Hacking USB Loader GX freezes on initialize usb edvice

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
Hello, this is my first post on gbatemp, so sorry if there's anything wrong with my post
So, a year ago i tried to cfw and install homebrew on my system and it worked fine, and i was able to load my games just fine.
A year after, i tried loading my games but it froze on initialize usb device, even though i didnt touch anything on the hdd
its formatted as FAT32 , but for some reason playing games on my other usb works fine.
please tell me if you need some other info about my post or hdd.
im also short on cash and i cant buy another hdd at the moment
 

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,854
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
668
Country
Austria
Hello, this is my first post on gbatemp, so sorry if there's anything wrong with my post
So, a year ago i tried to cfw and install homebrew on my system and it worked fine, and i was able to load my games just fine.
A year after, i tried loading my games but it froze on initialize usb device, even though i didnt touch anything on the hdd
its formatted as FAT32 , but for some reason playing games on my other usb works fine.
please tell me if you need some other info about my post or hdd.
im also short on cash and i cant buy another hdd at the moment
Hello.:)

What type/kind is your USB Device please ?

Thank you.:)
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
go to USBLoaderGX > Settings > Loader's settings > change "Loader's IOS" from 249 to 58 and reboot.
also, be sure you update the loader manually, latest revision (as of today) is 1272

or update and reset all settings (1272 uses IOS58 by default)
 

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
Hello.:)

What type/kind is your USB Device please ?

Thank you.:)
i have an external WD hard drive

--------------------- MERGED ---------------------------

go to USBLoaderGX > Settings > Loader's settings > change "Loader's IOS" from 249 to 58 and reboot.
also, be sure you update the loader manually, latest revision (as of today) is 1272

or update and reset all settings (1272 uses IOS58 by default)
Hello Cyan , ill try it right now and try to see if it works or not
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
go to USBLoaderGX > Settings > Loader's settings > change "Loader's IOS" from 249 to 58 and reboot.
also, be sure you update the loader manually, latest revision (as of today) is 1272

or update and reset all settings (1272 uses IOS58 by default)
also, ive seen you in other threads and also tried IOS 58 and it didnt work, so ill be updating it, i had 1268

--------------------- MERGED ---------------------------

go to USBLoaderGX > Settings > Loader's settings > change "Loader's IOS" from 249 to 58 and reboot.
also, be sure you update the loader manually, latest revision (as of today) is 1272

or update and reset all settings (1272 uses IOS58 by default)

Ok, i have a question, will it matter whether i put theloader on my sd or HDD?

--------------------- MERGED ---------------------------

OK so quick update, it starts up normally, but it only shows me my gamecube games from my sd card
ill try starting it up with my hdd

--------------------- MERGED ---------------------------

ok so when i try to load it from the homebrew menu with my hdd its not being detected and when i load the loader from my sd card it says waiting for HD and after a while it just loads up normally without the games.
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
did you plug the drive in usb port 0 ?
bottom port on Wii, back-top port on WiiU.

if you launched the loader once without the usb detected, it automatically disabled wii games.
re-enable wii games by going to : Main window > top menu > 4th icon
 

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
did you plug the drive in usb port 0 ?
bottom port on Wii, back-top port on WiiU.

if you launched the loader once without the usb detected, it automatically disabled wii games.
re-enable wii games by going to : Main window > top menu > 4th icon

Hello, so it seems that it already had the wii games disabled and i already have tried enabling them ,but i have in fact my usb on the port 0
 

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
i already have my hdd on port 0 on my wii, also i found out myself about the wii games enabling the wii games and tried to check it, but it still doesnt show them
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
everything seems fine, so it's strange.
IOS58 lets you detect the drive or it's stuck on 20sec detection screen? if not working, set the setting back to 249.

verify "Wii" is enabled.

verify the correct partition is mounted for your wii games:
settings>hdd settings>install partition : click on it to scroll through all found partition on the device, it might have to be reset/forced back to the proper partition.

verify you don't have "favorite" star enabled on the top menu while not having any stars set to any games

verify you didn't remove the "All" setting to category menu.


or you know, reset the settings and everything above will be back at once :P
except IOS58 which is now default instead of 249.
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
everything seems fine, so it's strange.
IOS58 lets you detect the drive or it's stuck on 20sec detection screen? if not working, set the setting back to 249.

verify "Wii" is enabled.

