Hacking Minor WD My Book with vWii problem

styckx

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 21, 2014
Messages
80
Trophies
0
Age
45
XP
164
Country
United States
Note: I don't know if this exists on the original Wii as I used a WD Passport on that and more importantly my original Wii is in the closet.

It seems I have to "Jump start" the WD My Book (externally powered, in the top USB slot) after the console has been off a while to be read in the vWii

Two ways to explain what's happening

- USB Loader GX Method

If I power up (after x amount of time off), boot into vWii and run USB Loader GX it will hang at the Initialized USB portion of the boot requiring me to pull the power cord. Usually after a few tries the USB drive will be loaded

-Nintendont Method

This is how I usually go about getting the drive "warmed up" as it doesn't require a pull of the power cord if it fails. Load Nintendont, select USB. It will fail to find the USB device.. Nintendont exits out to the Homebrew channel.. I re-run Nintendont and now the USB device is instantly found.

Any cure for this? Anyone else experiencing it? Once the drive is finally "warmed up" I can enter and exist USB Loader GX etc fine for hours on end. It only seems to be when the system is off for a while does it require the jump start of the drive..

Sleep mode of the drive is turned off via the WD SmartAware.. So it isn't hibernating.
 

styckx

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 21, 2014
Messages
80
Trophies
0
Age
45
XP
164
Country
United States
I experienced exactly the same with my WD hdd. However I don't know any solution for this.


Thanks for letting me know it is at least happening to someone else. Puts my tech OCD at slight ease. Like I said, it's a minor problem as "jump starting" it via Nintendont first before running USB Loader GX works fine and only a few seconds of my time before I start playing.
 

styckx

Well-Known Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 21, 2014
Messages
80
Trophies
0
Age
45
XP
164
Country
United States
I have the same problem. I was connecting the drive when USB Loader GX detects drives. Thanks for the tip of running nintendont first!


Interesting.. Thanks.. I wonder why this isn't more widely reported? Seems to be obviously affecting more than just me, so consensus would have it this is a rather widely known problem people should be having.. Yet my searches didn't turn up anything.

Watching my HDD light when it fails to find the device, it's blinking like it's initializing and being read for a good 10 seconds. Then like magic on the next try it's instantly found. I wonder if this is WD drive specific.
 
D

Deletedmember331810

Guest
Note: I don't know if this exists on the original Wii as I used a WD Passport on that and more importantly my original Wii is in the closet.

It seems I have to "Jump start" the WD My Book (externally powered, in the top USB slot) after the console has been off a while to be read in the vWii

Two ways to explain what's happening

- USB Loader GX Method

If I power up (after x amount of time off), boot into vWii and run USB Loader GX it will hang at the Initialized USB portion of the boot requiring me to pull the power cord. Usually after a few tries the USB drive will be loaded

-Nintendont Method

This is how I usually go about getting the drive "warmed up" as it doesn't require a pull of the power cord if it fails. Load Nintendont, select USB. It will fail to find the USB device.. Nintendont exits out to the Homebrew channel.. I re-run Nintendont and now the USB device is instantly found.

Any cure for this? Anyone else experiencing it? Once the drive is finally "warmed up" I can enter and exist USB Loader GX etc fine for hours on end. It only seems to be when the system is off for a while does it require the jump start of the drive..

Sleep mode of the drive is turned off via the WD SmartAware.. So it isn't hibernating.

Holy shit... Disco F'ng Volante...
 
  • Like
Reactions: styckx

Damian666

Coder from Hell
Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
671
Trophies
1
Age
44
Location
In your code...
Website
damian666.16mb.com
XP
1,652
Country
Netherlands
yep, something like this happens to me too, if i run CFG, it goes back to wii menu first time, the second time it goes tru O.o

guess the hdd is not spinning up quickly enough or shit, is there a way to let a forwarder wait some extra time to get the disk going?

oh, and mine is also a WD mybook...
 

natiels

Member
Newcomer
Joined
Jan 20, 2015
Messages
8
Trophies
0
Age
43
XP
110
Country
United States
I was having issues kinda like this. My drive would show up but when usb loader gx loaded it would occasionally hang and none of the game art would appear and I would have to reset. I bought a Y adapter to get more juice to my drive and now it works perfectly every time.
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ: @BentlyMods, Priiloader and BootMii as boot2 and you're all set