1. Pacheko17

    OP Pacheko17 Controversial opinions guy.
    Member

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    1,480
    Country:
    Brazil
    I'm wondering, can I add RAM from a broken laptop I have?
    I found my old Samsung RV411 thrown in a closet today, opened it up and saw it has 2gbs of ram.

    I currently use an ASUS X550CA which has 4GB DDR3 ram running at 800mhz according to CPU-Z.
    The ram I found is 2GB DDR3 1333mhz.

    I want to know if I can simply open up my ASUS, pop the stick in there and everything will work.
    Also, would this give me any performance increase at all?

    Thanks in advance.
     
  2. Lilith Valentine

    Lilith Valentine GBATemp's Official Cubi: Pride Imp!
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    23,905
    Country:
    Antarctica
    The RAM I am using right now was taken from my old laptop and I am not having any issues with it
     
    Pacheko17 likes this.
  3. Pacheko17

    OP Pacheko17 Controversial opinions guy.
    Member

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    1,480
    Country:
    Brazil
    Did you notice any performance increase?
     
  4. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08
    Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    20,896
    Country:
    Norway
    800mhz in CPU-Z is actually 1600mhz (because DDR=Double Data Rate, speed is double of the actual clock)
    If you have free RAM slots in your laptop you can certainly put that stick in there. Chances are all the slots are populated though. Also, because the sticks aren't identical, I believe you'll be dropped down to single channel memory, which will affect RAM speed but you might not notice the difference.
    Also, you'll need to drop the RAM down to 1333mhz in BIOS so that you don't overclock the 2GB stick. You probably won't notice much of a difference from that though.
     
    Pacheko17 likes this.
  5. Pacheko17

    OP Pacheko17 Controversial opinions guy.
    Member

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    1,480
    Country:
    Brazil
    According to CPU-Z I'm already in single channel mode. And I have checked my laptop already, there are 3 free RAM slots, it's fine in that sense :P
    And what happens if I don't drop the ram speed down? I'll do it anyways, but still.
     
  6. Lilith Valentine

    Lilith Valentine GBATemp's Official Cubi: Pride Imp!
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    23,905
    Country:
    Antarctica
    I wish I did banchmarks, but I upgraded the RAM seconds after getting the laptop. Then I removed Windows without even bothering to boot into it. The RAM I added is actually the same brand and speed as the RAM that came with the laptop
    http://gbatemp.net/entry/my-new-laptop.11575/
     
    Pacheko17 likes this.
  7. DinohScene

    DinohScene hail p1ngpong
    Moderator

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    21,247
    Country:
    Antarctica
    I've done it a couple of times, hell the lappies of me mum n dad run RAM sticks from different laptops.
    It works perfectly fine, as a matter of fact, the increase in RAM storage sped up the laptop dramatically (even if 1 stick is clocked lower then the other)
     
    Pacheko17 likes this.
  8. Pacheko17

    OP Pacheko17 Controversial opinions guy.
    Member

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    1,480
    Country:
    Brazil
    Glad to know, I'll be doing it then and posting results here. :)
     
  9. DinohScene

    DinohScene hail p1ngpong
    Moderator

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    21,247
    Country:
    Antarctica
    Ofcourse, this is old obselete DDR2 RAM I'm talking about but it works perfectly fine.
    Did it with SDRAM back in the 00's and DDR in the early 00's as well.
    Both laptop and desktop.
     
    Pacheko17 likes this.
  10. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08
    Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    20,896
    Country:
    Norway
    If you don't drop down the RAM speed it'll likely overclock the second stick and will probably be unstable.
    It might actually detect that the second stick is 1333mhz and drop down the speed automatically, however. I'm not sure on that.
     
    Pacheko17 likes this.
  11. DinohScene

    DinohScene hail p1ngpong
    Moderator

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    21,247
    Country:
    Antarctica
    I believe it detects the one with the lowest speed and sticks to that globally, unless you manually overclock it (which isn't possible on most laptops)
     
    Minox and migles like this.
  12. migles

    migles All my gbatemp friends are now mods, except for me
    Member

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    8,034
    Country:
    China
    Same.. Unless you tinker with it (and very rarely you can in a craptop) , usually it will drop to the slowest ram clock
     
  13. Pacheko17

    OP Pacheko17 Controversial opinions guy.
    Member

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    1,480
    Country:
    Brazil
    Tried it out, apparently the stick is dead because I get a black screen but the PC is still on.

    No real damage done so I'll try it out later.
    I'm kinda sick and don't have a lot of energy right now :wtf:
     
  14. VinsCool

    VinsCool Persona Secretiva Felineus
    Moderator

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    14,232
    Country:
    Canada
    Yeah it's hit and miss. My older laptop (thinkpad t 61) is made from leftover pieces, including ram from 2 different dead laptops, and it works perfectly fine.
     
  15. Westwoodo

    Westwoodo GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jan 14, 2015
    Messages:
    108
    Country:
    Give it a go.
     
  16. MarioMasta64

    MarioMasta64 hi. i make batch stuff and portable shiz
    Member

    Joined:
    Dec 21, 2016
    Messages:
    2,146
    Country:
    United States
    I have an old hp i used the ram charger wifi cards harddrive lcd and power cord from broken pc's i have. i have noticed though that ram tends to not work so well when you have more than one however its not that much a difference.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - another, Adding, laptop