Problem with my M3 - Need help

Discussion in 'M3 Adapter' started by ds_2009, Dec 31, 2008.

Dec 31, 2008

Problem with my M3 - Need help by ds_2009 at 7:15 PM (2,017 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Hey,


    I recently got a M3 Simply from a mate of mine,with a 1Gb micro sd card.I downloaded games till the 1Gb was gone,so decided to buy a 2Gb.


    Once i bought the 2Gb,it wouldnt allow me to use it with the M3 Simply.


    When i tuen on the ds with the 2Gb in it says :

    Couldnt find Ds_Menu.Dat

    I got told i needed to downlad the ds_menu.dat from someone,so i did.(I downloaded 1.14 or something,from Gbatemp)


    I extracted the file and moved it over to the card,but still comes up sa :

    Couldnt find Ds_Menu.dat


    What can i do ???

    Thanks alot.
     
  2. dice

    Former Staff dice pansy-ass ex-staff member

    Joined:
    Oct 26, 2002
    Messages:
    9,542
    Location:
    England
    Country:
    United Kingdom
    I've moved the thread to a more appropriate area, that way more people with the required knowledge are likely to see this.
     
  3. Densetsu

    Former Staff Densetsu Pubic Ninja

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    3,435
    Location:
    Wouldn't YOU like to know?
    Country:
    United States
    Did you put the SYSTEM folder directly on the root of the card?

    If that doesn't work, try copying everything from your 1GB card over to your 2GB card.
     
  4. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    Thats what i done firstly,and it didnt work,which i found really weird [​IMG] [​IMG]
     
  5. g6team

    Member g6team GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    545
    Country:
    Hong Kong
    Have tried formatting your Microsd? Then be sure that all the files are placed on the Root of the card.
     
  6. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Heres the problem,the Micro Sd wont format on my laptop [​IMG] For some strange reason [​IMG]


    However,i formatted it on my Nokia phone,so would that still be ok ????

    I dont know why it wont format on my laptop [​IMG] [​IMG]
     
  7. Vulpes Abnocto

    Former Staff Vulpes Abnocto Drinks, Knows Things

    Joined:
    Jun 24, 2008
    Messages:
    6,601
    Country:
    United States
    Are you using Windows to format the card, or the Panasonic SD formatter?

    Which sort of card reader are you using?
     
  8. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    Im using Vista..........

    Card reader ? Im using my Nokia phone to transfer files,since a Micro sd fits in my nokia phone.


    Have a BIG problem :

    I have a 1Gb Micro Sd card that works,i transfered all files from that (Including games,and all the ds_menu files etc) onto the new 2Gb micro sd,and it still says :

    couldnt find ds_menu.dat [​IMG]


    So either :

    My Micro sd is broke (Even though its new :S )

    Or i need to format it on the pc,instead of formatting from my phone.
     
  9. g6team

    Member g6team GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    545
    Country:
    Hong Kong
    Ya, find a way to format it through your computer instead and see if that will get it going again.
     
  10. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    Yeah..............


    Does anyone have any ideas on how to format it ????

    Thanks
     
  11. aphirst

    Member aphirst "Aren't girls with pee-pees just men?"

    Joined:
    Oct 22, 2007
    Messages:
    317
    Location:
    Augsburg
    Country:
    Germany
    Google for the Panasonic SD Formatter, download the Vista version, and install+run that. With the MicroSD plugged in. [​IMG]
     
  12. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    I googled Sandisk Sd Formatter (Since its a Sandisk,and not Panasonic)

    And i think i found the info i needed : (Even though im on vista,not Xp,but should still work,what do you think ? )


    I have Windows XP. My SD plus is showing errors, or is not working properly. Why?
    Symptoms:

    My SD plus is showing errors, or is not working properly. Why?

    Affects: Description:
    SanDisk products:
    SD plus

    Operating systems:
    Windows XP

    Hardware platform:
    All PCs


    Cause:

    The drivers may not have installed properly

    Solution:

    Unplug the SD plus

    Make sure the following items have been removed from the registry. Please make a backup of the registry first by going to start/run and typing Regedit and choosing ok.

