Emulation VBA runs so slow!!

The_Dark_Knight

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
135
Trophies
0
XP
284
Country
United States
hi all.

I have run VBA on my laptop for years with no problems.

a few months ago I reformatted the laptop (y'know, just some house cleaning).

ever since then, my VBA slows down to between 70 and 80%.

I can't figure out why. I have tried 4 different releases of the emulator and they all do the same thing.

I don't have any filters on. I even turn the sound OFF. I've tried lowering the frame skip (err, raising)... it's always the same.

also, I have tried to adjust the "throttle" to 100 or even over 100.... still, it does nothing. I can get the emulator to run at about 300% while I hold down the "Speed" button .... so 100% should be possible!! right??

it must be some kind of bigger software issue with windows???

if anyone knows what I can do, please help!! I am several hours into a quality game of Pokemon and there is no way I am starting it over.

PS - I've moved the exact same emulator/rom/save files to my desktop and they run perfectly. however, my desktop cannot go further than... my desk.... so I can't just play VBA there =\

please heeeeeelp!!! I *heart* GBA games!
 

naglaro00

Mildly disturbed
Member
Joined
Jun 5, 2009
Messages
1,380
Trophies
0
Age
27
Location
Pulse
Website
Visit site
XP
171
Country
Try setting VBA's priority above normal
smile.gif
 

The_Dark_Knight

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
135
Trophies
0
XP
284
Country
United States
I thought about that but my updates are all set on "automatic" and when I manually told my Display hardware to search for updates it said there was nothing better.

thanks for the input though.

any other ideas??

I miss my GBA gaming =(
 

The_Dark_Knight

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
135
Trophies
0
XP
284
Country
United States
deanxxczx said:
try your drivers. Windows might of missed some.

hmm. any chance you could post a quick step-by-step on how to do that?

cuz the only thing I know to do seems to be "up to date" or whatever.

I would greatly appreciate it! =D
 

how_do_i_do_that

Blue Wizard is about to die.
Member
Joined
May 16, 2008
Messages
5,134
Trophies
1
Location
You have insufficient posts to view user location.
XP
2,434
Country
Antarctica
you can try these video settings in VBA, except the 4x screen size unless you like a uber small screen to play with.

va_video_setting.png



Some people that have onboard videocards don't install the drivers needed even when they can change the screen size to a larger than capable by the videocard because it uses the microsoft generic drivers and not the manufacturer's drivers. Because of this the refresh rate is limited to anything less than that of the Vsync of the monitor.
 

The_Dark_Knight

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
135
Trophies
0
XP
284
Country
United States
finally got around to trying those settings...... turns out those were ALREADY my settings =\

any other ideas, folks?! =(

I miss GBA.....
 

The_Dark_Knight

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
135
Trophies
0
XP
284
Country
United States
I'm not much of a techie.... so I think this is it:
"Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family"

izzat right??

sorry I'm such a n00b.
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    K3N1 @ K3N1: Maybe one day I can be Bruce almighty