CycloDS evolution not functioning anymore?

Discussion in 'CycloDS' started by Ammako, Apr 10, 2011.

Apr 10, 2011
  1. Ammako
    OP

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    My little brother's CycloDS seems not to function anymore.
    No matter what DS we try it in, it isn't recognized.

    I tried the paper trick, but it didn't work either.

    What I think is that maybe my mom put the update.evo file for v2.2 on his microSD, but then he would have turned it off while it was updating.

    But CycloDS Evolution recovery mode doesn't work on his while it works properly on others.

    Would there be any way of booting recovery mode on one CycloDS, but then switch the CycloDS so that it updates the bricked one?


    Additional information: We've had it for little over a year, but he only started using it about 6 months earlier.
     
    EZ-Megaman likes this.
  2. Modariffic.com

    Newcomer Modariffic.com Member

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    20
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Possibly sounding faulty or contacts have worn away, I have forwarded this issue to Team Cyclops for further troubleshooters to try.

    Try not to switch cartridges while any update process/recovery mode is happening for now as you might end up having no CycloDS units properly functioning.

    In the meantime, have you possibly tried a different SD card with fresh firmware on?
     
  3. Ammako
    OP

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    Well I think I remember my old CycloDS being able to be read by my DS Lite even with no microSD card inserted.
    I also doubt it would be faulty — do faulty carts last over a year?

    Edit: Oh, and we also already tried using a different microSD, but didn't work either.
     
  4. Modariffic.com

    Newcomer Modariffic.com Member

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    20
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Team Cyclops will most probably reply on the Monday, no reply yet.

    If you boot the CycloDS EVO unit up without a MicroSD card inserted you will get an error saying:

    "MicroSD card not found! Please turn off the NDS and insert a MicroSD card into CycloDS Evolution"

    If the EVO unit is not even being recognized by the DS itself then perhaps a contact issue or as you have said due to turning the unit off during flash process. Again best wait until TC reply [​IMG]
     
  5. Ammako
    OP

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    It is not a contact issue since I already tried the paper trick.
    I'm not sure what happened, really. It was working really well and we didn't update it for months because all of the games my little brother wanted to play worked perfectly from the start.
     
  6. Modariffic.com

    Newcomer Modariffic.com Member

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    20
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Team Cyclops have said:

    "Please try to make the whole installation including the bootstrap process. If the problem persist then you may have a defective unit. "

    They think you have a newer iEVO unit, I have emailed back stating you have the older EVO unit.

    Never the less if your EVO can not do what it used to, the unit could very well be defective.
     
  7. Ammako
    OP

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    I doubt a defective one would have lasted over a year, though.
     
  8. WiiUBricker

    Member WiiUBricker Insert Custom Title

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    5,831
    Location:
    Espresso
    Country:
    Argentina
    Yes, I think the person replied to you thought you had an iEVO, not and EVO.
     
  9. Ammako
    OP

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    No, Modariffic knows that it's a regular EVO.
    Team Cyclops where the ones to think it was an iEVO.
     
  10. Modariffic.com

    Newcomer Modariffic.com Member

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    20
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    This is only what Team Cyclops themselves have said as they are the people who create CycloDS. If the unit is not upgrading/working the unit therefore must be defective to some extent.

    Signs that the CycloDS EVO is not defective would include:
    • Being able to boot into recovery mode
    • Being able to boot the CycloDS EVO without a MicroSD
    • Game showing up on main menu of DS
    None of which your cart is seeming to do at this stage.

    If no physical damage has been sustained to the unit or misuse then perhaps getting in contact with the reseller to organize an exchange is in your best interest. That is unless Team Cyclops reply with a different method because of the misunderstanding between you having an EVO over the iEVO [​IMG]
     
  11. Modariffic.com

    Newcomer Modariffic.com Member

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    20
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    TC have replied, this is what they have said:

    So it seems if your EVO unit was working it would re flash under any circumstance regardless of how bad the flash.

    Hope all of this helps with your problem.
     

Share This Page