Hacking Cannot run .cia ROM due to software update

Crazycarrots

New Member
OP
Newbie
Joined
Oct 2, 2019
Messages
4
Trophies
0
Age
50
XP
45
Country
United Kingdom
Hi,

I'm a bit of a noob to all this 3DS hacking but I've managed to install CFW on my 8 year old sons 2DS XL (running firmware 11.11) using the 3ds.hacks.guide.

I downloaded the European decrypted version of the Mario Maker ROM, converted it to .CIA and installed it. So far so good.

However when I start the ROM it says "This software requires an update to the latest version to proceed". The only option I have is to press A for OK.

How do I update this ROM? Have I missed something when installing the CFW? I've Googled this but it hasn't turned up anything of use. It's not just this ROM either, other ROMS are doing the same thing. The ROMS work OK in Citra.

Can anyone offer any advice please? Thanks!
 
Last edited by Quantumcat, , Reason: Can't read dark blue text in dark theme

Shadow#1

Wii, 3DS Softmod & Dumpster Diving Expert
Member
Joined
Nov 21, 2005
Messages
11,762
Trophies
1
XP
7,243
Country
United States
Hi,

I'm a bit of a noob to all this 3DS hacking but I've managed to install CFW on my 8 year old sons 2DS XL (running firmware 11.11) using the 3ds.hacks.guide.

I downloaded the European decrypted version of the Mario Maker ROM, converted it to .CIA and installed it. So far so good.

However when I start the ROM it says "This software requires an update to the latest version to proceed". The only option I have is to press A for OK.

How do I update this ROM? Have I missed something when installing the CFW? I've Googled this but it hasn't turned up anything of use. It's not just this ROM either, other ROMS are doing the same thing. The ROMS work OK in Citra.

Can anyone offer any advice please? Thanks!
Just click OK
 
Last edited by Quantumcat,

Crazycarrots

New Member
OP
Newbie
Joined
Oct 2, 2019
Messages
4
Trophies
0
Age
50
XP
45
Country
United Kingdom
I should have said that after clicking OK, nothing happens. The message closes but no update happens.

--------------------- MERGED ---------------------------

I should have said that after clicking OK, no update happens. The update message window just closes.
 

Shadow#1

Wii, 3DS Softmod & Dumpster Diving Expert
Member
Joined
Nov 21, 2005
Messages
11,762
Trophies
1
XP
7,243
Country
United States
I should have said that after clicking OK, nothing happens. The message closes but no update happens.

--------------------- MERGED ---------------------------

I should have said that after clicking OK, no update happens. The update message window just closes.
WiFi on and connected to the internet?
 

Deleted member 506316

100% Shit, 0% Post
Member
Joined
Oct 2, 2019
Messages
276
Trophies
1
Location
Hell
XP
1,468
Country
United States
Just because the ROMs work okay in Citra doesn't mean it will work on the 3DS, due to how different the both of them operate. If you can, try 'acquiring' a CIA that pertains to your region and reinstall instead of conversion.
 
  • Like
Reactions: slaphappygamer

Mythical

Well-Known Member
Member
Joined
May 11, 2017
Messages
2,153
Trophies
1
Age
24
XP
2,967
Country
United States
Hi,

I'm a bit of a noob to all this 3DS hacking but I've managed to install CFW on my 8 year old sons 2DS XL (running firmware 11.11) using the 3ds.hacks.guide.

I downloaded the European decrypted version of the Mario Maker ROM, converted it to .CIA and installed it. So far so good.

However when I start the ROM it says "This software requires an update to the latest version to proceed". The only option I have is to press A for OK.

How do I update this ROM? Have I missed something when installing the CFW? I've Googled this but it hasn't turned up anything of use. It's not just this ROM either, other ROMS are doing the same thing. The ROMS work OK in Citra.

Can anyone offer any advice please? Thanks!
You really should just find cias instead of roms. To run games on citra generally it's best to install all the stuff on a 3ds then dump the title to the sd card as specified on the citra website then play it from there. If you're not using citra this is still the best way as you'll be able to install updates and dlc as well and they require no conversions for use.
Also that font color is really hard to see for people using the dark theme here
 

Attachments

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    9.8 KB · Views: 154
Last edited by Quantumcat,

Crazycarrots

New Member
OP
Newbie
Joined
Oct 2, 2019
Messages
4
Trophies
0
Age
50
XP
45
Country
United Kingdom
Make sure you have the latest version of Luma3DS and B9S, using then launch the Luma3DS updater.
After updating B9S and Luma3DS, try going into System Settings and finding the System Update option.

Hi hakd88 - I have followed your suggestion. Luma and B9s were up to date. System update says "updating please wait" then system up do date. However, I still get the same error message when starting the game.

--------------------- MERGED ---------------------------

Just because the ROMs work okay in Citra doesn't mean it will work on the 3DS, due to how different the both of them operate. If you can, try 'acquiring' a CIA that pertains to your region and reinstall instead of conversion.

Hi PineappleGod - The .3ds file I acquired and converted is supposedly the European version so it should work as I'm in the UK. unless it's anti Brexit!

--------------------- MERGED ---------------------------

You really should just find cias instead of roms. To run games on citra generally it's best to install all the stuff on a 3ds then dump the title to the sd card as specified on the citra website then play it from there. If you're not using citra this is still the best way as you'll be able to install updates and dlc as well and they require no conversions for use.
Also that font color is really hard to see for people using the dark theme here

Hi MythicalData. As I've tried everything else I may well look to to see if I can find a random .cia file and try that. I'll have a look at the font colour!

--------------------- MERGED ---------------------------

WiFi on and connected to the internet?

Yep, all on and working!
 

Crazycarrots

New Member
OP
Newbie
Joined
Oct 2, 2019
Messages
4
Trophies
0
Age
50
XP
45
Country
United Kingdom
Hi all - I've manage to sort this by downloading the .cia files from another site. Some of the files also come with updates to install and DLC files. Thanks to @MythicalData for for the suggestion and to everyone else who tried to help!
 

butfluffy

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Aug 20, 2009
Messages
94
Trophies
0
XP
1,103
Country
so long as the game your trying to update is the same as your 3ds region then it should update. unless things have changed?
 

hakd88

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Apr 19, 2019
Messages
60
Trophies
0
Age
32
XP
152
Country
Australia
so long as the game your trying to update is the same as your 3ds region then it should update. unless things have changed?
Yes, it will update unless it is outside your console region, then it will get an error. It also works on pirated games too.
 
General chit-chat
Help Users
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: https://www.youtube.com/watch?v=2eGyztHGbgQ