Moonshell (2) as a Acekard 'Plugin' - is it possible ?

Discussion in 'Acekard' started by CannonFoddr, Mar 15, 2009.

  1. CannonFoddr
    OP

    Member CannonFoddr Regular GBATemp Lurker

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    4,106
    Location:
    Sitting by computer
    Country:
    United Kingdom
    As most know - While using Acekard file selection, depending on what you select Acekard will open it with an appropriate player

    ogg/mp3 > lmp-ng.ak4
    dsm > Dsmplay.ak4
    txt > Textview.ak4
    dsv > DSVideo.ak4 (note: my version of this is a patched '.nds' one from DSVideo site using their 'Acekard [untested]' DLDI - then renamed to '.ak4')

    So I was wondering, Is it possible to get Moonshell (v2) to be a 'plugin' as well ? & what other 'plugins' are avaliable ??? (PDF veiw perhaps ??)

    I didn't like Moonshell (v1) because there wasn't any graphical 'Play/Stop' etc - but the newer v2 does & I'd like it if I could use AK file selection to select a file & then Moonshell 2 opens up to play it, rather than using AK to select moonshell, then use Moonshell to open File.

    I have managed to get Moonshell 2 to 'reset' back to AK Menu by renaming the 'reset.mse' from the v1 Moonshell download on Acekard Website - to 'RPGS.nds' & placing this in Moonshell 2 'resestmse' folder (the only problem is you need to go through Moonshells menus to select 'Reset to Firmware' - instead of 'Start/Select' that you use to do on v1)

    If someone can come up with how to do it - step-by-step instruction would be nice. by the way - don't want to use AKAIO (with it's added features) as I've tried it & had trouble with Save games lockups

    Thanx in advance
     
  2. cory1492

    Member cory1492 GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2005
    Messages:
    1,489
    Location:
    Home, WhereElse?
    Country:
    Canada
    AFAIK moonshell cannot be used as a plugin as it does not support getting argv() (aka: it is not possible to start moonshell with a file name/path and have it open it, unless moonlight decides to add that I doubt it will happen.)

    Just found out that moonshell supports the "ROMEO2" FPGA sound thingin, though [​IMG]
     
  3. CannonFoddr
    OP

    Member CannonFoddr Regular GBATemp Lurker

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    4,106
    Location:
    Sitting by computer
    Country:
    United Kingdom
    cory1492 - Thanx for the info, but none of it means anything to me (I'm guessing 'argv()' is a programming term & what the hell is 'ROMEO2' )

    but since posting, I've been doing a little experimenting - & although it's not a TRUE plugin, I have managed to get Moonshell (v2) to start up if you select a DPG file in AK 2i File selection.

    The only problem is that you STILL need to browse using moonshell (v2) to play the file - although if you keep all your Movies in one folder then when MoonShell starts up - it's could already be in the appropriate folder, so just select the file. I have even manged to figure out how to 'soft-reset' when you select it from the Menu 'Reset to firmware'

    If anyone wants to know here's how I did it.

    Download 'Moonshell for AK 2' from http://www.acekard.com/download.php (You need this for the 'softreset' function)
    Download 'MoonShell 2.00 Beta 5 English "GBAtemps official translation"' from http://gbatemp.net/index.php?download=4765
    Download 'Acekard+' DLDI file AND 'Win32GUI' from http://chishm.drunkencoders.com/DLDI/

    Unzip all files into their default folders somewhere temporary on your PC

    > From 'Moonshell 2.00 Beta' folder copy the 'moonshl2' folder to the Root directory of the AK2
    > Using 'Win32 GUI' & the 'Acekard+' DLDI - Patch the 'Moonshell 2.00 Beta 5.nds' in the 'Moonshell 2.00 Beta' folder on your PC
    > Rename 'Moonshell 2.00 Beta 5.nds' to 'moonshl2.ak4' - Copy this to the '_ak2/plugin' folder on the AK
    > Open up 'plugin.ini' file in the AK2 '_ak2' folder using Notepad
    > Add ',.dpg' (note: it's 'comma','full stop','dpg') to the end of the 'Files=' line under '[system]'
    > Add 'dpg=moonshl2.ak4' to the '[Association]' section

    You should have something like (added items in bold):-

    [system]
    Files=.txt,.mp3,.ogg,.lac,.dsm,.dsv,.dpg

    [Association]
    txt=textview.ak4
    mp3=lmp-ng.ak4
    ogg=lmp-ng.ak4
    lac=lmp-ng.ak4
    dsv=DSVideo.ak4
    dsm=dsmplay.ak4
    dpg=moonshl2.ak4

    [Note: if you want Moonshell to open for other media files - e.g. bmp/jpg etc - add those as well]

    > Save the 'plugin.ini' file

    Now, in the 'moonshell/moonshl/plugin' folder [On PC] that came from the download from Acekard site (the 'Moonshell for AK2' download)
    > Copy the 'reset.mse' file to 'moonshl2/resetmse/' folder on the AK2 Flash card
    > Rename this file from 'reset.mse' to 'RPGS.nds'

    Now you'll be able to autostart Moonshell when you select a dpg file - you just need to reselect the file to play it though

    Hope this helps
     
  4. cory1492

    Member cory1492 GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2005
    Messages:
    1,489
    Location:
    Home, WhereElse?
    Country:
    Canada
    argv() is the term for, essentially, the memory/memory location assigned by the launching program to hand a path, file name and any other relevant info (arguments, variable) over to the next program - moonshell has no code to access this type of information and it claims all memory at the time of it's launch disregarding anything that would have been there to begin with. (aka: it is not possible to start moonshell with a file name/path and have it open it, unless moonlight decides to add that I doubt it will happen.) It comes down to moonlight because the toolchain required to compile moonshell in it's current form is not free or open source, and in fact costs some thousands of $$ to use.
     
  5. personager

    Member personager GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    302
    Country:
    United Kingdom
    Can you soft reset Moonshell 2.0 to the DSTT Menu? If so, how?
     
  6. Another World

    Former Staff Another World Emulate the Planet!

    Joined:
    Jan 3, 2008
    Messages:
    10,476
    Location:
    From Where???
    Country:
    Colombia
  7. 798-Icebird

    Newcomer 798-Icebird Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Messages:
    76
    Location:
    Gouda
    Country:
    Netherlands
    Does this also work by version 2.03 stable?
     
  8. Tokiopop

    Member Tokiopop Caffeine fiend

    Joined:
    Apr 14, 2009
    Messages:
    1,833
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    This is the Acekard forum.
     

Share This Page