Play PS2 Games on PS3?

Discussion in 'PS3 - Hacking & Homebrew' started by EpicJungle, Jul 21, 2010.

Jul 21, 2010

Play PS2 Games on PS3? by EpicJungle at 9:27 PM (2,192 Views / 0 Likes) 15 replies

  1. EpicJungle
    OP

    Member EpicJungle stop browbeating me can't you see i'm sexy

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    1,002
    Country:
    Canada
    Just wondering...

    Is it possible to play PS2 Games on the PS3 in any way?
    I'm asking because I've bot a PS3 model which doesn't read PS2 games..
    And, if so, can PS2 roms or whatever be played on the PS3?

    Thanks..!
     
  2. impizkit

    Member impizkit Lazy Lurker

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    943
    Country:
    Australia
    Cant happen. Only early models had the emotion engine which is the PS2 processor. New models cannot do so. Also, emulation is not possible since the PS3 has not been fully hacked. I hope they add emulation as a feature in the future because I would love to play my PS2 games on my PS3 slim.
     
  3. The Pi

    Member The Pi Lurker

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    1,638
    Location:
    Scotland
    Country:
    United Kingdom
    launch ps3's could play ps2 games: cause it had the hardware
    Slightly later ps3 could also play ps2 games but through some emulation and some hardware
    All later ps3's can't play ps2 games in anyway

    The ps3 has hasn't been hacked so there's no way to play iso's.
     
  4. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    AFAIK, it was only hardware in Japan, possibly US. In PAL PS3s, it was only ever software, so in theory, perhaps could be hacked to work on all PS3s, but I'm not sure.
     
  5. giratina16

    Member giratina16 Born This Way

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    928
    Location:
    G.O.A.T.
    Country:
    United Kingdom
    No but apparently Sony are going to be releasing PS2 game on the PSStore but you have to pay for them.
     
  6. EpicJungle
    OP

    Member EpicJungle stop browbeating me can't you see i'm sexy

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    1,002
    Country:
    Canada
    Well, I asked this question because I saw this....
    Care to explain this please?
    Cause I might have read this wrong...
    Go to the original post in the thread: "can ps3 play iso backups?"
     
  7. xist

    Member xist ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    5,861
    Country:
    United Kingdom
  8. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,672
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Awesome, seems like I can do that. Luckily, I still have a Swap Magic somewhere [​IMG]

    I presume that on PS3 it only has network support, am I right?
     
  9. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    It even loads from wireless LAN or USB, but i don't recommend these 2 methods, they are too slow for serious use. And your ps3 needs to be backwards compatible, but i don't know if it needs to be the the 1st gen with 2 of the ps2's chips or the later revision with only 1 chip from the ps2.
     
  10. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,672
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Awesome, I actually use my PS3 with WLAN, I wonder how well will it work [​IMG]

    Otherwise I might just lay a LAN cable on the ground [​IMG]

    It is, it's a first model 60GB (the one with the memcard readers) [​IMG]
     
  11. EpicJungle
    OP

    Member EpicJungle stop browbeating me can't you see i'm sexy

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    1,002
    Country:
    Canada
    Bleh. Oh well, my answer has been solved...
     
  12. sputnix

    Member sputnix GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    369
    Country:
    Bangladesh
    that's been a rumor that's been shot down many a times over the years it's been circulating, what Sony is doing is reformatting the games to HD and ps3 compatibility, the most recent is the sly cooper collection.
     
  13. kungi

    Newcomer kungi Member

    Joined:
    Jul 24, 2009
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    i was able to buy a PS3 w/ backwards compatibility for those PS2 games. But I do not feel like re-purchasing my old PS2 games, so I was couldn't I burn those games on a disk and play them on the PS3 w/o any problems
     
  14. Sumea

    Member Sumea Disco Ninja Frog

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Messages:
    1,315
    Location:
    Turku
    Country:
    Finland
    Actually the thing is much more simple:

    VERY early Models in US and Japan - and also, no PAL model has these, had Emotion Engine (The PS2 CPU) and the PS2 GS - what is the Graphics Synthetisizer.
    These models have been proven to be compatible because of having all original hardware with PS2 homebrew, swap magic etc.

    Slightly later ones had NO Emotion Engine, The CPU, but Still had the Graphics Synthethisizer since, I dunno, maybe the Graphic stuff is too much to load on PS2 CPU as emulation. These models because of CPU emulated are not compatible with PS2 homebrew. PAL models that have PS2 compability are only these models.

    Then from that on, all slims - did not have either chip, and thus, making PS2 just not work.


    Other notes:
    If you have any PS2 compatible PS3, they can run any PS2 game from any region, yay noregionlock and those who want to import but have no chips in consoles.
     
  15. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    I have a PS2 compatible PS2, but it can only load my region of PS2 game [​IMG]
     
  16. Sumea

    Member Sumea Disco Ninja Frog

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Messages:
    1,315
    Location:
    Turku
    Country:
    Finland

    PS3... I meant... and with PS2 it is naturally doable as well...
     

Share This Page