Super Mario Galaxy 2 Test Levels

Discussion in 'Wii - Hacking' started by W hat, May 31, 2010.

May 31, 2010

Super Mario Galaxy 2 Test Levels by W hat at 6:07 AM (11,130 Views / 0 Likes) 48 replies

  1. W hat
    OP

    Member W hat Rhythm Heaven Fan

    Joined:
    Feb 28, 2007
    Messages:
    606
    Country:
    United States
    [​IMG]

    Those are the test levels that were left in the final game. I think it is possible to play them in the real game by renaming / replacing some files for other galaxies.

    I want to test this, but I don't know what windows CMD I can use with WIT to create an ISO from a FST dump.
     


  2. Dantarion

    Newcomer Dantarion Advanced Member

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    94
    Country:
    United States
    You could use codes that switch the levels in the FST.

    I will make a video of these levels if they load, possibly.
     
  3. Juanmatron

    Member Juanmatron Slater Color

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Messages:
    1,667
    Location:
    SEGA's World
    Country:
    Spain
    Rvlution?
     
  4. Wiimm

    Member Wiimm Developer

    Joined:
    Aug 11, 2009
    Messages:
    2,051
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    If you use --id=K the first char of the ID will be changed to 'K' (like Klone; 'K' seems to be a free letter). See http://wit.wiimm.de/info/composing.html for composing details.
     
  5. Dantarion

    Newcomer Dantarion Advanced Member

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    94
    Country:
    United States
    Smart man, that would work too.
    I am curious to see what these levels are.

    Since I use USBGecko I can just test them one by one without rebooting [​IMG]
     
  6. GolfDude

    Member GolfDude GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    788
    Country:
    United States
    we need to find out what level arcs correspond to what first so we know what we are replacing
     
  7. shadoxXx

    Newcomer shadoxXx Advanced Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    65
    Country:
    Germany
    There's a rumor about a third playable character, could you have a look inside the image?
     
  8. cthg

    Member cthg GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 22, 2009
    Messages:
    197
    Country:
    United States
    Just run the game with sneek di. It uses the isos extracted anyways.
     
  9. W hat
    OP

    Member W hat Rhythm Heaven Fan

    Joined:
    Feb 28, 2007
    Messages:
    606
    Country:
    United States
    Sneek is too hard to set up and I have no way to really use it.

    I tried file replacement on some galaxies and failed miserably (game freezes every time). I think I'll ask over at Wiird for some codes.
     
  10. W hat
    OP

    Member W hat Rhythm Heaven Fan

    Joined:
    Feb 28, 2007
    Messages:
    606
    Country:
    United States
    I should have worded that better. What third character would Nintendo develop for SMG2? Peach? Wario? Any character like that would be put in the game.
     
  11. geoflcl

    Member geoflcl Permanent GBAtemp Newbie

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Messages:
    1,373
    Country:
    United States
    Aww man, I love debuggy stuff like this. I'm a bit of a fanatic, myself.

    I don't think there'd be any new characters. But, it's worth a look, I guess.
     
  12. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    How about Rosalina?
     
  13. MarioWaza

    Newcomer MarioWaza Member

    Joined:
    Jan 22, 2009
    Messages:
    18
    Country:
    Netherlands
    I've seen rosalina already (in a dark form or something). You'll see her if you fail a level to much times [​IMG]
     
  14. W hat
    OP

    Member W hat Rhythm Heaven Fan

    Joined:
    Feb 28, 2007
    Messages:
    606
    Country:
    United States
    She has models in the game for specific purposes. Finish the game before you ask about Rosalina.
     
  15. Treeki

    Member Treeki GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 1, 2007
    Messages:
    203
    Location:
    Rogueport
    Country:
    Gibraltar
    I'm actually pretty sure some of these zones were used in the final game. I played through it with Dolphin, and I think I remember the game having loaded the Test stage files.

    I wonder how hard it'd be to add them into an existing galaxy, though...
     
  16. Ugothacked

    Member Ugothacked GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Messages:
    172
    Country:
    United States
    Ive been doing some testing, they seem to freeze even when i replace all the required files, let me try a diff one, but the hard part is to know which galaxy is which [​IMG]
     
  17. Treeki

    Member Treeki GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 1, 2007
    Messages:
    203
    Location:
    Rogueport
    Country:
    Gibraltar
    Galaxy name list, extracted from GalaxyWorldOrderList.bcsv in SystemDataTable.arc:
    http://treeki.shacknet.nu/GalaxyWorldOrderList.txt

    I haven't actually done any editing yet because I don't have a rarc packer or a yaz0 compressor, but I've figured out the format used for all the SMG-specific data files (.bcsv, .bcam, etc).

    You're probably running into freezing because the required files aren't being loaded - the "XyzGalaxyUseResource.arc" files specify which files and sounds to load for each galaxy.
     
  18. W hat
    OP

    Member W hat Rhythm Heaven Fan

    Joined:
    Feb 28, 2007
    Messages:
    606
    Country:
    United States
    How do you extract .arc files?
     
  19. Treeki

    Member Treeki GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 1, 2007
    Messages:
    203
    Location:
    Rogueport
    Country:
    Gibraltar
  20. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,351
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    EA does it all the time with the sims they leave shit in there and we find it and unlock it [​IMG]
     

Share This Page