[Cakes CFW] Problem updating to 10.5 - Black screen when loading.

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Floatzel_trainer, Feb 26, 2016.

  1. Floatzel_trainer
    OP

    Floatzel_trainer Member

    Newcomer
    15
    1
    Oct 15, 2015
    Cote d'Ivoire
    Hello, I had a problem with the execution of my CFW after updating to 10.5, two weeks ago.

    After updating, a black screen boots up in my O3ds, but if I press the power button, it appears the sleep mode menu. And when I press the Home button to reload the cfw, it gets stucked.

    Then, I tried to reinstall my old rxTools, but it presents the same problems.

    I think that something with the update went wrong, and the whole emunand is messed up, so I can't load any cfw. Is there a solution to this so I don't lose my save data?

    (I've been using rxTools for two months, so every vital files like slot.bin weren't even touched)
     
  2. Sora Takihawa

    Sora Takihawa AFF (Akiba Freedom Fighter)

    Member
    1,353
    183
    Oct 11, 2015
    Germany
    Akiba (Akihabara)
    do you have the newest version?
     
  3. Floatzel_trainer
    OP

    Floatzel_trainer Member

    Newcomer
    15
    1
    Oct 15, 2015
    Cote d'Ivoire
    If rx2.6 is the latest, then yes.
     
  4. Giantblargg

    Giantblargg Member

    Newcomer
    41
    36
    Nov 28, 2015
    Canada
    Behind you
    If you have any NAND backups I would restore one and try updating from there. 10.6 is out now so you'll have to update to that.
     
  5. Arubaro

    Arubaro Soulspace Guardian

    Member
    1,669
    470
    Sep 4, 2015
    Try using a nightly or 3.0 version of rxtools
     
  6. ayy lmao

    ayy lmao GBAtemp Regular

    Member
    153
    6
    May 26, 2015
    United States
    I heard that rx tools 3.0 is unstable and it barely came out. I have rx tools 2.6 and want to update to 10.6. To upgrade to rx tools 3.0, I just download it and put it in my sd card?
     
  7. Sora Takihawa

    Sora Takihawa AFF (Akiba Freedom Fighter)

    Member
    1,353
    183
    Oct 11, 2015
    Germany
    Akiba (Akihabara)
    yes
    its a little bit unstable (if i press the Left or Right shoulder button on my n3ds to acces the rxtools menu than it blackscreens sometimes)
     
    Last edited by Sora Takihawa, Feb 26, 2016
  8. cooroxd

    cooroxd Dirty Pirate

    Banned
    1,192
    522
    Aug 30, 2014
    Canada
    B.C.
    If you guys are using the most recent rxtools update "3.0 beta 2", don't boot it through homebrew channel. It doesn't work. You need to setup menuhax and ctrboot manager and have rxtools boot from it.
     
  9. ayy lmao

    ayy lmao GBAtemp Regular

    Member
    153
    6
    May 26, 2015
    United States
    Do I have to use the new rx tools 3.0 to update my emuNAND to 10.6 on my O3DS or can I still use rx tools 2.6?
     
  10. Sora Takihawa

    Sora Takihawa AFF (Akiba Freedom Fighter)

    Member
    1,353
    183
    Oct 11, 2015
    Germany
    Akiba (Akihabara)
    i am using rxtools trough ctrboot manager anyways

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    no only n3ds
     
  11. Floatzel_trainer
    OP

    Floatzel_trainer Member

    Newcomer
    15
    1
    Oct 15, 2015
    Cote d'Ivoire
    About that, the nand you say is the backup from sysnand, or a backup from a random emunand I should have made before?
    I tried installing rx nightly, with no results.
     
  12. Giantblargg

    Giantblargg Member

    Newcomer
    41
    36
    Nov 28, 2015
    Canada
    Behind you
    It's a good idea to make backups of your emuNAND before you try to update. That way if something goes wrong (like now) you'll have one. If you don't have one you might be able to use the sysNAND backup depending on some things.

    When have you formatted your NANDs in relation to when you first set up emuNAND and making your sysNAND backup?
     
    Last edited by Giantblargg, Feb 26, 2016
  13. Floatzel_trainer
    OP

    Floatzel_trainer Member

    Newcomer
    15
    1
    Oct 15, 2015
    Cote d'Ivoire
    Txs for the advice, but I ended up reinstalling the backup of the sysnand, and reinstalled rxtools from scratch.

    I've lost my sav data tho, but never mind...

    I'll make a backup of my emunand right now.