1. merna

    OP merna Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    7
    Country:
    United States
    Hey guys, today i had this error happen to me whenever i ran FBI or homebrew apps or anything of the like:

    An exception occured

    Processor : ARM11 (core 0)
    Exception type : data abort
    fault status : Translation - section

    It showed up within seconds of opening any process, and i searched a lot for a fix almost everywhere on gbatemp and other websites, even formatted my sd card and checked it and everything.
    But the only thing that worked for me was to remove any plugins i had installed from my sd card once i restored all the data on it, and also removed the file "boot.firm.bak" as i hadn't noticed it before.I also re-downloaded the Luma3ds 8.1.1 zip and copied the boot.firm to the root of my sd card to replace the old file. This made everything right as far as i could tell and the error didn't show up again. So i'm just posting this for anyone who has the same problem and is searching for a solution, even though it's really stupid of me not to have realized it from the beginning cuz it's so simple :D.

    Note : i'm on Luma3ds ver 8.1.1 (had some major issues with 9.0) on an o3ds
     
    Last edited by merna, Jul 20, 2018
  2. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    this doesn't work for me :(
    i get this error when trying to start animal crossing new leaf, and i get it at random times when playing shovel knight.
    please help :(

    [see attached image]
    「fault status: translation - section」haven't shown up since i downgraded to lum 8.11 as per following op's post/
     

    Attached Files:

  3. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    this happens to me when the Action Replay plugin loads. If you do have the AR plugin for luma, disable the plugin loader in the luma menu before you launch homebrew apps.
     
    saphris and xEternallyHis like this.
  4. merna

    OP merna Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    7
    Country:
    United States
    Also, if you have game patching enabled in luma3ds settings disable it then try again. it happened to me a while back too, and this fixed it.
     
  5. ImInsane

    ImInsane GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Dec 20, 2014
    Messages:
    130
    Country:
    Brazil
    I had this error randomly too, i fix in this way.
    Turn ur 3ds pressing select and mark disable arm11 exception handlers.
    Press start to save and see if u have some problem
     
    xstationbr likes this.
  6. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    thank you everyone for responding so fast :)

    now this [see attachment 1] shows up when i try to play animal crossing new leaf.
    as advised by ImInsane i disabled arm11 exception handlers.
    as advised by merna, i checked to see if i had patching enabled; i didn't, but i tried again with it enabled to no avail.
    MJ7114, i don't think i have an 'ar plugin' for luma? it was a while ago i set all this up. by the luma menu, do you mean the one where you hold select while booting 3ds? if so, i don't see any mention of plugins on that list [see attachment 2].

    i am not very tech savvy, sorry.
    thanks again :)
     

    Attached Files:

    xstationbr likes this.
  7. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    well, errors like this only occur to me when i enable certain cheats that interfere with each other. Another possibility is the save is corrupted.

    (optional) 1.To see if this is the problem, go to checkpoint, create a save, then wipe the game data. (don't worry, you will have that backup in checkpoint. make 2 backups if you think you'll do something wrong. cuz i do lol) If the game runs with the save wiped, then your other save probably is corrupted.

    2. do you have any plugins that luma uses?
     
  8. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    1. there's no save data on animal crossing new leaf, it's a fresh download and i haven't played it yet. thus it doesn't show up in checkpoint.

    2. i'm not sure? i don't know/remember what constitutes as a plugin (again, it was a while ago i got into all this homebrew stuff). could you tell me how i can check? thanks in advance
     
  9. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    plugins: SD root\luma

    ill try to research why this is happening...
     
  10. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
  11. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    thanks for doing the research for me man.
    there isn't any folder ending in 8f :( [see attachment]
    thanks again
     

    Attached Files:

  12. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    are you completely updated with luma and b9s?
     
  13. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    i did have the latest luma at the time, but downgraded it to 8.1.1 to try an emulate op's method.
    tried to update to the newest version (9.1) via the luma3ds updater, however no matter how many times it told me it was successful in updating, it kept telling me i was still on 8.1.1.
    i tried manually updating to 9.1 by replacing the boot.firm, and now my screen won't turn on :( please help!

    thank you
     
  14. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    Try deleting the boot.firm file, and let it use boot.firm.bak . If it still doesnt turn on, rename boot.firm.bak to boot.firm
     
  15. TurdPooCharger

    Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Messages:
    6,230
    Country:
    United States
    1. Copy everything off your SD card onto your computer.
    2. Reformat your card as FAT32 + 32KB cluster size. Use guiformat if it's bigger than 32 GB.
    3. Ensure your empty SD card is free of hardware defects by running a Full Write + Verify test in H2testw.
    4. Build a new bare bone CFW setup to test out using the archive in this post.
    Your next steps will depend what your 3DS does.
     
  16. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    or try putting 8.1.1 back
     
  17. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    i have put it back to 8.1.1 for now, just so i can still use my 3ds. only wanted to update it to see if that file ending in 8f would appear.
    before i try turdpoocharger's method, there's something i'm confused about. am i supposed to do something with this 'exception_dump_parser' folder [see attachment]?? first time i tried to update i just emptied it's contents into the root sd, screen wouldn't turn on. second time tried moving the folder itself onto the root, screen still wouldn't turn on.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    UPDATE:
    just tried installing 9.1 by only replacing the boot.firm and leaving the exception_dump_parser folder alone, and it worked!
    however, the 0000008f folder mj7114 spoke of still doesn't appear
     

    Attached Files:

  18. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    bump. somebody please help :( i appreciate all the help i've gotten so far
     
  19. MJ7114

    MJ7114 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    May 1, 2018
    Messages:
    72
    Country:
    United States
    ok, lets try finding the home menu folder, or the 0000008f folder. Please answer the two questions questions

    is there more than one 32 character folder in the Nintendo 3DS folder?
    is "view hidden files" enabled in file explorer?
     
  20. thr0waway

    thr0waway Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 28, 2018
    Messages:
    11
    Country:
    Vietnam
    there is only one 32 character folder in the Nintendo 3DS folder
    i do have hidden files visible, no dice
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Translation, exception, Solution