    On the registry menu choose export, name the file SNDK.reg and save it to your desktop

    NOTE: THE BELOW MAY OR MAY NOT APPEAR UNDER ALL CONTROL SETS INCLUDING CURRENT CONTROL SET; ENTRIES SHOULD BE REMOVED FROM ALL CONTROL SETS.

    NOTE: Before deleting some entries you will have to change the Permissions. You do this by highlighting the entry you want and going to the EDIT Menu and select Permissions and give everyone full control.

    Once you have made a backup of the registry remove the following entries. Make sure you only delete the SanDisk information.

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\DeviceClasses\{a5dcbf10-6530-…}\##?#USBSTOR#Disk&Ven_Sandisk&Prod_SD_..........

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Enum\USB\VID_0781&PID_6100

    Close the Registry

    Restart

    When the PC has rebooted Plug the SD plus

    You will see some windows about it installing new hardware. Once these have finished your card is ready to use.

    Note: once you are done and all is working, you may delete SNDK.reg
     
  13. gokujr1000

    Member gokujr1000 GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,715
    Location:
    Gallifrey
    Country:
    Australia
    It doesn't matter which brand it is teh panasonic one works on all of em my one is toshiba and it works
     
  14. Evilmaster1985

    Member Evilmaster1985 GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 23, 2008
    Messages:
    456
    Location:
    Middle of nowhere
    Country:
    United States
    No one came back the him saying: _DS_MENU.DAT is missing.....
    He clearly said he did copy _system_ folder to SD card.
    But prob forgot the _DS_MENU.DAT

    As you all know this is very important.
    He is missing a part of his firmware causing his flashcart to show this message.

    Please download the following firmware:
    http://nds-help.com/wp-content/plugins/dow...nload.php?id=18

    Extract the ZIP file and open the folder: English.

    Copy ALL files and folders TO your ROOT of your SD card.
    That should solve your problem.

    Another option to fix it fast and easy:
    Copy all files from you 1gb card to your 2gb card.

    As for your micro SD card thats very strange it wont format on PC....
    If you can write to it I hope they wont get corrupted after a bit.
    Anyway just keep backing up your savegames often [​IMG]

    Greetz, Vistabuser.
     
  15. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States

    How do i know a file is on the Root of the micro sd ????

    I copied all files from the 1Gb to my 2Gb and the same message came up [​IMG]

    I looked this up on the internet,and it seems that its very hard to format a micro sd on Vista,so im trying to do it on my old pc,which is Xp.

    This i really annoying now [​IMG]
     
  16. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Just downloaded the Pandora Formatter,and it says "This drive is not supported" [​IMG]


    This is really really annoying :S
     
  17. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Still cant do it [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Can ANYONE help me please:(

    I need this to work soon :S

    How do i format it on Windows Xp ? As i have a old Xp computer.Will that be easier than on Vista ??? It seems like that from everything i read on the web
     
  18. Kittymat

    Member Kittymat GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 16, 2008
    Messages:
    589
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    I use panasonics formatter all the time and have no issues (running XP) I start the program and then put in the SD card and holder and it sees it straight away. If it is saying it is not supported then the card may be corrupted. I do know that people have cured this before by putting the SD card into a camera or phone - formatting it then when it is inserted into the computer it is seen and they then reformat with panasonics program. Sorry can't comment on if / how to do it with Vista don't use it.
     
  19. ds_2009
    OP

    Newcomer ds_2009 Member

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    hey........

    I just taught,that the Panasonic formatter wont work as im using a micro sd,and not a sd

    (Using my phone to connect to the pc)

    I formatted it on my phone,but should it work then ???

    As im still getting "Couldnt find ds menu.dat"
     
  20. DunkrWunkah

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    The root is what you see when you click on the drive.
     

Share This Page