Wiikey 1 and Updating

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by Ninjax, Aug 6, 2010.

Aug 6, 2010

Wiikey 1 and Updating by Ninjax at 11:44 PM (2,117 Views / 0 Likes) 18 replies

  1. Ninjax
    OP

    Newcomer Ninjax Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    I have a Wiikey chip 1, which think is up to date and my Wii is on firmware 3.2. If I update to 4.2 I hear that I may not be able to play games of different regions. So which would be the most efficient route to take from here?
     
  2. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,347
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    if you update to 4.3 it will break it not 4.2
     
  3. megatron_lives

    Member megatron_lives GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    270
    Location:
    Hampshire
    Country:
    United Kingdom
    I thought anything higher than 4.0 breaks region free with modchips?
     
  4. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,347
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    well i got 4.0E and my wiikey 1 works just fine i play mpt with it all the time. 4.3 however is a homebrew/chip buster stay away from it!
     
  5. MFDC12

    Member MFDC12 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 12, 2007
    Messages:
    761
    Country:
    United States
    huh? can't homebrew be safely used now? i thought the only thing that it affects chip users is region free from disc channel, and cant that be fixed with geckoos?
     
  6. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,347
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    4.3 is a waste of time updating to it offers nothing except to try and stop homebrew.
     
  7. MFDC12

    Member MFDC12 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 12, 2007
    Messages:
    761
    Country:
    United States
    so was 4.2.
    but what i am trying to say, upgrade hbc, you can install 4.3 with no problems just reinstall any cios/etc if you use them, and gecko os (im not sure if thats supported in 4.3? can someone confirm?) for out of region.
     
  8. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,347
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    except lose your wiikey it stops working
     
  9. luminalace

    Member luminalace GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Messages:
    462
    Country:
    Australia
    Just update to 4.1 and you won't lose region free compatibility of the Wiikey!
     
  10. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,417
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    attention though, 4.1 use IOS60, which will be stubbed if you follow 4.2 guide and then reinstall system menu 4.1.
    You have to verify that you have IOS60_v6174 first before installing system menu 4.1 !


    But lately, the 4.2 guide didn't include the files to go back to 4.1 [​IMG]
    you can find them with :

    1- NUSD.
    RVL-WiiSystemmenu-v449.wad (4.1U)
    IOS60-64-v6174.wad
    then use a wadmanager.

    or
    2 - DopMii
    Use DopMii to download and patch IOS60v6174 if you are using priiloader, else it won't work.
    DopMii can also install system menus.
    You have better control over your IOS versions and patches with DopMii.
     
  11. Ninjax
    OP

    Newcomer Ninjax Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    I don't get it. How would I install 4.1? And how do I check my IOS? Sorry, I'm a complete noob at this.
     
  12. luminalace

    Member luminalace GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Messages:
    462
    Country:
    Australia
    You can install 4.1 by getting hold of a copy of New Super Mario Bros Wii! Then you could choose to softmod your Wii but since you have a chip you can continue to play your backups!
     
  13. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    Or just "acquire" one [​IMG]
    Make sure it's for your region.
     
  14. luminalace

    Member luminalace GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Messages:
    462
    Country:
    Australia
    Yes it's very important that the game is from your region! Never do a disk update from another region!
     
  15. Ninjax
    OP

    Newcomer Ninjax Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    Thanks for the help guys.
    I've updated my Wii using New Super Mario Bros Wii, but now that disk isn't recognised :S
     
  16. Madridi

    Member Madridi Card Collector

    Joined:
    May 9, 2008
    Messages:
    2,424
    Location:
    Doha
    Country:
    Qatar
    hm?
    you may need to use the config disc one more to make sure every setting is correct..

    also, have you tried the latest wiikey update? 1.99 beta? supposedly it fixes NSMB.

    I personally have a wiikey v1 without the latest update and I'm on 4.1U .. unless something is necessary, I dont see why i should bother updating
     
  17. Ninjax
    OP

    Newcomer Ninjax Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    Can you play NSMB fine without updating?
     
  18. Madridi

    Member Madridi Card Collector

    Joined:
    May 9, 2008
    Messages:
    2,424
    Location:
    Doha
    Country:
    Qatar
    I havent really tried the DVD to be honest. But it works flawlessly to be honest
     
  19. lost_loven

    Member lost_loven GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Messages:
    115
    Country:
    Canada
    so is there a ios that breaks the wiikey v1?, I am 4.2u and i have no wiikey. but it was working with 4.2 for the longest time, then just stopped, but that was soon after i installed wankos v20 update. but like i said it worked after that ad then just up and died when i rebooted playing rockband2. But nothing was updated doing that.. I plugged in the mic and it wasn't working so i rebooted and was going to try again and the disc did not recognized. i figued the wiikey might f went bad.. So i hope it is just a ios prob. any ideas?

    lost
     

Share This Page