VC / WiiWare games are not loading from SD card, HELP!!

Discussion in 'Wii - Emulation and Homebrew' started by shadyshadyj, Mar 12, 2017.

  1. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States
    Hi!, so I am new to the forum and I have had no help on Reddit about this problem. When I install wad files of WiiWare and VC games, they work perfectly if booted from main menu - BUT when installed on SD cards - only some work. When trying to boot up from SD cards, Mario Party 2, F Zero 64, & Blaster Master Rebirth all work and will play - but Majoras Mask 64, Mario 64, & the majority of other games will "faill to launch." If you could PLEASE let me know what other information to provide to help solve this problem, I would greatly appreciate it!!! I am new to softmodding my Wii and I've gotten everything to work smoothly up to this point. I couldn't have gotten here without this forum, so please help me with this last issue, I am very desperate to get this going. THANK YOU ALL!!!!
     
  2. justjack

    justjack GBAtemp Regular

    Member
    163
    18
    Feb 10, 2009
    Cote d'Ivoire
    If I remember correctly, you need a trucha-patched menu IOS in order to boot VC games off the SD card. What system version are you on?
     
  3. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States
    i believe 4.3u if that's correct way to put it, it's a US red wii system
     
  4. justjack

    justjack GBAtemp Regular

    Member
    163
    18
    Feb 10, 2009
    Cote d'Ivoire
    First of all, you have enough space in your Wii's memory, right? Even if the games are on the SD, they are still copied temporarily to the Wii, so you need to have space.

    If that's not the problem , then you would need a patched ios80. Are you familiar with the program called ModMii?
     
  5. fatherjack

    fatherjack GBAtemp Fan

    Member
    354
    34
    Jul 3, 2007
    Still Here
    also be aware that if you have already installed priiloader you will get the 'system files corrupted' (brick) message, and need to re-enter HBC via priiloader and re-install to move the 'patched' sysmenu IOS.
    If this is the case its no biggie - but I would first make sure your HBC is accessable via your existing priiloder installed before you patch / install patched IOS80 (due to number of HBC ID changes - LULZ, JODI etc and older versions of priiloader being incompatable)

    If you dont use priiloader then crack on regardless :)
     
    Last edited by fatherjack, Mar 12, 2017 - Reason: more
  6. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States
    My Wii should have the space, because even when I have 300-400 blocks free, some games load and some wont.

    During my research I have come across modmii, but i dont know anything about it, is there any way you can guide me through this? I will do anything to repay you!

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I don't think I have priiloader installed, I have gotten the corrupted message before but when I hard reset my console everything is fine. I am not sure what preloader is
     
  7. fatherjack

    fatherjack GBAtemp Fan

    Member
    354
    34
    Jul 3, 2007
    Still Here
    its important to know if you're gonna do this, so restart your wii and keep the reset button (just below power button on front of console) pressed in - if you have priiloader you will get a menu appear.
    If it is installed, make sure you are on 4.3, and run the check I mentioned in the post above,

    If you dont, you can fire up wad manager and install ths:
    http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=56738559423739412007
     
    Last edited by fatherjack, Mar 12, 2017
  8. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States

    Okay, so I held down the reset button and a menu DOES NOT appear, so I don't have priiloader I assume. But let me update you with some more info about my console

    - It is 4.3u
    - The only wad manager I use is Pimp My Wii v2.30
    - Pimp My Wii has installed all my channel loaders and VC/WiiWare games correctly, except some titles when moved to SD card will fail to launch, some will
    - The pimp my wii wad manger stats
    - Using ios 254 (stub)
    - IOS currently used 58
    - You currently have the trucha bug and the es downgrade bug, you can install signed titles and downgrade an ios

    Also
    - How do I know how much space Do i have in my Wii memory? I have 1134 block available so is that how much I have?

    I misunderstand when you say "run the check in pose above" - I'm a little slow to all this info, so please bare with me! I greatly appreciate all this help, if there's anything more u can recommend or info u need, let me know. Thank u so damn much
     
  9. fatherjack

    fatherjack GBAtemp Fan

    Member
    354
    34
    Jul 3, 2007
    Still Here
    • okay - no menu then no priiloader installed.
    • 4.3 will need IOS80 patched as we thought
    • sorry - I have never used pimp my wii
    • now....

    "- Using ios 254 (stub)" - this is a little disturbing. IOS254 is slot used for bootmii as ios on newer wiis (like yours) with a non vulnerable boot2. bootmii is homebrew program which offers a degree of brick protection / recovery, so be aware that no bootmii or priiloader means no recovery if you brick doing things to nand- ie installing wads etc.
    google for 'hackmii installer' should you wish to install bootmii back into slot 254.
    The wad manager itself should be using a patched IOS (ie 236,249) and not a stub - stubs are dead-ends introduced by nintendo in system menu updates to combat wii hacking - ie they are of no use.

    "IOS currently used 58" is almost certainly for the base app (Pimp my Wii) and is ok

    How much space? - navigate through the wii settings, blocks remaining on both savedata and channels tabs should be the same figure (dont select'SD' tab)

    The 'check' I meant was to try and access homebrew channel from priiloader IF priiloader had been installed - so dont worry on it :)

    hope this helps and good luck
     
  10. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States

    so could I load up Pimp My Wii and install the IOS80 wad you provided with the 254 stub and IOS58?
     
  11. fatherjack

    fatherjack GBAtemp Fan

    Member
    354
    34
    Jul 3, 2007
    Still Here
    yeah - if the wad installer tool within pimp my wii is installing wads fine (using ios254?) then all should be good.
    either way, if its not, it should simply throw you an error message and install nothing.
    let me know how you get on :)
     
    Last edited by fatherjack, Mar 12, 2017
  12. shadyshadyj
    OP

    shadyshadyj Newbie

    Newcomer
    6
    0
    Mar 12, 2017
    United States
    IT FUCKING WORKED!!! just installing the ios80 wad launched everything that was on the SD, how can I repay you?!?!? Thank you so sososoo much to you and @justjack for making this happen!!! ahhh im in tears!!!! Now I just need to find some turbo grafx16 wads, if u know where to find any for us consoles, let me know!!!1 THANK YOUUUU
     
  13. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,946
    760
    Mar 2, 2015
    United States
    They're on the Wii Shop. :/