USB Loader GX: Black screen when loading Wii games

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by iamfearlezz, May 14, 2014.

  1. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,749
    9,034
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    You mentioned wiimote disconnecting, it's usually a cIOS incorrectly installed. But you said you tried reinstalling cIOS few times so it's less chance to be the issue.
    it's really strange that wiimote unsync.

    Black screen could be a lot of different cause, but the wiimote I don't know.
    For example, you may have accidentally enabled "debug start" option, and it's waiting on a black screen for a debugger tool command to start the game.

    You want to start over, so :
    go into USBLoaderGX settings > reset settings.
    or delete the entire "usbloader_gx" folder and reinstall it again.
    Be sure to launch it from HBC, or be sure you are using the forwarder and not the full channel (or you'll actually be launching an old version of the loader)

    if you are on Wii, I'd recommend d2x v8 base57.
     
  2. Rockschuppen

    Rockschuppen Newbie

    Newcomer
    3
    1
    Dec 7, 2016
    Gambia, The
    Hey guys,

    it would be nice if you could help me too. Please don't be mad with me if this is the wrong place.

    I have exactly the same problem with my emunand/wiiware games (I didn't tested my wbfs files, 'cause I'm using cfg for them, works).

    Now, I tried everything I read in this thread, but they won't run.
    I tried with d2x-v10beta52 --> Black Screen
    I tried with d2x-v10beta53-alt --> goes back to Homebrew

    My Syscheck:
    Code:
    SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
    ...run on IOS58 (rev 6176).
    
    Region: PAL
    System Menu 4.3E (v514)
    Priiloader installed
    Drive date: 18.12.2008
    Homebrew Channel 1.1.2 benutzt IOS58
    
    Hollywood v0x21
    Console ID: 138260168
    Console Type: Wii
    Shop Channel Country: Germany (78)
    Boot2 v4
    Found 107 titles
    Found 55 IOS on this console. 13 of them are stubs.
    
    IOS3 (rev 65280): Stub
    IOS4 (rev 65280): Stub
    IOS9 (rev 1034): No Patches
    IOS10 (rev 768): Stub
    IOS11 (rev 256): Stub
    IOS12 (rev 526): No Patches
    IOS13 (rev 1032): No Patches
    IOS14 (rev 1032): No Patches
    IOS15 (rev 1032): No Patches
    IOS16 (rev 512): Stub
    IOS17 (rev 1032): No Patches
    IOS20 (rev 256): Stub
    IOS21 (rev 1039): No Patches
    IOS22 (rev 1294): No Patches
    IOS28 (rev 1807): No Patches
    IOS30 (rev 2816): Stub
    IOS31 (rev 3608): No Patches
    IOS33 (rev 3608): No Patches
    IOS34 (rev 3608): No Patches
    IOS35 (rev 3608): No Patches
    IOS36 (rev 3608, Info: rev 3351): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS37 (rev 5663): No Patches
    IOS38 (rev 4124): No Patches
    IOS40 (rev 3072): Stub
    IOS41 (rev 3607): No Patches
    IOS43 (rev 3607): No Patches
    IOS45 (rev 3607): No Patches
    IOS46 (rev 3607): No Patches
    IOS48 (rev 4124): No Patches
    IOS50 (rev 5120): Stub
    IOS51 (rev 4864): Stub
    IOS52 (rev 5888): Stub
    IOS53 (rev 5663): No Patches
    IOS55 (rev 5663): No Patches
    IOS56 (rev 5662): No Patches
    IOS57 (rev 5919): No Patches
    IOS58 (rev 6176): USB 2.0
    IOS60 (rev 6400): Stub
    IOS61 (rev 5662): No Patches
    IOS62 (rev 6430): No Patches
    IOS70 (rev 6912): Stub
    IOS80 (rev 6944): No Patches
    IOS202[38] (rev 65535, Info: hermes-v5.1): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS222[38] (rev 65535, Info: hermes-v5.1): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS223[37] (rev 65535, Info: hermes-v5.1): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS224[57] (rev 65535, Info: hermes-v5.1): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS236[36] (rev 65535, Info: rev 3351): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS245[37] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS246[38] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS247[53] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS248[55] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS249[56] (rev 21010, Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS250[57] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS251[58] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS254 (rev 65281): BootMii
    BC v6
    MIOS v10
    Report generated on 12/07/2016.
    
    I hope you have any idea. thank you

    Sorry for my bad english.
     
