SC DSonei - moonshell 2.04 first/auto boot with commerical rom loading

Discussion in 'Supercard' started by mestapho, Jul 22, 2009.

  1. mestapho
    OP

    Member mestapho GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    266
    Country:
    United States
    Just like the title says.

    Here is how!
     
  2. lonfar

    Member lonfar GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 18, 2006
    Messages:
    104
    Country:
    Netherlands

    Sorry to be a noob but what exactly does it do?
     
  3. houseonfire

    Member houseonfire GBAtemp Regular

    Joined:
    May 21, 2007
    Messages:
    285
    Country:
    United States



    heres a very basic guide for getting moonshell 2 booting first on the supercard dsonei

    files
    YSMenu = http://home.usay.jp/pc/etc/nds
    TTmenu = http://gamewiki.jp/uploader/dsm/
    MoonShell 2.0? = http://home.att.ne.jp/blue/moonlight/
    DLDI = http://chishm.drunkencoders.com/DLDI
    linoul's YSloader for MoonShell 2 = http://www.linoul.cn/moonshell/post/20090505274.html
    MSFORSC.NDS from bliss = MSFORSC.NDS


    1. make YSmenu (google how to do it)
    2. copy moonshl2 folder & moonshl2_DirectBoot.nds to root of card
    3. copy nds.YSloaderForMS2.nds & config.ini to moonshl2\extlink
    4. copy TTmenu folder to root of card
    5. make a YSMENU folder on root of card & put in ttpatch.dat, ttdldi.dat, YSMenu.INI & YSmenu.nds
    6. rename moonshl2_DirectBoot.nds to TTMENU.DAT
    7. DLDI patch TTMENU.DAT with the TTDS DLDI file
    8. put MSFORSC.NDS on root of card

    now it should look like this
    [​IMG]


    now memory cards i have two both work 2GB none SDHC & 4GB SDHC

    2GB none SDHC works with no special formating
    4GB SDHC needs to be formated with FAT with 32kb clusters or you just get fat errors

    i havent tryed any other cards sorry

    EDIT
    just tested a 8GB SDHC memory card formated to FAT32 with 32kb clusters & it works fine
     
  4. Overlord Nadrian

    Banned Overlord Nadrian Banned

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    6,671
    Location:
    Riviera
    Country:
    Belgium
    THIS. IS. FUCKING. GREAT!

    Keeley, granville, whoever else visited my thread, finally, it is here!
     
  5. toymin80r

    Member toymin80r GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    106
    Country:
    United States
    hey houseonfire, is there anyway you can upload all of those files onto a website without any of the roms or things you might have on the SDHC card? I would really appreciate it if you could do that, since i've ordered my SC DSonei but it hasn't arrived here yet and i'd like to have this update installed once it arrives.
     
  6. lonfar

    Member lonfar GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 18, 2006
    Messages:
    104
    Country:
    Netherlands
    It's fairly easy to do as he had already posted the instruction, right now i just thinking how i can load the real time saving also some cheat arn't enabled [​IMG]
     
  7. mestapho
    OP

    Member mestapho GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    266
    Country:
    United States
    No RTS or RTG as YSmenu is actually loading the roms. What we need is a new
    YSmenu loader for ms2, but written for scdsonei loader for ms2. Some how get
    ms2 to load the roms back through the scdsonei. Then we would retain all of the
    great benefits of the scdsonei.
     
  8. Overlord Nadrian

    Banned Overlord Nadrian Banned

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    6,671
    Location:
    Riviera
    Country:
    Belgium
    mestapho, that's a great idea. Now to find out IF/ how it is/ would be possible. Maybe ask FAST or Narin?
     
  9. Pip_X

    Member Pip_X GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    152
    Country:
    Malaysia
    Do this work with Supercard DS1 SDHC? (not the i version.)
     
  10. Overlord Nadrian

    Banned Overlord Nadrian Banned

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    6,671
    Location:
    Riviera
    Country:
    Belgium
    Yup, it does.
     
  11. ilovengage

    Member ilovengage GBAtemp Fan

    Joined:
    May 1, 2005
    Messages:
    427
    Country:
    Austria
    Can someone release the finished files so you just have to copy it over on your SD card? I don't get htis "make YSMenu stuff".
     
  12. Keeley

    Member Keeley GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 15, 2008
    Messages:
    421
    Location:
    Saskachewan
    Country:
    Canada
    Sorry they can't, well technically they can I guess but Yasu doesn't like his stuff downloaded unless its downloaded from his site. You can try my guide here as it tells you "how to make YSMenu" I hope [​IMG]

    Click here!
     
  13. hoist20032002

    Member hoist20032002 GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Messages:
    181
    Country:
    United States
    Keeleys guide works...Trust me...I "tested" it for quite a while lol >.< And ty JMR/helpme and mestapho for helping Keeley on that Awesome guide!!!!!!! \m/ (>.
     
  14. ilovengage

    Member ilovengage GBAtemp Fan

    Joined:
    May 1, 2005
    Messages:
    427
    Country:
    Austria
    Yeah, tried it again it works now! It's great [​IMG] Thanks!
     
  15. Keeley

    Member Keeley GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 15, 2008
    Messages:
    421
    Location:
    Saskachewan
    Country:
    Canada
    Glad you got it working!
     
  16. ilovengage

    Member ilovengage GBAtemp Fan

    Joined:
    May 1, 2005
    Messages:
    427
    Country:
    Austria
    I've only tried a few games yet and all worked but how is it about compatibility with YSMenu? Are there games not working with it?
     
  17. Keeley

    Member Keeley GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 15, 2008
    Messages:
    421
    Location:
    Saskachewan
    Country:
    Canada
    I've never ran across a came that I couldn't play yet! But I think YSMenu uses the TTMenu to load games doesn't it? Dunno I'm probably wrong
     
  18. Apache Thunder

    Member Apache Thunder I have cameras in your head!

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    3,815
    Location:
    Levelland, Texas
    Country:
    United States
    I've never gotten this to work. Closest I got was Moonshell 2 spitting out some kind of filesystem related error. Moonshell 2 on it's own works fine but once I tried this whole thing (I followed the tutorial to the letter) it then it complains about file system type error. I forget what the error was....

    Also Moonshell 2.05 does nothing but freeze half-way through the boot up animation. I have no clue why. I tested the 2.05 NDS with the Moonshell 2.04 directory and confirmed that it is something in the v2.05 Moonshell2 directory.

    Since it doesn't show in the logs why it froze, I will just have to wait and see if v2.06 comes along and fixes it.

    v2.05 with v2.04 directory works fine standalone though.

    I have the DSi version of the Supecard with a 4GB SDHC MicroSD card by the way. But I'm using it on a DSLite currently. I don't yet own a DSi.

    I bought the flashcard from the RHS website (with the memory card bundled with it) and it even came DSI and DS screen protectors with a complimentry cleaning cloth!
     

Share This Page