1. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    be careful that this does not happen to you

    hello,
    my save became corrupt when I traveled to an island. I got a black screen and I waited for 30 minutes while mashing button but it didn't worked. Black screen. I shut the game off and that's it... corrupted. I didn't used checkpoint (the worst thing is that I was going to use checkpoint because I was looking for a save editor without success... and I didn't do it...)
    idk if i'm just unlucky or is it possible to someone to have the same thing but it took my more than 70 hours of playing into nothingness ..
    I had finished the story, I did almost all tablet goals, full of rare items ect

    Be carefull
     
    Last edited by Cortexfou, Jul 25, 2019
    simsimsim and Cubuss like this.
  2. Cubuss

    Cubuss GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Aug 4, 2017
    Messages:
    503
    Country:
    Netherlands
    Im currently on 2nd island with the mine i can give you my save if you want,
    Gonna back up a save to now just to be safe,
     
    RetroCharles likes this.
  3. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    it's nice of you but I'm not ready to redo a part of the game like that. If nobody has a save close to mine, too bad, I'll stop playing but what a sadness ...
     
  4. Hayato213

    Hayato213 GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Dec 26, 2015
    Messages:
    9,117
    Country:
    United States
    Just curious what is your SD card brand and format?
     
  5. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    samsung 32gb but doesn't matter because the game in is cartridge and the update and save are in the console. I played it in ofw, not even in cfw (because i have the card)
     
    Hayato213 likes this.
  6. Falo

    Falo GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    630
    Country:
    Germany
    Saves are stored on NAND not SD card.

    @Topic:
    DQB2 has a huge memory leak problem, this can cause several issues (missing text/npcs, freezes, blackscreens), not even restarting the game can solve it, only restarting the console works.
    Better save and restart the console after a few hours of gameplay to avoid this.
     
    orangpelupa, Cortexfou and Hayato213 like this.
  7. Hayato213

    Hayato213 GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Dec 26, 2015
    Messages:
    9,117
    Country:
    United States
    Yea I know save are stored on the NAND. Didn't know that he was using a physical card.
     
  8. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    didn't know that :(
    don't be a fool, use the checkpoint tool
     
  9. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    15,676
    Country:
    United States
    It's a good idea to use Checkpoint to periodically backup all important save files. It's also a good idea to store those saves somewhere online, such as Google Drive.
     
  10. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    I'll definitively do that now. but it's supposed to work normally. I never thought it was going to be like that ...
     
    Last edited by Cortexfou, Jul 24, 2019
  11. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    And if you don't have a save but you have cheats or a save editor, it can help me :(
    I saw those cheats already
     
  12. simsimsim

    simsimsim GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    May 16, 2018
    Messages:
    233
    Country:
    Canada
    damn that's awful...i feel you since this is one of my worst nightmares. Currently 115 hours into the game and trying to finish the last few tablet targets. The story was an absolute chore and took me 70 hours to rush through and i would DEFINITELY NOT want to go through it again.

    So I will back up my save and give it to you through checkpoint. Though i noticed how slow it takes (last time i backed up my save it took checkpoint 20 minutes and the resulting file is huge). Is this normal? Should I be giving you that whole file?

    A pity that it is such a pain to back up save for this game when normally it takes less than a second, since this game really benefits from doing periodic back up.

    edit: oh i forgot to mention that i have all DLCs installed and lots of builds also used DLC only recipes. So I don't think you can use my save if you don't have the DLCs purchased and installed.
     
    Last edited by simsimsim, Jul 25, 2019
  13. Cortexfou

    OP Cortexfou GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2016
    Messages:
    540
    Country:
    Belgium
    I don't have dlc indeed. Nice of you thanks.
    But it's okay. I don't want to play this game anymore. Leave that topic sink. I'm gonna play other games now.
    Thanks everybody :)
     
  14. simsimsim

    simsimsim GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    May 16, 2018
    Messages:
    233
    Country:
    Canada
    damn that sucks :(
    Well hope you will enjoy other games and from now on always have the habit of backing up save.
     
  15. cheungpakwan

    cheungpakwan GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    320
    Country:
    United States
    i saw in my switch system setting - game save data for dragon quest builder 2 is very large filesize its 1.1 GB ?
    if i backup with checkpoint, is it will backup all 1.1 GB ?
     
  16. Mythical

    Mythical GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    May 11, 2017
    Messages:
    2,104
    Country:
    United States
    If you attempt to back it up and it takes more than ten seconds I'd say yes it'll be that size probably due to some way they store stuff. You could also be looking at the update data
     
    cheungpakwan likes this.
  17. cheungpakwan

    cheungpakwan GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    320
    Country:
    United States
    thanks for your answer..

    anybody here already backup save with checkpoint ?
    just curious is checkpoint can backup so large file (1.1 GB) for savedata...:unsure:

     
  18. simsimsim

    simsimsim GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    May 16, 2018
    Messages:
    233
    Country:
    Canada
    yes it can. It just takes forever. So rather than backing up after each day like i do with most other games, for this I only do it once in awhile since it's so slow.
     
    cheungpakwan likes this.
  19. Cubuss

    Cubuss GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Aug 4, 2017
    Messages:
    503
    Country:
    Netherlands
    Lol thanks for the heads up my dragon quest got corrupted to, and it wasnt even while playing,
    When i started the game it says cant start the game return to home and try again,

    But luckly i got a backup safe file,
     
    Cortexfou likes this.
  20. Reploid

    Reploid GBAtemp Advanced Maniac
    Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,969
    Country:
    Serbia, Republic of
    How long is it to beat story and is there anything you recommend to do to prevent your save from dying?
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - [warning], Builders, Dragon