verify the correct partition is mounted for your wii games:
settings>hdd settings>install partition : click on it to scroll through all found partition on the device, it might have to be reset/forced back to the proper partition.

verify you don't have "favorite" star enabled on the top menu while not having any stars set to any games

verify you didn't remove the "All" setting to category menu.


or you know, reset the settings and everything above will be back at once :P
except IOS58 which is now default instead of 249.

nope, i cicked the install partition and nothing happened, so i reset it to default settings and it still doesnt work
BUT now it doesnt freeze, it says : USB device not initialized. Switching to channel list mode.
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
is it really in port0? (bottom port)
because there's no reason a WD drive wouldn't work. it's usually flashdrive (or toshiba hdd) which have this detection issue.

try another loader (wiiflow) or homebrew (wiixplorer) or even HBC (put homebrew in apps/ folder on hdd and go to hbc settings to mount usb instead of sd).
see if other homebrew can init/find the drive.
 
Last edited by Cyan,

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
i aready have, wiiflow doesnt detect it, on wiixplorer it loads my sd
also, i want to mention tyhat my hdd doesnt get detected on the homebrew channel either

EDIT: on the top left there is a button on wiixplorer that lets you change the device, but my HDD doesnt show up, but my usb does.
 
Last edited by TheMighty,

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
There's something wrong with your drive if no homebrew can see it.
maybe it's the cable? sometime it can be the cable (it's rare but I already had users fix that issue by using another, shorter, cable)
 

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
There's something wrong with your drive if no homebrew can see it.
maybe it's the cable? sometime it can be the cable (it's rare but I already had users fix that issue by using another, shorter, cable)
i will try changing the cable, if that doesnt works, thats fine, ill just buy a new one
 

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
e
There's something wrong with your drive if no homebrew can see it.
maybe it's the cable? sometime it can be the cable (it's rare but I already had users fix that issue by using another, shorter, cable)

ok so i tried changing the cable and the homebrew channe detects it, but usb loader doesnt
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
hmm, that's weird. it's better but not enough?
it works fine on computer, right?

it's a direct cable, no hub or base where you connect it to?
it's also not an enclosure, but a real external WD hdd? the more strange is that you said it used to work a year ago.
 
Last edited by Cyan,

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
hmm, that's weird. it's better but not enough?
it works fine on computer, right?

it's a direct cable, no hub or base where you connect it to?
it's also not an enclosure, but a real external WD hdd?

when i plug it in the computer, the HDD folder opens and for some reason another usb is detected with the other one, like, when i plug it in, two devices get detected on file explorer


its an external WD HDD that i use a cable to connect it to the wii

also, does the cable type matter?
 

Cyan

GBATemp's lurking knight
Former Staff
Joined
Oct 27, 2002
Messages
23,717
Trophies
4
Age
44
Location
Engine room, learning
XP
15,424
Country
France
cable type shouldn't matter that much, as long as it's short and not 2m.

if the computer detects 2 partitions, you should check the drive in a partition manager to see if there's really 2 partitions, where is the other one, which format, etc.
maybe it's why the loaders can't mount it, but they should either skip unrecognized partition, or mount them with no games. that's what the "install partition" option is used for in the loader, select the partition where you have the games.

at least, HBC now detect the drive, so it means the hardware works fine and can init.
now if it's not stuck on "waiting for hdd detection" screen it also means the device is detected, it should continue the loading as the partition is not mounted here.
if it loads but with no game listed, it's progress and good news.
if it's stuck on detection screen, try changing IOS to 58 again (or 249 if already on 58)
 
Last edited by Cyan,

TheMighty

Member
OP
Newcomer
Joined
Aug 6, 2018
Messages
23
Trophies
0
Age
23
XP
87
Country
Greece
cable type shouldn't matter that much, as long as it's short and not 2m.

if the computer detects 2 partitions, you should check the drive in a partition manager to see if there's really 2 partitions, where is the other one, which format, etc.
maybe it's why the loaders can't mount it, but they should either skip unrecognized partition, or mount them with no games. that's what the "install partition" option is used for in the loader, select the partition where you have the games.

at least, HBC now detect the drive, so it means the hardware works fine and can init.
now if it's not stuck on "waiting for hdd detection" screen it also means the device is detected, it should continue the loading as the partition is not mounted here.
if it loads but with no game listed, it's progress and good news.

when i put the HDD in disk management on my pc it detects both of the partitions
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
    KenniesNewName @ KenniesNewName: It's already scented so your dogg can have a high time +1