classic controller for gamecube games

Discussion in 'Wii - Hacking' started by shasta588, Jun 3, 2009.

Jun 3, 2009
  1. shasta588
    OP

    Member shasta588 GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    166
    Location:
    south eastern MI
    Country:
    United States
    is there a hack that will let you use your classic controller for your gamecube games
     


  2. Det1re

    Member Det1re det1re.de

    Joined:
    Oct 28, 2008
    Messages:
    1,272
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    No there isn't and don't expect it to fast.

    It's because all of the Wii Hardware is shut down, when a GC-game is started.
     
  3. wolffangalchemist

    Member wolffangalchemist This is bat country!

    Joined:
    Nov 23, 2008
    Messages:
    1,406
    Location:
    middleofnowhere, AL
    Country:
    United States
    i've seen a hacked gc controller used as a classic controller so the opposite can't be too far off of being done.
    maybe a gc plug on it instead of the wiimote connector, then plug it into rthe gc port of the wii.
    though that is just a guess don't go mutilating your wii/gc accessories just yet.
     
  4. imapterodactyl

    Member imapterodactyl GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Messages:
    424
    Country:
    United States
    Not necessarily true. When the Wii is running in Wii mode, it has access to everything, including the Gamecube controllers. When in GC mode, you lose access to quite a few resources, including wiimotes.

    I predict we may never see such a hack.
     
  5. bdr9

    Member bdr9 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 21, 2008
    Messages:
    558
    Country:
    United States
    There is NO WAY that this will ever happen. Period. You must be in GC mode to play a GC game. While in GC mode, you cannot access wiimotes. Classic controllers plug into wiimote. End of story.
     
  6. Tagg7

    Member Tagg7 GBAtemp Fan

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    394
    Country:
    United States
    Yes, because of the hardware it's for all intents and purposes impossible.
     
  7. ph15h

    Newcomer ph15h Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    22
    Location:
    310
    Country:
    United States
    Yep, I remember reading somewhere that second secret processor locks out Wii Functions and runs the Wii in a mode with the Gamecube's specs and limitations... Would be crazy if you could though, but that would go more into software emulation than hardware emulation and even the most advance Gamecube emulators don't run all too well.
     
  8. Drihscol

    Member Drihscol GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    204
    Country:
    Australia
    perhaps a hack that makes gc games run in wii mode should come first.
     
  9. nasakii

    Newcomer nasakii Member

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    20
    Country:
    United States
  10. wolffangalchemist

    Member wolffangalchemist This is bat country!

    Joined:
    Nov 23, 2008
    Messages:
    1,406
    Location:
    middleofnowhere, AL
    Country:
    United States
    everyone knows that the wii's gc mode can't use anything but the gc port and mem card slots.
    but also everyone know you don't need a wiimote for adapter that goes strait to the gc port from the classic controller as i suggested.
    ppl just read a bit more and try to understand what you are quoting before you do it.
     
  11. KirovAir

    Member KirovAir Dutch Alcoholic Programmer

    Joined:
    Dec 7, 2006
    Messages:
    587
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    I believe they had some small progress with a GC-Wii-mode hack. I saw a movie from crediar about it, or am I wrong? [​IMG]
     
  12. 0M39A

    Member 0M39A GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 24, 2009
    Messages:
    374
    Country:
    Australia
    nope, i saw the same on on youtube. playing a game at full cpu speed, not crippled gamecube mode.
     
  13. manias

    Member manias GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    1,258
    Country:
    Netherlands
    http://www.youtube.com/crediar
    but that is "just" overclocking cpu/gpu to be at wii speed.. easier to do than implementing bluetooth etc etc
    (this is a tune down instead of a complete turn off)
     
  14. mikeyt1998

    Member mikeyt1998 YouTube Glitcher

    Joined:
    Aug 11, 2007
    Messages:
    1,358
    Location:
    Dalton-in-furness, north west
    Country:
    United Kingdom
    here we go again...

    have none of you seen crediars video on youtube of him running a GC game at wii speed? overclocking GC mode with wii mode i think.

    which is a step closer to wii mode being active in GC mode yes?

    so dont talk crap everyone, everyone said that 'USB loader is impossible. DUH DUH i have no hope for anything DUH rant rave'

    EDIT: damn beaten to the video thing lol
     
  15. manias

    Member manias GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    1,258
    Country:
    Netherlands
    still mikey, this is not the same as adding bluetooth manually, there could still be hardware restrictions there (as with usb possibly too)
     
  16. mikeyt1998

    Member mikeyt1998 YouTube Glitcher

    Joined:
    Aug 11, 2007
    Messages:
    1,358
    Location:
    Dalton-in-furness, north west
    Country:
    United Kingdom
    ah yes...
     
  17. agentgamma

    Member agentgamma I dont know what to put here

    Joined:
    Oct 5, 2007
    Messages:
    876
    Location:
    Sydney, Australia
    Country:
    Antarctica
    No.
    When you boot a GC game, the Wii pretty much becomes a Gamecube.
    Because of this, it can't access ANY of the new hardware.
     
  18. omgmog

    Newcomer omgmog Advanced Member

    Joined:
    Jul 26, 2007
    Messages:
    71
    Location:
    Oxford, England
    Country:
    United Kingdom
  19. manias

    Member manias GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    1,258
    Country:
    Netherlands
    well yes, but the gamecube slot can be very picky... i have a 3rd party gc controller e.g. that will not work if u use an extension cord, things like that. And we'd like semi-wireless GC [​IMG]
     
  20. MemPrices

    Newcomer MemPrices Newbie

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    1
    Location:
    Málaga, Spain
    Country:
    United Kingdom
    I know this post is about 5 years ago, but probably people in this thread that doesn't know must wanted to know about this: https://code.google.com/p/nintendon-t/

    Yes, you can play GC games with your classic controller and do more stuff with this loader.

    It was surprising to me, cause I've given up years ago trying to play GC games in my Nintendo Wii family edition (w/out GC ports) and had to buy an old Wii to be able. Now I see I can even play 'em in WiiU! That makes me happier than EVER!
     

Share This Page