Hacking to patch or not to patch

cokeman118

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Nov 2, 2008
Messages
95
Trophies
0
XP
241
Country
United States
Ok, I haven't posted much on here but I have been reading a lot and trying to learn more about the backup loaders and whatnot, but I have a question. Not sure this has been answered yet or what, but haven't really been able to find an answer. I use the latest gamma loader, but have read that 1:1 backups should work fine with it. I'm pretty new at this so I made 4 1:1 backups: mario galaxy, metroid prime 3, guitar hero world tour, guitar hero aerosmith. All worked and are playable, then I tried MK: Armageddon. Of course I get to the controller screen and then it goes black. So I searched and it said to patch the game with IOS 249, which I did and the game works flawlessly. Anyway, my question is how do you know when to patch a game?? Is it basically trial and error to see if it works 1:1, and if not try patching to IOS 249?? Can I just patch any game with IOS 249 and will the chances of it working be greater than if I didn't? I'd like to know if there is an answer because I would really hate to constantly burn 2 discs to see if I can get it working. Then you have the compatibility threads, but it seems there are a lot of contradictory statements on if a game works or not.

Also, why does a game that doesn't work 1:1 work with IOS 249?? What is this IOS doing to make it work vs. 1:1

Thanks.

sorry if these are noob questions, but it doesn't seem like I can find any answers to this.
 

Jedis

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jan 10, 2009
Messages
79
Trophies
0
XP
354
Country
United States
Not sure man... I'm using CIOSCORP and have yet to try MK:A. I wonder if it works without modifications with the CIOSCORP? If it does, maybe it's an easier route to go...
 

Jizmo

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
500
Trophies
0
XP
6
Country
United States
The games that require patchintg to IOS249 for gamma do not need patched for CIOSCORP. However, remember that at this time only In Region games run from Disc Channel. Out of Region games you still have to use Gamma. So if you are running CIOSCORP and you have the wrong region game, your better off usually to Region Patch it than IOS Patch it. If you region patch it, it then shows up in Disc Channel and runs from there, meaning it doesn't need the IOS patch.

So General Rule is... (doesn't apply 100% of the time)

If your gonna use Gamma, IOS Patch when necessary. (NFS Undercover, MK Armagedden, etc.)
If your gonna use CIOSCORP, Regioin Patch out of Region Games
 

WalkerOfTheDay

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 10, 2008
Messages
848
Trophies
0
XP
54
Country
Netherlands
I basically patch all my games to 249. I know it's not necessary, but in 99 of al cases it worked out great for me.
(Except for Bully Scholarship. That one, I couldn't get to work, not the original, and not the 249.
I have a NTSC version converted to PAL (I have a PAL Wii) but I cannot get it to work.
Even with forcing PAL or NTSC...)
 

WiiPower

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 17, 2008
Messages
8,165
Trophies
0
XP
345
Country
Gambia, The
Bookmark this page:
http://gbatemp.net/index.php?showtopic=123...p;#entry1639626

If you have a game which is not listed there, but you can't get it to work, post it there. Please describe the issue you have then as precise as you can, or else i can't help you.

Jizmo said:
The games that require patchintg to IOS249 for gamma do not need patched for CIOSCORP. However, remember that at this time only In Region games run from Disc Channel. Out of Region games you still have to use Gamma. So if you are running CIOSCORP and you have the wrong region game, your better off usually to Region Patch it than IOS Patch it. If you region patch it, it then shows up in Disc Channel and runs from there, meaning it doesn't need the IOS patch.

So General Rule is... (doesn't apply 100% of the time)

If your gonna use Gamma, IOS Patch when necessary. (NFS Undercover, MK Armagedden, etc.)
If your gonna use CIOSCORP, Regioin Patch out of Region Games

I thought NFS Undercover doesn't need the IOS Version Patch.
 

david432111

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
858
Trophies
0
Location
Denmark
XP
210
Country
Jizmo said:
The games that require patchintg to IOS249 for gamma do not need patched for CIOSCORP. However, remember that at this time only In Region games run from Disc Channel. Out of Region games you still have to use Gamma. So if you are running CIOSCORP and you have the wrong region game, your better off usually to Region Patch it than IOS Patch it. If you region patch it, it then shows up in Disc Channel and runs from there, meaning it doesn't need the IOS patch.

So General Rule is... (doesn't apply 100% of the time)

If your gonna use Gamma, IOS Patch when necessary. (NFS Undercover, MK Armagedden, etc.)
If your gonna use CIOSCORP, Regioin Patch out of Region Games
Starfall is always an option.....

