Does the Supercard DS-One support R4 saves?

Discussion in 'Supercard' started by granville, Sep 8, 2008.

Sep 8, 2008
  1. granville
    OP

    Member granville GBAtemp Goat

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    4,977
    Location:
    Naples, Florida
    Country:
    United States
    I'm getting a Supercard DS-One shortly. I have a bunch of game saves from my old R4 (SAV files) that I backed up. Can I use these saves normally on the Supercard?
     
  2. Eon-Rider

    Member Eon-Rider GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    1,021
    Country:
    Australia
    I don't have much experience with it but you might have to run your save through this.
     
  3. granville
    OP

    Member granville GBAtemp Goat

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    4,977
    Location:
    Naples, Florida
    Country:
    United States
    There's not a format for Supercard there. If both cards use the SAV format, I guess it would work. Anyone, can you confirm my original question officially?
     
  4. sidneyyoung

    Member sidneyyoung GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    895
    Country:
    Bermuda
    99% of your .SAV should work fine, there can always be an exception though.
     
  5. mad567

    Member mad567 D. Gregar

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    505
    Location:
    London, UK
    Country:
    Greece
    i don't havea supercard but 100% sure they are playable
     
  6. granville
    OP

    Member granville GBAtemp Goat

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    4,977
    Location:
    Naples, Florida
    Country:
    United States
    Ok that's good enough confirmation for me! [​IMG] Just ordered my Supercard. Hope to have it before Kirby Super Star Ultra comes out! [​IMG]
     
  7. Fun_Zephyr

    Member Fun_Zephyr GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 19, 2008
    Messages:
    320
    Location:
    Victoria
    Country:
    Australia
    Definitely playable from R4 to SuperCard DS One. Only issue is you MIGHT have to rename some of the games to be old style format as that si what the SC DS One uses.

    Meaning:

    New Super Mario Bros.sav = R4
    newsupe~1.sav = SC DS One

    Sometimes you do not have to convert and sometimes you do.

    I have the R4 and SC DS One (SDHC) bu I upgraded to a CycloDS and can definitely live without the SC DS One due to its flaws - It is now my backup cart [​IMG]
     
  8. Searinox

    Member Searinox Just a taste~ ;3

    Joined:
    Dec 16, 2007
    Messages:
    1,626
    Location:
    NastyBadPlace Pingas: Yes sir!
    Country:
    Romania
    The R4 just uses the max possible size at that time(512KB) for every game while the SC uses different save sizes for every game, depending on how they are set in its dsinfo.dat file, but I believe they both use the RAW format. It might be possible that the SC runs with the saves directly without any problems but if it doesn't just trim the excess of the 512KB saves down to Supercard-set size. Also remember to format the savefile names in 8.3 and with a capitalized .SAV extension or they will not run.
     
  9. DanTheManMS

    Member DanTheManMS aka Ricochet Otter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,325
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    Look harder.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Regardless, I was under the impression that the "different sizes for different games" thing didn't work anymore, but perhaps I'm wrong. The SCDS can certainly work just fine with all saves set to 512 KB like with the R4. More than likely you can just copy them over and rename them if necessary.
     
  10. lil-devil

    Member lil-devil GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 16, 2007
    Messages:
    142
    Country:
    Canada
    ummm you don't even need to rename the save file, as long as you took the same title for the rom and put it in w/ the same name save file your supercard ds1 will read it as it is =] i tired already [​IMG]
    i don't remeber what size r4 saves are, 512kb? i think or 256? w/e either way if it is 256 it'll convert it into a 512 one so don't have the worry about it for sure
    but even if you arn't sure too late now xDD

    but i hope you'll enjoy it im sure you'll love it, i got my and no regret getting it ^^
     
  11. granville
    OP

    Member granville GBAtemp Goat

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    4,977
    Location:
    Naples, Florida
    Country:
    United States
    Oh my stupid eyes! Sorry, I didn't see that. Time to upgrade my glasses. And that answers my question too! R4 saves should work fine on the Supercard. Thank you! [​IMG]
     

Share This Page