  3. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,749
    9,034
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    it's not easy to help you, knowing you tried all our ideas and possibilities and it still doesn't work :/
    did you try another loader? you will know if the issue is USBLoaderGX or not. If it's doing the same in another USB Loader, then you'll know it's not a setting, but probably your hardware or your softmod which is the cause.
    did you try another device? you will know if the issue is your hard drive or flash drive, etc.
    did you try another SD card? you ... yeah, same as above
    Did you try switching the emuNAND path on SD <-> USB ?
    Did you try using Sneek? neek2o? Nswitch? maybe your emuNAND is at fault, not your settings.
    did you try another console with your same SD and HDD and homebrew settings? you will know if the issue is the console or your hardware.

    Try as much different thing as you can to narrow the possibilities.
    If switching something is doing the same, you can think "it's not that, let's try something else until I find what is the cause of this issue"


    Without more information, it's not easy to tell you what to do. you only told us that "you have the same problem" (I guess, black screen).
    You tried d2x r52 instead of r53, which is already a good thing :)
    As you are on Wii, you could even try v8 instead of v10
     
  4. Rockschuppen

    Rockschuppen Newbie

    Newcomer
    3
    1
    Dec 7, 2016
    Gambia, The
    Hi, thanks so far.

    - I think my emunand is okay. Created it with Simple FS Dumper and edited with ShowMiiWads.
    - emuNAND path is okay, I keep it on SD (btw: the Games are shown, it opens the channel look, but when I start it goes to blackscreen)
    - I tried uLoader but it works only with usb and its stuttering the whole time without starting a game (tried different versions),
    - I tried Mighty Channels, it ends in a strange error code.
    - Triiforce MRC v10 works well with the games, but the GUI is awful when you have a lot of games, but games are working!

    I'm very sure my hardware and softmod are okay, but I don't know which cIOS will work with emuNand + USBLoaderGX. As you can see in my syscheck I installed different d2x. I changed the ios-setting in USBLoader to test the cios.

    I also thought about a sdcard problem, so I made an emunand on USB but still get blackscreen.

    Question: Is it right that triiforce is using the hermes-cios I installed? Wanted to try those with my usbloader but it tells me to switch to a d2x cios. I'm also unsure about the revision-numbers, i.e.
    IOS249[56] (rev 21010,Info: d2x-v10beta52). Shall I try it with rev 21?

    If you need more information just ask. Thank you in advance!


    Edit:
    found this one: https://www.reddit.com/r/WiiHacks/comments/411g8y/cant_get_virtual_console_wiiware_titles_to_work
    Maybe the mistake is that my SD-card fat32 system isn't 32k clustered. Will try this tomorrow.

    Or maybe you have another idea, I don't want to reformat, there are toooo much big WADs on my sd :D
     
    Last edited by Rockschuppen, Dec 7, 2016
  5. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,749
    9,034
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    I think triiforce and mighty channel are using the cIOS in slot t249, without any way to choose the slot. it just use what's located there.

    you said you tried emuNAND on USB, did you make it with simple FS dumper too?
    there is a small chance that the issue is FS dumper, which is using IOS58 and doesn't act like cIOS.

    some files on NAND can have filename with characters incompatible with FAT32 naming convention. both IOS58 and the cIOS may (not sure, I never checked simple FS dumper sources) not be converting these incompatible characters to the same compatible code on FAT32 drives. The issue is that the wii is expecting a non FAT32 character, but the cIOS is not re-encoding it back for the wii because it doesn't understand the code used by FSdumper.
    (that was the long explanation).
    some games, like harry potter, have savegame filename incompatible with FAT32. I don't know other games, I just remember that one.

    Did you try making a new dump using cIOS on your slot 249, using USBLoaderGX's internal NAND dumper? that way, you'll use the same cIOS for both creating the NAND dump and reading it from emuNAND.
    be sure settings>loader's settings>Loader's IOS is set to 249 (or you see 249 in the credit page)
    settings>user path>emuNAND channel : create a new empty folder for a new dump (sd or usb)
    settings>features>Dump NAND>Full
    don't add new channels to it yet, just try to run an already installed channel in emuNAND mode full, and see if it's still not working.
    this way we will do two tests at the same time : testing if FSdumper is the issue, and testing if one of the game you added is corrupting the emuNAND file system.
     
  6. Rockschuppen

    Rockschuppen Newbie

    Newcomer
    3
    1
    Dec 7, 2016
    Gambia, The
    Hey Cyan,

    you are awesome. I created my nand dump with usbloadergx on USB. Installed some wads and it seems to work. Now I'm installing 400 wad's using usbloadergx. Hopefully there is no corrupted game :D

    I will tell you if everythings cool when its ready in an hour :/

    Thank you so far.

