1. mode11

    OP mode11 Member
    Newcomer

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    10
    Country:
    United Kingdom
    I would like to use my PS1 Namco arcade stick with Retroarch 1.7.6 on the Wii. Ideally, there would be an adapter that would let me connect the PS1 stick to the Wiimote, but the only one I could find (the Mayflash W004) only works with controllers that have analogue sticks, according to Amazon reviews. The mainstream solution seems to be to use a PS2 to GC adapter, with the Game Elements one (for PS2 / Xbox) confirmed to work in Retroarch Wii with arcade sticks (a YT video actually used one with the same Namco stick I have).

    Before buying one, however, I thought I'd test Retroarch with an official GC controller. So far, I can't get this to work; when a GC controller is connected its d-pad works but none of the buttons do. Note that I have a regular Wiimote + a HORI GC-style classic controller also connected at the same time, so I can navigate the Homebrew channel etc. These don't work in RA when the GC controller is connected, but when that's removed the Classic Controller works fine again. I'm probably missing something obvious here - has anyone got any suggestions?

    One potential option for the PS1 stick would be to connect it via USB. I have a Mayflash Super Joy Box 3 adapter for PC - could this be made to work via RA's HID input mode?
     
  2. JuanMena

    JuanMena Obviamente no me importa lo que tú pienses
    Member

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    1,302
    Country:
    Mexico
    1.- Delete the Retroarch.cfg file because it may mess up your controls.

    2.- Connect GC Controller and start retroarch

    3.- Set your Inputs properly

    4.- Load a core and congfigure your Controls

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Wait a minute... your Wii doesn't have Gamecube Controller and Memory Card inputs... right?
     
  3. mode11

    OP mode11 Member
    Newcomer

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    10
    Country:
    United Kingdom
    Hi Juan, thanks for the info. I was hoping to be able to switch between the Classic Controller or GC controller (= stick via adapter) as desired, as some games (e.g. Outrun) need analogue controls. But starting over with the GC controller makes sense.

    My Wii does have GC ports - they're what I'm plugging the GC controller into.
     
    Last edited by mode11, Jun 7, 2020
  4. JuanMena

    JuanMena Obviamente no me importa lo que tú pienses
    Member

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    1,302
    Country:
    Mexico
    Then... what's the problem with Retroarch and Gamecube then?
    Probably you're confusing the Input and Controls section.

    Inputs: Here you define wheter or not buttons are active. In the bottom you'll see a list that says: Left Analog Input: -
    With "-" meaning that you hadn't applied a value to the Left Analog Input.

    Controls: This is where you define the actual buttons of the controler of each core. In order to use Analog Sticks, you have to set the Analog Input to: Left Stick

    Sorry if this sounds confusing... but is that your problem?
     
  5. mode11

    OP mode11 Member
    Newcomer

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    10
    Country:
    United Kingdom
    I'll give it a go again tomorrow. When I originally set this up with the wiimote / classic controller, it worked out of the box (RA on my PC was also pretty much plug and play, as I'm using an X360 controller there). Using a GC controller is probably going slightly off-piste, so I'll actually need to sit down with it and figure it out. If I delete the .cfg and start again it will probably work with no bother. I'll follow your tips and report back.
     
  6. JuanMena

    JuanMena Obviamente no me importa lo que tú pienses
    Member

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    1,302
    Country:
    Mexico
    Sure.
    Will try to help if I can.
     
  7. mode11

    OP mode11 Member
    Newcomer

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    10
    Country:
    United Kingdom
    Deleted the RA.cfg and GC controller was recognised immediately. Thanks for the advice.
     
  8. spinoman

    spinoman Member
    Newcomer

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    44
    Country:
    Italy
    i'm sorry to revive the thread but i have a similar problem...
    i'm using retroarch 1.76 as a plugin and it starts any game correctly.
    my gamecube controller is recognised and i can actually play a game, but how can i enter the rgui interface? the wiimote keeps connected too but the only button working is the power one (which permits me to exit retroarch and return to loader), the home button does nothing.
    is there some combo on the gamecube controller to press to show the retroarch menu?
    i've also tried to delete all retroarch cfg files, no result.
    thanks, spinoman.
     
  9. Disorarara

    Disorarara GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Sep 12, 2012
    Messages:
    325
    Country:
    You gotta map the home button to something, I mapped mine to C stick left
     
  10. spinoman

    spinoman Member
    Newcomer

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    44
    Country:
    Italy
    Thanks for your reply. How can i do that if i cannot enter in any menu? If i have to edit the configuration outside retroarch (using a text editor) could you tell me the code for left on c stick?
     
  11. spinoman

    spinoman Member
    Newcomer

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    44
    Country:
    Italy
    I answer myself: maybe i have to launch retroarch by hbc and not as a plugin so i am already in the main menu and not directly in a game...
     
  12. Disorarara

    Disorarara GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Sep 12, 2012
    Messages:
    325
    Country:
    IIRC pressing the reset button also works as a menu button
     
  13. spinoman

    spinoman Member
    Newcomer

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    44
    Country:
    Italy
    you were right: pressing the physical reset button on wii does the job.
    thanks again.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - controller, Retroarch, Using