Posts merged

WiiPower said:
Bookmark this page:
[url=http://gbatemp.net/index.php?showtopic=123...p;#entry1639626]http://gbatemp.net/index.php?showtopic=123...p;#entry1639626[/url]

If you have a game which is not listed there, but you can't get it to work, post it there. Please describe the issue you have then as precise as you can, or else i can't help you.

QUOTE(Jizmo @ Jan 15 2009, 06:25 AM) The games that require patchintg to IOS249 for gamma do not need patched for CIOSCORP. However, remember that at this time only In Region games run from Disc Channel. Out of Region games you still have to use Gamma. So if you are running CIOSCORP and you have the wrong region game, your better off usually to Region Patch it than IOS Patch it. If you region patch it, it then shows up in Disc Channel and runs from there, meaning it doesn't need the IOS patch.

So General Rule is... (doesn't apply 100% of the time)

If your gonna use Gamma, IOS Patch when necessary. (NFS Undercover, MK Armagedden, etc.)
If your gonna use CIOSCORP, Regioin Patch out of Region Games

I thought NFS Undercover doesn't need the IOS Version Patch.
It doesn't if you use the version of gamma with the 002 fix.
 

spritefreak

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
375
Trophies
0
XP
222
Country
United States
I just want to be sure I understand everyone correctly. As long as I am use the gamma launcher, I do not need to patch or change the region on any game.
 

spritefreak

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
375
Trophies
0
XP
222
Country
United States
Well, I don't have GeckoOS, so does that matter? And as far as games not having to be patched or change the region, can I then play any game through the gamma loader without fear of bricking my Wii?
 

WiiPower

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 17, 2008
Messages
8,165
Trophies
0
XP
345
Country
Gambia, The
Gamma is a modified Gecko OS. Not all out of region games work fine with Gamma, you'll see when you have a game in black and white.
 

spritefreak

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
375
Trophies
0
XP
222
Country
United States
WiiPower said:
Gamma is a modified Gecko OS. Not all out of region games work fine with Gamma, you'll see when you have a game in black and white.

And if I do have a game that does not work with Gamma, I may be able to change the configuration of the Gamma Launcher to make it work correct?
 

david432111

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
858
Trophies
0
Location
Denmark
XP
210
Country
spritefreak said:
WiiPower said:
Gamma is a modified Gecko OS. Not all out of region games work fine with Gamma, you'll see when you have a game in black and white.

And if I do have a game that does not work with Gamma, I may be able to change the configuration of the Gamma Launcher to make it work correct?
Yup by forcing it to a specific video mode, it's in the settings.
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Psi has over 800 women on his Facebook now.... Like holy hell women be thirsty
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Why you have so many thirst traps on your FB?
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    You wish that you had one in the Metaverse.
  • DinohScene @ DinohScene:
    facebook
    +1
  • DinohScene @ DinohScene:
    truly an old people website
    +1
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    my old MX518 also had the rubbery coating starting to come off, i can never get it back to un-sticky state, the harder i clean it the worse it seems to get, same thing with the wrist rest on my old keyboard too
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    I guess that is what happens to 00s electronics.
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    my laptop hasn''
    +1
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    my ~10 yr laptop hasn't suffered from it though
    +1
  • FAST6191 @ FAST6191:
    There are ways to sort it but they are unpleasant and expensive. Far easier to do a vinyl wrap/cover in electrical tape.
    +1
  • FAST6191 @ FAST6191:
    Seems to be a more hot climate thing as well; had several in or come out of Africa with that way before I saw it in Europe
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Can also happen if you leave it in a cold, damp room for years and years.
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Seems like they have a lidl problem on their hands.
  • DinohScene @ DinohScene:
    I'd rather deal with mucky rubber coatings then gay RGB bullshite
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    @DinohScene, Psi is into grandma's at his age
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Still need to get the rubber off my Dell Inspiron 1525.

    rpyg6PX.jpg
  • DinohScene @ DinohScene:
    but the ladies might have never gotten children
    +1
  • DinohScene @ DinohScene:
    I prefer the term very senior citizens
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    Sometimes you get a Gilf at age 50
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Kentucky fried rat
  • Sonic Angel Knight @ Sonic Angel Knight:
    Don't eat master splinter. :blink:
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    I like that Amazon has a sleigh this year for tracking
  • Axido @ Axido:
    Not sure if it's region-based but over here they had that for at least the last two years.
    Axido @ Axido: Not sure if it's region-based but over here they had that for at least the last two years.