1. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    When my Switch tries to connect to the Nintendo services it crashes and I get the error code 2002-0039 (0x4e02)

    Program: 0100000000001005
    Firmware: 10.1.0 (ams 0.14.1)

    It happens when I try to update a game the official way, when I load up N++, Worms, etc. Any time it tries to connect to Ninty servers it will crash.

    Anyone know what could be causing this?

    EDIT: I'd like to add I am using incognito mode. So there is no way to actually connect to Nintendo servers.
     
    Last edited by SuperHans111, Sep 8, 2020
  2. HenryMin

    HenryMin GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jun 19, 2020
    Messages:
    108
    Country:
    Korea, South
    Not enough free space on SD card.
     
  3. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    How do you work that out? That's not true btw. I have a 1TB card with 500GB left of free space.
     
  4. Oscillate

    Oscillate Member
    Newcomer

    Joined:
    May 15, 2019
    Messages:
    19
    Country:
    United Kingdom
    I’ve been having the exact same issue, that error code means not enough free space but there’s plenty for me as well. I have a 512gb card with just over 200gb free which is FAT32. I have reformatted my sd card and even rebuilt my emunand but it still shows this error. Any help in solving this would also be appreciated. I’m also running incognito.

    EDIT: Forgot to add turning on flight mode will bypass the issue as it won’t show the error message when trying to connect to Nintendo’s servers but instead show a message to turn off flight mode which you can just dismiss. But the issue will still be there when flight mode is off which is still an issue that needs to be solved.
     
    Last edited by Oscillate, Sep 8, 2020
    SuperHans111 likes this.
  5. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    Glad to know I'm not the only one! Thanks for the temporary workaround. Maybe it's a problem with Atmosphere.
     
  6. mesmeriize

    mesmeriize Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2020
    Messages:
    81
    Country:
    United States
    The answer kind of seems obvious. You have incognito so there's no way to connect to Nintendo servers to update your games. You'r e getting an error because it can't communicate with Nintendo which the system sees as not normal so you get an error.

    It's normal. You'll just need to update it using Tinfoil or download the update.nsp and install it.
     
    Last edited by mesmeriize, Sep 9, 2020
  7. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    I've never had this error before until recently. Even with incognito.
     
  8. mesmeriize

    mesmeriize Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2020
    Messages:
    81
    Country:
    United States
    Whether you get the error or not, what are you trying to do by pressing update on a game when you know it won't work?
     
  9. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    15,485
    Country:
    United States
    I had a problem like this officially using a legit system. it had to do with overloaded cache. I think it was a nintendo issue though. you can delete the cache.
     
    Oscillate likes this.
  10. Oscillate

    Oscillate Member
    Newcomer

    Joined:
    May 15, 2019
    Messages:
    19
    Country:
    United Kingdom
    While this is true, incognito will show an error because it can't connect to servers, the switch should not fully crash like this and you should be able to dismiss this message.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Do you know how I'd do this?
     
  11. SammyEl

    SammyEl Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Dec 4, 2019
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    Did you ever solve this issue? Now I'm getting it every time my game tries to autosave.
     
  12. Draxzelex

    Draxzelex GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    Messages:
    14,069
    Country:
    United States
    Try using Airplane Mode?
     
  13. Oscillate

    Oscillate Member
    Newcomer

    Joined:
    May 15, 2019
    Messages:
    19
    Country:
    United Kingdom
    Unfortunately no, I tried a different sd card and that's worked fine. What make is your sd card since the one that worked was a different brand, I'm thinking it could be something to do with that
     
  14. Oscillate

    Oscillate Member
    Newcomer

    Joined:
    May 15, 2019
    Messages:
    19
    Country:
    United Kingdom
    I think I found a solution, try deleting some save files but obviously back them up first. I've just deleted my Minecraft saves which I modded to include texture packs and this has solved my issue completey.

    There is apparently a 2gb limit for minecraft on the switch including the game so if you have a large save I would try deleting it and see if that solves it.

    I found this out on Reddit and reading the comments it sounds like this is the cause since the error is a not enough space error.

    https://www.reddit.com/r/NintendoSw...d_on/?utm_medium=android_app&utm_source=share
     
    Last edited by Oscillate, Sep 25, 2020
  15. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    Can you test this and confirm if it works? Thanks :)
     
  16. Oscillate

    Oscillate Member
    Newcomer

    Joined:
    May 15, 2019
    Messages:
    19
    Country:
    United Kingdom
    This has worked perfectly for me and has solved the issue in all games, I suspect it was the minecraft save file but I'm not 100% sure.
     
  17. SuperHans111

    OP SuperHans111 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    210
    Country:
    Australia
    So what did you delete? Your checkpoint backups or the ingame save?
     
  18. Draxzelex

    Draxzelex GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    Messages:
    14,069
    Country:
    United States
    I would assume its the in-game saves since the Switch won't read the Checkpoint backups.
     
  19. TheHankeBuster

    Newcomer

    Joined:
    Jan 22, 2021
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    go to root of SD card. Atmosphere -> conents -> erpt_reports and delete the contents in that folder...

    problem solved!!!
     
    Last edited by TheHankeBuster, Jan 22, 2021
  20. Draxzelex

    Draxzelex GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    Messages:
    14,069
    Country:
    United States
    Um I don't see why that would help since those are not used whatsoever. That folder is more like a Recycle Bin.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Error,