Trying to install windows 7

Discussion in 'Computer Games and General Discussion' started by DarkLG, Oct 12, 2009.

Oct 12, 2009

Trying to install windows 7 by DarkLG at 7:53 AM (2,567 Views / 0 Likes) 34 replies

  1. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Okay I currently have xp and i tried installing windows 7 using the upgrade but it says my version can't upgrade so I have to run custom but I don't want to delete all my stuff(music,pics,etc) so my question is is there a way to keep all my stuff without the need of a HDD or discs?
     


  2. Jiggah

    Member Jiggah GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2002
    Messages:
    1,223
    Country:
    United States
    It's not possible. You can't upgrade from XP to 7, only Vista to 7. You need to use the backup/restore function to backup your data then fresh install Win 7 and use the tool to bring everything back.

    It's much easier just to manually back up your docs.
     
  3. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    If I upgrade from xp to vista would I be able to keep my files?
     
  4. Wabsta

    Member Wabsta you fight like a dairy farmer

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    2,485
    Location:
    SCUMM Bar
    Country:
    Netherlands
    And then update to windows7?
    Dude, just manually backup your files =/
     
  5. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Hha I can't I don't have enough discs and i also don't have a extra had drive lol if I did I would backup all my stuff but sadly I can't.Would upgrading to vista and then to 7 be possible?
     
  6. Wabsta

    Member Wabsta you fight like a dairy farmer

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    2,485
    Location:
    SCUMM Bar
    Country:
    Netherlands
    I wouldn't update anything if you can't backup your files tbh..
    But yes, it should be possible.
     
  7. IchigoK2031

    Member IchigoK2031 Wannabe Shirow Miwa...

    Joined:
    Jul 1, 2008
    Messages:
    691
    Location:
    My Tablet
    Country:
    United States
    agreed, always back up ur essential files. As stated you can only do a full install of windows 7 on an xp computer. However to answer your question earlier, yes if you updated to vista, you could upgrade to 7.
     
  8. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Um okay thanks guys I would backup everything but I don't have my Hd with me at the moment.
     
  9. PettingZoo

    Member PettingZoo yesss

    Joined:
    Oct 5, 2008
    Messages:
    1,707
    Location:
    in the trap
    Country:
    Australia
    Ask a friend to borrow a space external hard drive or save up to buy one? It's well worth owning an external hard drive bro for backups and extra storage.
     
  10. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Ya i know I'm going to try upgrading to Vista and then to 7 from there.Hope it works lol.
     
  11. sonny615

    Newcomer sonny615 Advanced Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    59
    Country:
    Israel
    Even when you make a clean install (not upgrade), your previous files will be stored in a windows.old folder. That includes Program Files, User Files (My Documents, settings, etc) and your previous Windows system so you can always restore to where you were before. At least that's how things work on my computer.
     
  12. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    hm what type of computer do you have? Ive been told that happens but idk I've been reading around and it says it will delete everything if I do custom install.
     
  13. TheLifeRuiner

    Newcomer TheLifeRuiner Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    56
    Location:
    California
    Country:
    United States
    nah just be a badass and let everything get deleted

    in fact just wipe your hard drive

    lol


    actually I'm not sure but i *think* you could repartition your drive so that you have the partition with xp that you're going to wipe, and a partition for backing up all your files
    then you could download the Live CD version of GParted and then wipe the XP partition and reformat it for ntfs(/fat32?) and then clean install 7 on that partition. later on you could move the files from the other partition onto like another drive and then back
    i dunno i guess you could do that if you were impatient

    the safest way would be to:
    backup
    wipe xp
    clean install 7

    at least that's what i would do.
    again, i *think* an upgrade cd is just a regular full copy of an os because i know i have a vista upgrade cd that i used after i wiped my hd and it worked perfectly (i don't think it matters at all that the previous os was xp since i COMPLETELY wiped my drive...nothing left lol)

    i dunno i hope this helps somehow




    EDIT: I don't think you can do anything with the windows.old folder since you're in the new OS, but i don't know if it keeps your files that you had, but it seems like it should. but it's always best to BE SAFE lol
     
  14. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    lol it somewhat did I don't want to mess with partioning because I screwed up my pc once like that(dual boot xp and vista) and it took me a while to fix it lol.
     
  15. TheLifeRuiner

    Newcomer TheLifeRuiner Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    56
    Location:
    California
    Country:
    United States
    yeah partioning is a wicked mistress if you do something wrong
     
  16. DarkLG
    OP

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Ya I learned my lesson the first time lol but I'm just going to try the upgrade to vista then upgrade to 7 and see how that turns out lol.
     
  17. TheLifeRuiner

    Newcomer TheLifeRuiner Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    56
    Location:
    California
    Country:
    United States
    lol oh man
    that is probably going to eat up
    a good chunk of your day

    so you have a copy of a 7 RC?
    if so could you pass me a copy?? llolol
    i had the iso
    and then i did some dumb stuff
    and it's gone now [​IMG]


    edit: err i guess a link
     
  18. Hardkaare

    Member Hardkaare GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Messages:
    406
    Location:
    Sàigòn VN _____ Status: Banned
    Country:
    Vietnam
    Im not sure if its allowed or not.
    But forget about the RC and get th RTM!!!
     
  19. kobykaan

    Member kobykaan GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    2,994
    Country:
    United Kingdom
    WHUT? how the hell does that work if you CLEAN INSTALL and wipe the drive duh!

    [​IMG]
     
  20. TheLifeRuiner

    Newcomer TheLifeRuiner Advanced Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    56
    Location:
    California
    Country:
    United States
    oh
    well then that
    i know iso's aren't allowed to be linked on the boards and whatnot
    key phrase being
    on the boards
    haha
     

Share This Page