    Edit: Whoop whoop, it is working! Cyan, you are my god!
     
    Last edited by Rockschuppen, Dec 8, 2016
    Cyan likes this.
  7. Kony91BC

    Kony91BC Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Jan 4, 2017
    Poland
  8. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,749
    9,034
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    flash drives are not the best for the Wii and WiiU, even nintendo officially tell users to not use them. (maybe for another reason, but they are not officially supporting them)
     
  9. Mr.MII

    Mr.MII Newbie

    Newcomer
    5
    1
    Nov 1, 2013
    United States
    I can't get Scrabble wii to work on USB loader gx.
    Syscheck
     
  10. John_Ice

    John_Ice GBAtemp Regular

    Member
    198
    29
    Sep 14, 2009
    United States
    Here we go! Mama mia!
    Try it with :
    IOS249[56] d2x-v8final
    or
    IOS250[57] d2x-v8final

    Instead of
    IOS249[56] d2x-v10beta53-alt
    or
    IOS250[57] d2x-v10beta53-alt
     
  11. Mr.MII

    Mr.MII Newbie

    Newcomer
    5
    1
    Nov 1, 2013
    United States
    That's what I had on it before
     
  12. John_Ice

    John_Ice GBAtemp Regular

    Member
    198
    29
    Sep 14, 2009
    United States
    Here we go! Mama mia!
    Ok. And have other games working ? Do you use USB stick or HD ? WBFS files ?
     
  13. Mr.MII

    Mr.MII Newbie

    Newcomer
    5
    1
    Nov 1, 2013
    United States
    All my other games work. I have tried forcing pal but it goes white screen weird thing. Force NTSC is just black screen. Kingston data traveler USB stick. Yes wbfs and I use wii backup manager build 78 I have been modeling my wii for years and can't figure out why this game won't work.
     
  14. John_Ice

    John_Ice GBAtemp Regular

    Member
    198
    29
    Sep 14, 2009
    United States
    Here we go! Mama mia!
    Maybe you have to try another version of this game to see if it will work. Because now you have IOS249[56] d2x-v10beta53-alt and IOS250[57] d2x-v10beta53-alt and if you don't have a good reason to use these cIOS, it's done nothing to use them, they have a less compatibility games.

    If somebody can confirm this game work with a certain setting, it will help you.
     
  15. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    4,276
    823
    Mar 2, 2015
    United States
    Did you check the game partition on the disc and make sure it's valid? You can use Dolphin to do it: Right-click on game>Properties>Filesystem>right-click on game partition.
     
  16. tony_2018

    tony_2018 GBAtemp Psycho!

    Member
    3,106
    1,050
    Jan 3, 2014
    United States
    Man, I had the same situation. I believe it to be a mix of things: wbfs format with wbfs files, trying to install updates and then ending up updating the wii to 4.3U by using modmii's tailored instructions. Finally it all worked, got rid of wbfs manager and starting using wii backup manager(way better), I was able to download covers without it crashing for some reason and usb loader was able to see all my backups. Before it only recognized 2 of them.
     
  17. dAVID_

    dAVID_ GBAtemp's Official Onion Cricket

    Member
    712
    660
    Oct 23, 2016
    Mexico
    Your basement
    So, i instaled d2x v6 into ios 248.
    I go into usb loader gx.
    I try loadng AC: CF
    Black screen.
    I can't install a later version of d2x, when i choose the version v6 is as far as i can go.
    Followed GWHT.
     
  18. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    4,276
    823
    Mar 2, 2015
    United States
    Get this zip file: https://storage.googleapis.com/goog.../v2/code.google.com/d2x-cios/d2x-v8-final.zip
    Unzip it to your d2x installer folder in /apps so the "ciosmaps.xml" file is in the directory with the sample one along with the "d2x-v8-final" folder.
     
  19. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,749
    9,034
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
  20. Shanixer

    Shanixer Newbie

    Newcomer
    2
    0
    Feb 19, 2017
    United States
    I too am having this problem (when i try to load a game i get a black screen)
    i am using a 32 gig Sandisk thumb drive(cruzer glide) formatted to fat32, and an 8 gig sandisk sdhc.
    and my system version is 4.3U
    be aware I am fairly new to softmodding and stuff so some things may have to be explained to me :(
    thanks if anyone can be of help!


    I have fixed it!! i needed to format my flash drive to wbfs format.
     
    Last edited by Shanixer, Feb 24, 2017