Help with YSmenu

Discussion in 'R4 DS' started by chinhodado, May 19, 2010.

May 19, 2010

Help with YSmenu by chinhodado at 10:52 AM (1,869 Views / 0 Likes) 12 replies

  1. chinhodado
    OP

    Newcomer chinhodado Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Hi,

    I'm using the R4iSDHC Original (http://www.r4isdhc.com/r4-download/) with the latest 1.17b firmware. I tried to play the Yugioh 2010 but no luck. I have tried to patch both the US and JP version with both the xdelta and Rudolf's patch but it still doesn't work. It just displayed:

    "Unable to read data. Please turn off the power and reinsert the game card"

    Then I heard about Ysmenu and tried it. It got me past the title screen but whenever I tried to play the story mode or start a duel in WC mode I got a black screen.

    Now I have some questions:
    - Is my card a R4 clone or a DSTT clone? Has anyone experienced the same problem with the this? Have you found a way to fix it yet?
    - What do the "extinfo.dat" and "savelib.dat" do? Are they crucial to the YSmenu? Where should I put them? I use the a2h's YSmenu builder and it only ask me to provide the infolib.dat, which I did. Do I just have to put them in the TTmenu folder? ( I put the latest extinfo.dat, savelib.dat and infolib.dat into the TTmenu folder but it still doesn't work)

    Thanks for your help!
     
  2. retrogamefan

    Member retrogamefan GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 8, 2009
    Messages:
    790
    Country:
    Antarctica
    Not sure what your card is a clone of sorry....
    Yes, place extinfo, infolib and savlib into your TTMenu folder on your card.
    The latest version of extinfo, infolib and savlib is v6.082 and it has the fix for the (U), (E) & (J) versions of Yu-Gi-Oh 5Ds World Championship 2010 Reverse of Arcadia, so you can use a clean rom. I just tested the (U) version on my genuine DSTT ans both story mode and WC mode work
     
  3. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    If you have gotten YSMenu to run and load commercial roms, that means you set it up right at least. To check if you have a DSTT clone, just put in the flashcart without the microSD. If it says "Menu?" and a microSD icon, then it is a DSTT clone. As for the .dat files, they are needed (best to get them from here)
    Extinfo is generally for antipiracy, savlib is the save type.
     
  4. chinhodado
    OP

    Newcomer chinhodado Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    When I put in the flashcart without the microSD, the DS stuck on the Loading... screen. So that means my card is a R4 clone?

    My Ysmenu can run commercial rom, that's a relief. But still no luck with the Yugioh, though.

    Btw, what is wood R4? Can it by any chance help me out?
     
  5. yellowperil

    Newcomer yellowperil Member

    Joined:
    Feb 21, 2010
    Messages:
    37
    Country:
    Greece
    Can you give steps on how you got YSMENU to run, with the download links you used.

    Thanks.
     
  6. chinhodado
    OP

    Newcomer chinhodado Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    +Get this file: http://home.usay.jp/pc/etc/nds/YSMenu0903270000.zip (YSmenu)
    +Get the latest infolib.dat, savelib.dat, extinfo.dat here: http://gbatemp.net/t218024-updated-ysmenu-...dat-infolib-dat
    +Use a2h's YSMenu generator: http://gbatemp.net/t130359-a2h-s-ysmenu-generator , choose Through file browser (which I think is the safest)
    +After it generate the YSmenu, copy the downloaded savelib.dat and extinfo.dat in to the TTmenu folder
    +Copy the TTmenu folder and the YSmunu.nds into your R4 card
    Done!
    (Open the YSmenu.nds in your DS)
     
  7. yellowperil

    Newcomer yellowperil Member

    Joined:
    Feb 21, 2010
    Messages:
    37
    Country:
    Greece
    unsupported DLDI name.

    When running a commercial rom.
     
  8. Infinite Zero

    Member Infinite Zero Almost!

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    2,922
    Location:
    California
    Country:
    United States
    it means your cart can use ysmenu. probably r4 sdhc. google it again if you dont believe
     
  9. chinhodado
    OP

    Newcomer chinhodado Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Can you tell me the game ID of that version you found worked?
    Is that rom you used patched or not? If yes which patch did you use?
     
  10. lolzed

    Member lolzed The GBAtemp Pichu

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    2,466
    Location:
    There
    Country:
    Philippines
    he used a clean rom(no patches,trims and all).Extinfo+infolib+savlib is for use on ttmenu/ysmenu that fixes most games.

    Also i see you're card is not compatible with YSMenu,I suggest buying a new card now [​IMG]
     
  11. chinhodado
    OP

    Newcomer chinhodado Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    But if my card isn't compatible then how come ithe YSmenu can still run most of my game? It shouldn't be working at the beginning, am I right?
     
  12. lolzed

    Member lolzed The GBAtemp Pichu

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    2,466
    Location:
    There
    Country:
    Philippines
    my bad,I misread and i though it was you.Disregard that [​IMG].But i still recommend a new card
     
  13. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    It could be possible that YSMenu is failing where the TTDS firmware isn't (it has happened on several occasions where the TTDS firmware works better with the same extinfo/infolib/savlib.dat) so it isn't impossible that ysmenu might not work with the game. You have to have someone test it with YSMenu...though in any case, you are probably out of luck if the latest files don't help you because that means either ysmenu doesn't play nicely enough to work with it, or your card has a problem.
     

Share This Page