R4 SDHC Clone Troubleshooting

Discussion in 'R4 DS' started by auraldeth, Jul 26, 2011.

Jul 26, 2011
  1. auraldeth
    OP

    Newcomer auraldeth Newbie

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    2
    Country:
    United States
    Hey everyone, first post here. This site seems to be the best resource for ROMs, so I'm looking forward to becoming a part of it!

    What brought me here are the recent issues I've been experiencing with my R4 SDHC.

    I'm relatively new to flashcards, and I didn't have proper background when purchasing mine, so unfortunately I ended up with a clone. I have had an overall pleasant experience up until this point, and I think that relationship may be ending.

    Anyways! As I've said, I've had no issues with my R4SDHC until recently. I played it one night, and woke up the next day and tried to use it. The R4 menu loads up fine and after I select game from the main menu, it brings up the screen in which the list of games is normally displayed. The problem is that it no longer displays ANY games. I don't think this is an issue with the connectors because it loads up the menu fine, but I could be wrong.

    As a disclaimer I searched through various topics in the first 10 pages and couldn't really find one that described my particular situation. I sincerely appreciate any help anyone may be able to provide me.
     
  2. Kashif

    Newcomer Kashif Advanced Member

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Messages:
    51
    Country:
    United States
    Try backing up your MicroSD to your computer and reformatting your SD card using the SD formatter. That should fix it.
     
  3. auraldeth
    OP

    Newcomer auraldeth Newbie

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    2
    Country:
    United States
    I actually tried that several times as a first resort because in prior experience some games would give a load error. So I would back up all files, reformat the SDHC, and recopy them. That didn't fix it.

    What I did do was format the card and re downloaded the kernel from the R4SDHC website. I reinstalled the kernel, then copied only one game and a save file over to test it, and it worked.

    This leads me to believe that there was a game or a save file that was causing the error. The first thought that comes to mind is a save file error that I was having with Final Fantasy XII Revenant Wings. That was the last game I played before powering off my system. I'm going to try to reinstall other games to verify this.

    Has anyone else experienced this issue or a similar issue with that particular ROM?
     

Share This Page