Problems Rebuilding Cheat DB on AceKard2

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by Xcellerator, May 9, 2010.

  1. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    OK, I have AceKard2 and before the cheat system has played and I got around, but now I can't remember, lol... I have recently added some HeartGold (U) Cheats to the CHEAT.DAT file, and when I load up the cheat menu it says CHEAT DB NOT FOUND, which usually comes up, so I goto Rebuild Cheat DB and the SD symbol flashes in the corner for about a second then stops and it is frozen!
    I have tried again and again and again, and it still doesn't work!

    Any Help Highly Appreciated!

    BTW, I am using AKAIO Firmware (Latest!)
     
  2. basher11

    basher11 GBAtemp's Official Vocaloid Lover

    Member
    4,385
    128
    Jun 29, 2009
    United States
    use usercheat.dat
     
  3. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    OK, 2 questions,
    1) Why does this help?
    2) What is the easiest way to change the name without losing cheats already activated (.CC Files)
     
  4. gary2010

    gary2010 GBAtemp Regular

    Member
    168
    0
    Mar 18, 2010
    United States
    england
    just change the name of the file to USRCHEAT.DAT and then see if you can rebuild the cheat file
     
  5. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    now is just freezes when I click cheats...
     
  6. gary2010

    gary2010 GBAtemp Regular

    Member
    168
    0
    Mar 18, 2010
    United States
    england
    try getting the latest cheat.dat file from gbatemp and put the name to usrcheat.dat then see if that works
    if that works use r4cce to add any cheats that you want for the games in
     
  7. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    That's what this cheat file is... I did that originally...
    Should I use the original AceKard Firmware?
     
  8. gary2010

    gary2010 GBAtemp Regular

    Member
    168
    0
    Mar 18, 2010
    United States
    england
    no i would use akaio. so have you not added no other cheats you alredy had into the cheat file?
     
  9. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    I had the original cheat file from the CheatDB on GBATemp, then I added some ones from kodewerx...
    Now I've got some for Heart Gold (U), Rebuilding don't work... Now it's usrcheat.dat, I can't even bring up the cheat menu...
     
  10. gary2010

    gary2010 GBAtemp Regular

    Member
    168
    0
    Mar 18, 2010
    United States
    england
    press start in the acekard menu and scroll along to default patch options and make sure you have selected usrcheat.dat.
    and it could be one of the cheats you put in what is not letting you see the cheats. i would get the non customised cheat.dat file from gbatemp and start a fresh cheat file
     
  11. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    AKAIO doesn't have a patches selection in the start menu... you change the cheat file used in the cheats menu, which freezes if i try to access it...
     
  12. exangel

    exangel executioner angel

    Member
    1,574
    267
    Apr 20, 2010
    United States
    Tucson, AZ
    uhhh.. isn't cheat.dat encrypted while usrcheat.dat is not?

    you probably have to remove the database's encryption not "just rename it" in order for it to work.

    if you can add stuff in R4CCE, you can probably figure out how to adjust the encryption too.
     
  13. gary2010

    gary2010 GBAtemp Regular

    Member
    168
    0
    Mar 18, 2010
    United States
    england
    only other thing i would do is try formating the card and put akaio back on and a standard cheat file. dont add no cheats to it and see if that works it should defo work,
    then add one cheat at a time to the cheat file using r4cce then you can see if its a certain cheat what is making the card freeze. i had alot of these troubles with cheats not letting the game boot up and freezing with my r4 but never had a probly with my ak2i
     
  14. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    Thankyou, exangle, I did not know that cheat.dat was encrypted, I will try it now, and see...
     
  15. elixirdream

    elixirdream GBAtemp Legend

    Member
    10,007
    2
    May 27, 2008
    Malaysia
    6th Dimention
    the last time i checked and if i am not wrong
    you can also use cheat.dat (encrypted) on acekard

    i believe your issue is SORT SORT SORT SORT
    check r4cce for that
     
  16. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    So, you think, that if I sort the games it will not freeze anymore? What should I sort them by?
     
  17. Xcellerator
    OP

    Xcellerator Newbie

    Newcomer
    9
    0
    Feb 27, 2009
    THANK YOU, ALL WHO HELPED!
    All I had to do was to sort them (by name) and then load it up again!
     
  18. elixirdream

    elixirdream GBAtemp Legend

    Member
    10,007
    2
    May 27, 2008
    Malaysia
    6th Dimention
    yes.. you must sort them after adding your own codes
    anyway....
    this is the latest cheat database

    http://www.mediafire.com/?2mw2amemia2