Questions:
    Flashcart Questions

    DSiWare/DSi Firmware/ DSi Homebrew Questions:
    DSiWare/DSi Firmware/ DSi Homebrew Questions

    Support Questions:
    Support Questions

    Terminology:
    Terminology

    Etc. Questions:
    Etc. Questions

    If there is a question that is not up there that you think should be up there just reply to the topic with the question.
     


  2. Ferrariman

    Member Ferrariman Hip-Flop and cRap

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    3,357
    Location:
    Canader.
    Country:
    Canada
    I don't see how having a faster proc makes a difference in gameplay. They won't make games that have better graphics, I swear.
     
  3. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Yah I know that but it may be in DSiWare, and it may be that some games could detect if you're on a DSi and run with a little bit better graphics.

    Who knows?
     
  4. F34R

    Member F34R GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 22, 2006
    Messages:
    105
    Country:
    United States
    Another great addition is the ability to change the brightness at any time. Holding down select, and pressing the volume buttons +/- will change the level accordingly. Also, when the brightness level is changed, the Power LED brightness will also change.
     
  5. Pavichokche

    Newcomer Pavichokche Advanced Member

    Joined:
    Feb 25, 2009
    Messages:
    91
    Country:
    Canada
    Also, might be able to just run better games with the same graphics, could definately improve 3D shooters!!! I remember reading somewhere that the few shooters that RenegadeKid made were impressive because they were able to run 60 frames per second on the ds. Perhaps the dsi might just be able to run better games without improved graphics, perhaps there were barriers set by the crappy specs of the DS that prevented it from running games we hadn't known were possible , or perhaps I am just utterly mad ?!?!?
     
  6. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Wow I do not know that. Interesting fact, thanks for the input! I'll add it to the first post.
     
  7. Outrager

    Member Outrager GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 28, 2003
    Messages:
    102
    Country:
    United States
    I don't think it's a couple of inches.
     
  8. swimmeringer

    Member swimmeringer GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 15, 2007
    Messages:
    132
    Location:
    Behind You
    Country:
    United States
    The cameras are 0.3 megapixels, you reported them as 3.


    And also: has Nintendo confirmed a VC for the DSi yet? I didn't hear anything...
     
  9. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Oh wow thanks, I fixed it.

    And yes there was some article somewhere that confirmed it. (Now I'm not talking about the very first article that came out and said it's a possibility)

    EDIT: Oh and by the way guys I'm going to be editing the FAQ and make the Questions red and the answers green. And I will make categories so it's easier to find the questions.
     
  10. Outrager

    Member Outrager GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 28, 2003
    Messages:
    102
    Country:
    United States
    So I guess the new screen is .25 inches bigger (diagonally?) than the previous one.
     
  11. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Ohhh...my bad >.<

    And I'll go ahead and add the improved speakers part as well.

    EDIT: Ok I added color to the FAQ.
     
  12. F34R

    Member F34R GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 22, 2006
    Messages:
    105
    Country:
    United States
    Another cool feature is the ability to reorganize the channel bar. To do this you just slide the icon you want to move up, scroll through the other icons, and then slide the icon into its' new position. Obviously this is unique to the DSi.
     
  13. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Yah I knew about that but forgot about it. I'll add it in.
     
  14. Martiin

    Member Martiin GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 4, 2008
    Messages:
    328
    Location:
    California
    Country:
    United States
    your aac music file is not totally accurate/not enough details;
    the file extensions are .m4a , .mp4 , .3pg
    picture:
    [​IMG]
     
  15. Ferrariman

    Member Ferrariman Hip-Flop and cRap

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    3,357
    Location:
    Canader.
    Country:
    Canada
    I wonder why nintendo didn't give the DSi MP3 support. I know AAC is better, but still, it will piss off the target demographic of little kids and seniors who don't know shit about audio codecs.
     
  16. Martiin

    Member Martiin GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 4, 2008
    Messages:
    328
    Location:
    California
    Country:
    United States
    i think its because the music file needs to be a higher format to mess around with it in DSi Sound an to maintain its sound quality at a minimum at the same time

    ---------------
    makes you just wanna steal candy from a baby and rob a grandma doesn't it?
     
  17. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    My bad I shall change that immediately.
     
  18. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Bump.

    Also I categorized all the questions so it's easier to find the answers you need ^^
     
  19. PuyoDead

    Member PuyoDead Hey! Hey! Oh!

    Joined:
    May 5, 2003
    Messages:
    698
    Location:
    Cincinnati, OH
    Country:
    United States
    Since the volume is now set by buttons, there's a new way of starting the DSi with the sound muted (as opposed to sliding the volume slider all the way down). Hold down (-) on the volume buttons while pressing the power button to have it start muted.

    Also, I could be wrong, but I'm pretty sure DS games start in a sort of a DS "mode", kind of like how GBA had its own "mode" on DS/L. That said, original DS games can't take advantage of the extra processing power. New DSi "enhanced" games, DSiWare and other things like that will though.

    And just to be picky, the DSi housing feels more like the bottom of the current two tone colored DSLs. The DSPhat wasn't quite glossy, but it was smooth.
     
  20. DeltaBurnt
    OP

    Member DeltaBurnt I'm bored

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Messages:
    3,353
    Location:
    Where intellect matters
    Country:
    United States
    Well I knew that DS Games started in the DS Mode...but I thought they could take advantage of the new ram and processor just not the cameras.
     

Share This Page