ROM Hack RELEASE Monster Hunter Rise 60 FPS mod

masagrator

The patches guy
OP
Member
Joined
Oct 14, 2018
Messages
4,985
Trophies
2
XP
8,685
Country
Poland
Mod consists of two files:
- exefs patch that unlocks FPS
- cheat file that has option to change FPS cap to 60.

Both files are needed!

It's compatible only with [version / titleid]:
- 1.1.1 / 0100B04011742000 [West], 0100559011740000 [JAP]
- 1.1.2 / 0100B04011742000 [West], 0100559011740000 [JAP]
- 2.0.0 / 0100B04011742000 [West], 0100559011740000 [JAP]
- 3.0.0 / 0100B04011742000 [West], 0100559011740000 [JAP]
- 3.1.0 / 0100B04011742000 [West] - LINK
- 3.2.0 / 0100B04011742000 [West] - LINK


If you want support for different titleid, send me main on Discord.
I'm officially supporting only 0100B04011742000, so any updates for different titleid will require sending me main from updated game.
I'm not doing patches for older versions of game, only for latest one at moment you read this.

Recommended minimal OC settings:
Code:
handheld_charging_cpu=1785
handheld_charging_gpu=921
handheld_charging_mem=1600

Don't even try to use it in docked mode. You won't be able to even see 60 FPS at any moment.

With those settings only bottlenecks are CPU and RAM.
Tested that with 2131 RAM bottleneck there is completely gone. Didn't test anything between this and 1600.
Without RAM bottleneck average gain is 5 FPS.

With 2131 RAM CPU bottleneck kicks in and 1963.5 CPU is not enough to get locked 60.

I won't provide here method how to get higher clocks and don't ask it. If author of those patches would like to share it, he will do it.

Package filename scheme:
Code:
MHRise60FPS-x.x.x-yyyyyyyyyyyyyyyy.zip
x.x.x - version of game
yyyyyyyyyyyyyyyy - titleid

Instructions:
  1. Copy folder with name containing titleid number to sdcard folder:
    • Atmosphere 0.10.0+:
      • atmosphere/contents/
    • SX OS:
      • sxos/titles/

  2. Copy folder exefs_patches to sdcard folder:
    • Atmosphere:
      • atmosphere/
    • SX OS:
      • sxos/
  3. Use cheat manager to activate 60 FPS cheat when game is running (for Atmosphere i recommend Edizon Overlay).
 

Attachments

  • MHRise60FPS-1.1.1-0100B04011742000.zip
    819 bytes · Views: 890
  • MHRise60FPS-1.1.1-0100559011740000.zip
    819 bytes · Views: 552
  • MHRise60FPS-1.1.2-0100B04011742000.zip
    819 bytes · Views: 505
  • MHRise60FPS-1.1.2-0100559011740000.zip
    819 bytes · Views: 467
  • MHRise60FPS-2.0.0-0100B04011742000.zip
    819 bytes · Views: 435
  • MHRise60FPS-2.0.0-0100559011740000.zip
    819 bytes · Views: 399
  • MHRise60FPS-3.0.0-0100B04011742000.zip
    1.4 KB · Views: 436
  • MHRise60FPS-3.0.0-0100559011740000.zip
    1.4 KB · Views: 561
Last edited by masagrator,

Rasmus00267

Member
Newcomer
Joined
Mar 4, 2021
Messages
5
Trophies
0
Age
29
Location
Sweden
XP
29
Country
Sweden
Would it be possible to make a cheat with aim to keep the 30fps lock and increase the docked resolution to 900-1080p with overclocks?
 

masagrator

The patches guy
OP
Member
Joined
Oct 14, 2018
Messages
4,985
Trophies
2
XP
8,685
Country
Poland
Would it be possible to make a cheat with aim to keep the 30fps lock and increase the docked resolution to 900-1080p with overclocks?
I have in plans to search how to increase resolution in handheld to native 720p. I'm not into dock research, so if I will find anything by accident regarding dock resolution, I will share it.
 

supdotcom

Member
Newcomer
Joined
Feb 12, 2017
Messages
7
Trophies
0
Age
31
XP
128
Country
Sorry I haven't kept up with the switch scene recently, what's this about a 2131 ram? Is it a overclock for ram past 1600? If so, what tool do I use?
 

scionae

*clicking circles*
Member
Joined
Dec 28, 2016
Messages
574
Trophies
0
Age
21
XP
1,561
Country
Italy
I've tried to use this with Edizon SE but no cheats are found. The files are where they should be, I tried Edizon in applet mode and while the game was running but it said something like "Dmnt is detatched from game process" and when I press ZL+B it just quits Edizon and nothing happens. What am i doing wrong? The other cheats are showing in the overlay.
 

masagrator

The patches guy
OP
Member
Joined
Oct 14, 2018
Messages
4,985
Trophies
2
XP
8,685
Country
Poland
I've tried to use this with Edizon SE but no cheats are found. The files are where they should be, I tried Edizon in applet mode and while the game was running but it said something like "Dmnt is detatched from game process" and when I press ZL+B it just quits Edizon and nothing happens. What am i doing wrong? The other cheats are showing in the overlay.
This is question to Edizon SE dev. It shows correctly in Edizon overlay. Issue with main Edizon/Edizon SE is known from quite some time in many games.
 

scionae

*clicking circles*
Member
Joined
Dec 28, 2016
Messages
574
Trophies
0
Age
21
XP
1,561
Country
Italy
This is question to Edizon SE dev. It shows correctly in Edizon overlay. Issue with main Edizon/Edizon SE is known from quite some time in many games.
I downloaded Edizon (not SE) and now it says "Cheats for this game present but title version or region doesn't match!" I have updated to 1.1.1 and my title id is 0100B04011742000.
 

Mhky

Member
Newcomer
Joined
Mar 14, 2021
Messages
6
Trophies
0
Age
24
XP
52
Country
France
Thanks, any alternative to Edizon ? Latest atmosphere version but when launching the hombrew it crash instantly
 

melat

Member
Newcomer
Joined
Sep 14, 2019
Messages
15
Trophies
0
Age
32
XP
55
Country
Hong Kong
Really working on EU version.
Could you also modify that compatible with JPN version?
Title Id:0100559011740000
1FEFBA03B2BD13A9
 

masagrator

The patches guy
OP
Member
Joined
Oct 14, 2018
Messages
4,985
Trophies
2
XP
8,685
Country
Poland
I downloaded Edizon (not SE) and now it says "Cheats for this game present but title version or region doesn't match!" I have updated to 1.1.1 and my title id is 0100B04011742000.
"not SE". But overlay or not?

--------------------- MERGED ---------------------------

Really working on EU version.
Could you also modify that compatible with JPN version?
Title Id:0100559011740000
1FEFBA03B2BD13A9
If you want support for different titleid, send me main on Discord.
 

aisaka

Member
Newcomer
Joined
Aug 31, 2018
Messages
11
Trophies
0
Age
42
XP
89
Country
United Kingdom
Is there any way to make this work with Ryujinx emulator?

I've tried and the emulator is reading it from the correct location but it's not unlocking my framerate.

I'm using version 1.1.1 (0100B04011742000)

Thanks.
 
Last edited by aisaka,
General chit-chat
Help Users
    DEMONGreninjaPG @ DEMONGreninjaPG: the fuck is going on