Hacking Will running DS games without flashcard ever be possible?

AceEvo55

Well-Known Member
Member
Joined
Nov 3, 2015
Messages
181
Trophies
0
Age
31
XP
123
Country
Canada
Highly unlikely. The demand isn't there for developers to attempt it, and even if there was, what is the alternative? .CIA files for nds games? That won't happen, that's probably impossible.

So no, 99% no.
 

alirezay

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
224
Trophies
0
XP
277
Country
United States
Highly unlikely. The demand isn't there for developers to attempt it, and even if there was, what is the alternative? .CIA files for nds games? That won't happen, that's probably impossible.

So no, 99% no.
i have a ds flashcart but i gotta admit. running ds games off of a "CIA NDS Launcher" sounds really nice.
but i don't think it's possible though.(it may be possible since we basically have the same thing for the wii)
 

weatMod

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
3,178
Trophies
1
Age
44
XP
2,716
Country
United States
Come on man, you can get a flashcard for less then €10,- that supports all games at a stable framerate.
i like the idea ,i have a dstwo and a GW but id like to be able to just leave my GW red card in and be able to run ds games, even if it was a red card only solution
it's just too much of a pain in the ass to convert to rxtoools and whatever else i would need to replace GW emunand and leave the dstwo in
id rather be able to just leave the GW red in and never have to remove it and be able to put whatever i want on the GW red msd, ds games 3ds games homebrew
 

Krakatau

Nintendo 3DS XL
OP
Member
Joined
Nov 10, 2012
Messages
417
Trophies
0
Age
23
XP
333
Country
Belgium
Perhaps a form of emulators or loader in a .CIA which can be run and then you need to select the NDS rom?
 

weatMod

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
3,178
Trophies
1
Age
44
XP
2,716
Country
United States
maybe GW could do it for their red card where you would hit select,get the menu then you would load something from there, that would mount like a 3ds game or 3ds rom
and it would then put the red card into a ds card mode and you would launch it like a 3ds game from there
 
Last edited by weatMod,

Townsperson

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 7, 2015
Messages
404
Trophies
0
Age
28
XP
426
Country
United States
This has been discussed countless times. While not impossible (Theoretically), there is little to no point for someone to spend time developing it. DS games run on a 3DS with minimal effort currently. No one's going to spend the time to make it only slightly easier to run them.
 

Krakatau

Nintendo 3DS XL
OP
Member
Joined
Nov 10, 2012
Messages
417
Trophies
0
Age
23
XP
333
Country
Belgium
This has been discussed countless times. While not impossible (Theoretically), there is little to no point for someone to spend time developing it. DS games run on a 3DS with minimal effort currently. No one's going to spend the time to make it only slightly easier to run them.

Why not?
 

Townsperson

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 7, 2015
Messages
404
Trophies
0
Age
28
XP
426
Country
United States

Because it'll likely be a fairly difficult thing to do, and a DS flashcard is extremely cheap. Why should someone spend 100's of hours developing a way to run DS games through the homemenu, when the end result will shave maybe 10 seconds off of the time required to actually launch a game? It's adding nothing new to the system, so it's not likely that someone would want to spend the time to do it.
 

cvskid

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 13, 2014
Messages
2,647
Trophies
1
XP
2,278
Country
United States
No need for it when native ds mode flash carts are dirt cheap. Plus even if it was possible the 3ds has a 300 game/app install limit that you would most likely want to use for 3ds games and not ds games, assuming you are using custom firmware and not a gateway 3ds. I just doubt anyone would be able to fix both all the 3ds games and all the ds games they like on the home menu with that 300 limit.
 

pofer

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 4, 2016
Messages
362
Trophies
0
Location
Somewhere around the corner
XP
301
Country
United States
Sorry to stick my nose in this , but how can we make the old flashcards usable again ? I have an old acekard 2i just staring at me inserted in my dsi and as far as I heard, it was able to run on 3ds before a 4.x update
 

weatMod

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
3,178
Trophies
1
Age
44
XP
2,716
Country
United States
Sorry to stick my nose in this , but how can we make the old flashcards usable again ? I have an old acekard 2i just staring at me inserted in my dsi and as far as I heard, it was able to run on 3ds before a 4.x update
i think there is something called flashcard timewarp and update you ds card
 

duffmmann

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
3,967
Trophies
0
XP
2,280
Country
United States
I don't understand what is wrong with just using a flashcard for your DS games, if you've done enough to your 3DS then there will be no reason to ever put a different game card in aside from your flash card as it is (unless you need to do some debugging or whatever with the likes of Cubic Ninja). And given that the 3DS has a 300 title limit (or is it 350... whatever), and how many DS and 3DS titles that I personally have; installing the DS titles on my 3DS as .cia files wouldn't be beneficial as I'd run out of room. Now if that limit could be removed... yeah, I'd probably be a little interested in the ability to install DS titles to the menu screen. But as it stands it really isn't something I'm dying for. Plus the benefit of a second micro sd card being used strictly for DS titles ensures that I have more free space on the main micro sd card.
 
  • Like
Reactions: cvskid

cvskid

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 13, 2014
Messages
2,647
Trophies
1
XP
2,278
Country
United States
I don't understand what is wrong with just using a flashcard for your DS games, if you've done enough to your 3DS then there will be no reason to ever put a different game card in aside from your flash card as it is (unless you need to do some debugging or whatever with the likes of Cubic Ninja). And given that the 3DS has a 300 title limit (or is it 350... whatever), and how many DS and 3DS titles that I personally have; installing the DS titles on my 3DS as .cia files wouldn't be beneficial as I'd run out of room. Now if that limit could be removed... yeah, I'd probably be a little interested in the ability to install DS titles to the menu screen. But as it stands it really isn't something I'm dying for. Plus the benefit of a second micro sd card being used strictly for DS titles ensures that I have more free space on the main micro sd card.
People don't want to pay money for anything at all and want everything for free, even if it is something as cheap as a ds flash cart and a 32gb micro sd card. Sometimes though you have to pay some money to be able to get things for free in the long run, at least in this case.
 

tony_2018

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 3, 2014
Messages
3,107
Trophies
0
XP
992
Country
United States
No one wants to pay for anything. Most of you have to keep that in mind when questions like this pop up. Sad world....
 
General chit-chat
Help Users
    Veho @ Veho: https://i.imgur.com/qgQCBws.jpg