[HELP] Problem installing arm9loaderhax on n3DS (black screen)

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by octozeao, Apr 20, 2016.

  1. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    I have followed Plailect's guide very closely (my knowledge of CFW is somewhat basic) from Part 4 on my n3DS (I already had AuReiNand 10.7 installed and working). Every step has worked perfectly up to this point and I had no issues obtaining my otp.bin. I am currently stuck on this section where it says:
    • Launch SafeA9LHInstaller
    • The installer will now install arm9loaderhax on your device (this is very fast)
    • Your 3DS should reboot into the AuReiNand menu. If you get a black screen, follow this troubleshooting guide.
    I didn't get any errors with SafeA9LHInstaller, but the device did not reboot as expected. I am greeted with a black screen on manual boot.

    I followed the troubleshooting guide and booted with the test payload which allowed me to shut down with the A button, proving my device is not bricked, "arm9loaderhax is working and something else is broken".

    I was able to restore to my sysNAND_original.bin backup through Decrypt9 to try Part 5 from the top, but I end up with the same issue (black screen). Any idea what could be causing this?

    EDIT: The issue is resolved. I'm an idiot. my AuReiNand settings were not properly configured and it was trying to launch my emuNAND 2.1. Thank you everyone for your help.
     
    Last edited by octozeao, Apr 20, 2016
  2. jerrmy12

    jerrmy12 GBAtemp Regular

    Member
    240
    71
    Apr 8, 2016
    United States
    Place the arm9loaderhax.bin from aureinand on your sd card root
     
  3. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Thank you for your reply. I have arm9loaderhax.bin from AuReiNand's latest release on the root of my SD card but I am still getting a black screen after launching SafeA9LHInstaller. Should I try an older version?
     
  4. jerrmy12

    jerrmy12 GBAtemp Regular

    Member
    240
    71
    Apr 8, 2016
    United States
    Redownload his latest release and replace all files

    also, uninstall/delete menuhax
     
    Last edited by jerrmy12, Apr 20, 2016
  5. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Thank you for your suggestions. I have tried launching SafeA9LHInstaller after replacing all files with AuReiNand's latest release, deactivating menuhax by changing themes and then removing the menuhax folder on my SD card. SafeA9LHInstaller is still giving me a black screen. Which specific files does SafeA9LHInstaller use? I would like to check that they are all in the correct locations.
     
  6. Red9419

    Red9419 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    528
    705
    Apr 17, 2014
    Do you have the payloads in the aurei folder? Also try a different sd card?
     
  7. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Here are my files. Sorry, it's a bit messy. Does anything look wrong?
    [​IMG]
     
  8. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,056
    3,373
    Nov 13, 2014
    United States
    Don't worry the installer is buggy but don't forget to run MiniPasta then run the installer if you get a black screen just hit select it may still launch it. Took me roughly 20 tries to get it to install.
     
    Last edited by Xenon Hacks, Apr 20, 2016
  9. Just Passing By

    Just Passing By GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,562
    594
    Jan 3, 2016
    United States
    He's used the installer already, but now he gets a black screen on boot not on booting the installer. He's not bricked though.

    Edit: NVM! Just saw that he reverted to a backup.... I'll shut up now.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Hey OP, try using an older version of Aureinand like this version. I wonder if something is broken for you in the new release. I know that Aureinand got little buggy with the previous release.

    Otherwise, try Cakes (yeah I know, but I just want to see if any cfw works).
     
    Last edited by Just Passing By, Apr 20, 2016
    octozeao likes this.
  10. Red9419

    Red9419 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    528
    705
    Apr 17, 2014
    Aren't the files in the payloads folder supposed to be called default, x, and y only (not x_uncart)? Well thats how i have it. Try to see if it works? Asides from that your files look good.
     
  11. Just Passing By

    Just Passing By GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,562
    594
    Jan 3, 2016
    United States
    If he has the latest release, it's fine. It sounds like you have an earlier version of Aureinand? And even so, payloads shouldn't interfere with Aureinand booting for the first time.
     
    Red9419 likes this.
  12. pbanj

    pbanj The "friendly" neighborhood sandwich

    Member
    2,730
    1,417
    Dec 29, 2014
    United States
    in a ziploc
    The new ver of aureinand needs it like he has it
     
    octozeao, Red9419 and Just Passing By like this.
  13. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Thank you everyone for your suggestions and advice. I have tried launching SafeA9LHInstaller with both the latest and an older release of AuReiNand. Each time, I get the same black screen after a manual boot. I am then forced to restore my sysNAND from a backup with def_Decrypt9. I'll now attempt Cakes to see if that works.
     
  14. pbanj

    pbanj The "friendly" neighborhood sandwich

    Member
    2,730
    1,417
    Dec 29, 2014
    United States
    in a ziploc
    What are your settings in aureinand. If the payload is working a9lh is working .
     
    Last edited by pbanj, Apr 20, 2016
    octozeao likes this.
  15. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Okay, I'm not sure why I didn't think of that but you're absolutely right. AuReiNand was attempting to boot up EmuNAND which I still have at 2.1. I changed the setting so that it auto-boots sysNAND and I changed other relevant settings. I feel like such an idiot. Thank you everyone for your help.

    I would just like some clarification: If the payloads work and sysNAND is booting up correctly, that is confirmation that I have successfully installed a9lh? Now it is safe for me to restore an emuNAND backup onto my sysNAND?
     
    pbanj likes this.
  16. Red9419

    Red9419 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    528
    705
    Apr 17, 2014
    To check for a9lh In the settings it should say Sys or Emu as a prefix when telling you the firmware.
     
    octozeao likes this.
  17. octozeao
    OP

    octozeao Newbie

    Newcomer
    9
    5
    Apr 19, 2016
    Perfect, it's Sys 9.2.0-20E. Thank you everyone who offered help here, I really appreciate it.
     
    Red9419 and pbanj like this.
  18. pbanj

    pbanj The "friendly" neighborhood sandwich

    Member
    2,730
    1,417
    Dec 29, 2014
    United States
    in a ziploc
    No prob. Glad you saw my post before you went on. Your good to go on and inject ur emunand into the sysnand.
     
    octozeao likes this.